Znalazłem sklep z częściami do sprzętu AGD, pytałem się o kondensator i diodę. Sprzedawca, jak usłyszał, że chcę kondensator 1 mikrofarad 3000V do zasilania magnetronu w mikrofalówce podpowiedział mi, że w mikrofali stosuje się kondensator 0,1 mikrofarada, więc nie wiem, czy 1mikrofarad, 0,1mikrofarada. Kondensatora nie było w sklepie, mają przyjść w najbliższym czasie.
Jeżeli chodzi o diodę, to sprzedawca pokazał jakąś bez oznaczeń parametrów. Żałuję, że nie odpisałem tego, co było na diodzie. Była to czarna podłużna kostka, kwadratowa w przekroju.
Wcześniej dowiedziałem się, że maksymalne napięcie można zwielokrotnić łącząc diody, to znaczy, jak połączę szeregowo cztery diody prostownicze 1A,1000V (cztery takie posiadam), to teroretycznie uzyskam diodę 1A,4000V. Parametry diody większe od wymaganych mogą być, ale nie mniejsze.
Przesyłam zdjęcie posiadanego transformatora i magnetronu oraz rysunki z wprowadzonym przeze mnie oznaczeniem zauważonych przeze mnie złączy. Proszę o rysunek lub dokładny opis wykorzystując owe oznaczenia, jak połączyć elementy, aby to wszystko działało prawidłowo.
Dodam, że przy złączu "K" jest wyryty symbol "FA" na obudowie magnetronu, a przy złączu "L" jest symbol "F".
Jeżeli chodzi o ochronę siebie podczas eksperymentów, to rozważam następującą możliwość:
Eksperymenty wykonujemy na podwórku. Organizujemy kable tak, żeby mozna było włączać i wyłączać magnetron z odległości kilku metrów. Magnetron, jeżeli ma być poziomo ustawiamy tak, żeby jego wylot nie był skierowany w stronę budynków mieszkalnych ani w stronę ludzi. Tworzymy układ doświadczalny. Odchodzimy od magnetronu w taką stronę, żeby mieć jego wylot (promiennik mikrofal) od siebie na minimum 5 metrów. Włączamy magnetron i obserwujemy eksperyment. Po zakończeniu eksperymentu wyłączamy magnetron. Teraz dopiero można podejść.
Załączniki:
-
Magnetron.rar
(958.01 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.