logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie magnetronu. W jaki sposób się to realizuje?

andrzejlisek 17 Mar 2006 21:11 12065 14
REKLAMA
  • #1 2426548
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 710
    Niebawem wejdę w posiadanie magnetronu opisanego na poniższej aukcji.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=9279...msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

W jaki sposób sięzasila magnetron, Czy jest to prąd stały, zmienny, o jakim napięciu, czy trzeba dorobić układ wytwarzający specjalny przebieg?
  • REKLAMA
  • #2 2426803
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Żeby to uruchomić potrzebujesz dodatkowo następujących elementów:
    - transformatora dostarczającego 2kV/0,5A + żarzenie zwykle 3,3V/2A
    - kondensatora WN 1uF/3kV
    - diody WN 1A/3kV
    Tych elementów pochodzących z kuchenek mikrofalowych nie kupisz w zwykłym sklepie, musisz szukać na aukcjach.

Zasilanie magnetronu. W jaki sposób się to realizuje?

UWAGA!!! - zabawy z takimi urządzeniami mogą skończyć się tragicznie, oprócz poparzenia mikrofalami można zostać śmiertelnie porażonym - 2kV i 0,5A to niemalże krzesło elektryczne!
  • #3 2427493
    jacobsek
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Absolutnie nie wolno załączyć magnetronu który nie jest zabudowany w szczelną obudowę metalową chroniącą od mikrofal!!!!!!!
    Przy tego typu eksperymentach można w najlepszym przypadku stracić wzrok....
    To bardzo niebezpieczne zabawy,odradzam.
  • REKLAMA
  • #4 2429859
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Czy mikrofale przechodzą przez szybę (mam na myśli wszystkie rodzaje szyb, jakie są w handlu)?
  • REKLAMA
  • #5 2430402
    jacobsek
    Poziom 22  
    tak, przechodzą dlatego np. drzwiczki do kuchni mikrovave są robione na zasadzie plexa ale pod nią siatka metalowa o gestych oczkach tylko to zapobiega przenikaniu promieniowania mikrofalowego, innej metody nie ma
  • #6 2430659
    Allch
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Zrób sobie skrzynke z siatki metalowej o oczkach średnicy około 1cm zależy od częstotliowści. Nie radze sie tym bawic, jeżeli chcesz zrobic działko mikrofalowe albo coś tego typu do wytwarzania EMP to szczerze odradzam zabaw!!!!!
  • #7 2430951
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Przeczytałem artykół o piorunie kulistym.
    http://www.myzlab.pl/eim/pkulisty/

Jednym z zastosowań magnetronu byłoby stworzenie pioruna kulistego, myślę, że to byłoby bardziej efektowne niż w mikrofalówce. Jednak nie wiem, czy piorun kulisty może żyć po opuszczeniu pola działania mikrofal.
    Myślę, że ten eksperyment najlepiej przeprowadzić na dworze obserwując efekt z pewnej odległości.

W załączniku schematyczny rysunek układu eksperymentalnego/pokazowego.
    Góra nie jest przykryta, żeby umożliwić piorunowi opuszczenie układu i pokazanie się widzom.
    Załączniki:
    • Piorun.rar (2.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2431234
    jacobsek
    Poziom 22  
    Przy typowym magnetronie od kuchni raczej oczka 0k 2mm przy 1 cm jest ryzyko przecieku fali

Dodano po 40 [sekundy]:

Nie wiem czy nie upalisz magnetronu przy takich eksperymentach bez masy pochłaniającej energię.?
  • #9 2431470
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    Ja proponuje najpierw wykonac eksperymenty z numeru 02/06 i 03/06 Elektroniki dla Wszystkich.
    tam sa rozne eksperymenty z mikrofalami, ale nie na magnetronach tylko na klistronach i diodach Gunna dajacych mniejsza moc. Zabawa jest o wiele bezpieczniejsza a pozwoli zrozumiec jako tako mikrofale ;)
  • #10 2442857
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Załączam zdjęcia posiadanego magnetronu. Dopiero, jak skompletuję niezbędny sprzęt do jego uruchomienia, to wtedy zacznę myśleć o eksperymentach i obudowie.

Mam następjące pytania:
    - Czy można zastosować dwa zwykłe transformatory, jeden dający 2000V do zasilania głównego, drugi 3V do zasilania żarzenia?
    - Czy obniżenie napięcia zasilania magnetronu zredukuje moc mikrofal, czy spowoduje uszkodzenie sprzętu?
    - Przy białym gniazdku widać oznaczenia styków FA i F. Który podłącza się do bieguna dodatniego, który do ujemnego?
    - Na zdjęciach widać wystającą rurkę z magnetronu. Czy to jest właśnie wylot mikrofal?
    - Na jaką odległość mogą docierać mikrofale, jeżeli nie będzie żadnej przeszkody?
    - Czy magnetron zawiera żarnik podobny, jak w żarówce? Czy przykładając omomierz do końcówek wychodzących z czarnej końcówki sprawdzamy sprawność żarnika?
    - Czy warto pokusić się o zamontowanie wentylatora chłodzącego magnetron?
    Załączniki:
    • Magnetron.rar (521.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2443248
    jacobsek
    Poziom 22  
    Najlepszy byłby oryginalny transformator od kuchni,można go dostać,możesz spróbować z osobnymi, nic nie powinno sie stać,obniżenie napięcia może być powodem tego że magnetron nie wzbudzi się,rurka to promiennik mikrofal a co do żarnika to pomiędzy stykami powinno być przejście a pomiędzy stykami a metalową obudową magnetronu nie powinno być przejścia.
    Nie wiem jaka jest odległość działania trzeba by wyliczyć natężenie pola w danej odległości przy danej mocy mikrofal.
    Wentylator jest konieczny do pracy magnetronu, bez niego ulegnieuszkodzeniu.

Dodano po 1 [minuty]:

na zdjęciu widoczny jest też element termicznego zabezpieczenia(ten czarny z dwoma konektorami),przez niego łączymy sieć, gdy temperatura magnetronu wzrośnie za dużo to termowyłącznik rozłącza zasilanie
  • #12 2532148
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Wreszcie zdobyłem transformator kupując go na poniższej aukcji:

http://www.allegro.pl/item95439606_95439606.html

Ten transformator ma 3 uzwojenia, według moich domysłów ma następujące zastosowania:
    Grubszy drut lakierowany (poniżej) - Uzwojenie pierwotne
    Cieńszy drut lakierowany - Uzwojenie wtórne zasilania magnetronu
    Drut w jasnej izolacji - Obwód zasilania żarnika magnetronu

Transformator jest niby sprawny, ale mam pewien problem: Jeśli chodzi o uzwojenie z grubszego lakierowanego drutu i z drutu w izolacji z tworzywa sztucznego, to nie widzę problemu, są wyprowadzone złącza. Jeśli chodzi o uzwojenie z cienkiego drutu lakierowanego, to jest wyprowadzone tylko jedno złącze, drugiego nie ma lub nie mogę znaleźć. Pomyślałem sobie, że tym drugim złączem jest obudowa transformatora, jednak się chyba mylę, ponieważ po zmierzeniu oporu między jedyną końcówką tego uzwojenia a obudową, miernik pokazuje ok. 100Ohm. Jak to jest z tym trafem?
  • #13 2548047
    Nnew
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Tak wlasnie powinno byc . W koncu magnetron jest zmasowany lacznie z trafem,a reszta pracuje jako powielacz(kond.i dioda) U W A G A!!!!! Z tym eksperymentem radze ostoznie jak nigdy w zyciu gdyz wiem co sie dzieje z tkankami ludzkimi i znam juz poszkodowanego!!! Radze stosowac pewne dystanse od urzadzenia choc i to czasami nie pomaga
  • #14 2562059
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Znalazłem sklep z częściami do sprzętu AGD, pytałem się o kondensator i diodę. Sprzedawca, jak usłyszał, że chcę kondensator 1 mikrofarad 3000V do zasilania magnetronu w mikrofalówce podpowiedział mi, że w mikrofali stosuje się kondensator 0,1 mikrofarada, więc nie wiem, czy 1mikrofarad, 0,1mikrofarada. Kondensatora nie było w sklepie, mają przyjść w najbliższym czasie.

Jeżeli chodzi o diodę, to sprzedawca pokazał jakąś bez oznaczeń parametrów. Żałuję, że nie odpisałem tego, co było na diodzie. Była to czarna podłużna kostka, kwadratowa w przekroju.

Wcześniej dowiedziałem się, że maksymalne napięcie można zwielokrotnić łącząc diody, to znaczy, jak połączę szeregowo cztery diody prostownicze 1A,1000V (cztery takie posiadam), to teroretycznie uzyskam diodę 1A,4000V. Parametry diody większe od wymaganych mogą być, ale nie mniejsze.

Przesyłam zdjęcie posiadanego transformatora i magnetronu oraz rysunki z wprowadzonym przeze mnie oznaczeniem zauważonych przeze mnie złączy. Proszę o rysunek lub dokładny opis wykorzystując owe oznaczenia, jak połączyć elementy, aby to wszystko działało prawidłowo.
    Dodam, że przy złączu "K" jest wyryty symbol "FA" na obudowie magnetronu, a przy złączu "L" jest symbol "F".

Jeżeli chodzi o ochronę siebie podczas eksperymentów, to rozważam następującą możliwość:
    Eksperymenty wykonujemy na podwórku. Organizujemy kable tak, żeby mozna było włączać i wyłączać magnetron z odległości kilku metrów. Magnetron, jeżeli ma być poziomo ustawiamy tak, żeby jego wylot nie był skierowany w stronę budynków mieszkalnych ani w stronę ludzi. Tworzymy układ doświadczalny. Odchodzimy od magnetronu w taką stronę, żeby mieć jego wylot (promiennik mikrofal) od siebie na minimum 5 metrów. Włączamy magnetron i obserwujemy eksperyment. Po zakończeniu eksperymentu wyłączamy magnetron. Teraz dopiero można podejść.
    Załączniki:
    • Magnetron.rar (958.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2950550
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 109
    ja bymto ustrojstwo zakopal w ziemi w grubym pojemniku z blach (powiedzmy min 5mm) a siedziec odtego min 20m. naprawde nie warto ryzykowac zdrowia

Podsumowanie tematu

✨ Magnetron wymaga zasilania wysokim napięciem stałym około 2 kV przy prądzie około 0,5 A oraz niskonapięciowego żarzenia 3,3 V/2 A. Do poprawnej pracy potrzebne są: transformator wysokiego napięcia (najlepiej oryginalny z mikrofalówki), kondensator wysokiego napięcia (około 1 µF/3 kV), dioda wysokiego napięcia (1 A/3 kV) oraz układ prostowniczy i filtrujący. Transformator często posiada trzy uzwojenia: pierwotne, wtórne wysokiego napięcia oraz żarzenia. W niektórych transformatorach jedno z wyprowadzeń uzwojenia wysokiego napięcia może być połączone z obudową, co jest normalne. Obniżenie napięcia zasilania może uniemożliwić wzbudzenie magnetronu, a brak wentylacji grozi uszkodzeniem urządzenia. Magnetron emituje mikrofale przez specjalną rurkę promieniującą, a do ochrony przed promieniowaniem stosuje się metalowe obudowy z siatką o drobnych oczkach (około 2 mm), gdyż mikrofale przenikają przez zwykłe szkło. Eksperymenty z magnetronem są bardzo niebezpieczne, mogą powodować poważne poparzenia, porażenia prądem i uszkodzenia wzroku, dlatego zaleca się zachowanie dużej ostrożności i stosowanie odpowiednich osłon. Wysokie napięcie i prąd magnetronu stanowią poważne zagrożenie. Do testowania żarnika magnetronu można użyć omomierza, sprawdzając ciągłość między stykami żarnika, przy czym nie powinno być przejścia do obudowy. Zasięg mikrofal zależy od mocy i warunków otoczenia, ale bez przeszkód mogą one docierać na znaczne odległości. W eksperymentach z magnetronem warto najpierw zapoznać się z bezpieczniejszymi źródłami mikrofal, takimi jak klystrony czy diody Gunna. Kondensatory i diody wysokiego napięcia do układu najlepiej pozyskiwać z mikrofalówek lub specjalistycznych aukcji, gdyż nie są powszechnie dostępne w zwykłych sklepach. Łączenie diod szeregowo pozwala zwiększyć dopuszczalne napięcie. W przypadku transformatorów z wieloma uzwojeniami należy zwrócić uwagę na prawidłowe podłączenie i oznaczenia styków. Wentylator chłodzący magnetron jest niezbędny do jego prawidłowej pracy i zapobiegania przegrzaniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA