Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens Eq.8 300 - Nie odpala, komunikat "Restart appliance"

boneksl 02 Dec 2017 16:46 2931 2
    boneksl
    Level 18  
    Witam, posiadam Eq8, który odmówił posłuszeństwa. Ekspres ma zrobione 1500 kaw i padł.

Przy próbie włączenia wyświetla komunikat "Restart appliance", jeszcze jakiś czas temu pomagało zresetowanie urządzenia.
    Aktualnie dziś po wielu próbach uruchomił się i zrobił kawę.

Wszystko zostało wyczyszczone. W trybie serwisowym pompuje wodę, podgrzewa, młynek chodzi, CV STEP działa od 1-8
    , BU DW działa, BU UP działa.

W ERROR MEMORY mam:
    Overvoltage 0
    Undervoltage 0
    NTC outlet 0
    NTC surface 0
    BU TO 229
    BU OVER 0
    CV TO 0
    PUMP TO 10
    Overtemp 397
    Grinder over 0

Error LOG

Brew Mot. DW
    Mod:01 Fun:00 Hea:00
    Brewings:1509

Cer. Valve First SW.
    Mod:01 Fun:08 Hea:02
    breawings 1450

Ekspres rozebrałem, wyciągnąłem elektronikę, wygląda ok i nie ma śladów cieczy.
    Gdzie szukać problemu?
    pawelmce
    Level 1  
    Witam w ekspresie , który naprawiałem były sklejone płytki w zaworze ceramicznym ( brud ,zastanie , nie regularne odkamienianie ) - objaw- grzejący się silnik od zaworu ceramicznego - po włączeniu ekspresu nim wyskoczył komunikat o restarcie nie wykonywał żadnych testów , po wyczyszczeniu wszystko ok .
    merlinekII
    Level 16  
    Potwierdzam ......
    na początku ekspres przełącza zawór ceramiczny i słuchać klikanie czujnika ...... jeśli nie ma to sklejone płytki ceramiczne albo zaklinował się okruch z kamienia wtedy albo komunikat o restarcie albo że trzeba dzwonić na serwis (hotline)... można na szybko spróbować zamienić kabelki na silniku a jak nie pomoże to rozebrać zawór.