logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Routery FritzBox 4020 - Język Polski tylko gdy połączony z internetem ?

Kamil1987 03 Gru 2017 01:32 1311 5
REKLAMA
  • #1 16864391
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam,

Nabyłem niedawno router FritzBox 4020 z oficjalnej Polskiej dystrybucji (na tabliczce znamionowej jest Edition Poland), mam problem z ustawieniem języka Polskiego w urządzeniu. Po poszukiwaniach udało mi się ustalić że język spolszczona wersja działa wyłącznie wtedy gdy router ma połączenie z internetem, oczywiście w menu wybieram język Polski i lokalizację Polska jednak tylko kilka kart ma spolszczenie, menu główne i strona logowania jest po niemiecku ale jak sprzęt połączy się z internetem to już mam wszystko po Polsku. Ta sama sytuacja z językiem angielskim. Wersja firmware 6.83, resety do ustawień fabrycznych nie pomagały, nawet teraz jeśli router nie ma połączenia z internetem to wraca na język niemiecki (w menu widnieje oczywiście Polski). Czy w nowszych routerach Fritza jest tak samo ?
  • REKLAMA
  • #2 16866498
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    Kamil1987 napisał:
    Czy w nowszych routerach Fritza jest tak samo

Mam Fritza 3490 i od samego początku uruchomienia, podłączania netu, włączania usług, portów, ba nawet zmiany frmware mam wszystko po polsku (zakupiony z polskiej dystrybucji w Morele).
    Kamil1987 napisał:
    Nabyłem niedawno router FritzBox 4020 z oficjalnej Polskiej dystrybucji (na tabliczce znamionowej jest Edition Poland),

Od kogo dokładnie?
    Kamil1987 napisał:
    resety do ustawień fabrycznych nie pomagały,

A dokładnie co i jak robiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 16866668
    Kamil1987
    Poziom 16  
    KOCUREK1970 napisał:

Witaj,

Router nabyty z allegrowego sklepu oleole.pl więc źródło pewne jak morele.net. Pudełko jest również w j. Polskim.

Robiłem reset do ustawień fabrycznych z WEB panelu zarządzającego, aktualizację firmware'u również. Pytałem innych allegrowych sprzedawców czy coś o tym wiedzą i otrzymałem link do pierwszej konfiguracji: https://pomoc.fritzbox.pl/knowledgebase.php?article=54 w którym jest informacja:

Cytat:
    Uwaga! Przed rzeczywistym nawiązaniem połączenia z Internetem, tylko cześć panelu sterowania jest przetłumaczona na język polski. Pozostała cześć interfejsu użytkownika dostępna jest w języku niemieckim. Panel sterowania będzie automatycznie przetłumaczony w całości w języku polskim po pierwszym udanym połączeniu z Internetem (router pobiera tłumaczenia z serwera).

Ok rozumiem, tylko dziwne jest to że po odłączeniu internetu większość panelu zarządzającego jest ponownie po Niemiecku. Nie jest to problem gdy router będzie podłączony do sieci ale bardzo dziwne jak na dość dobrej klasy sprzęt.
  • REKLAMA
  • #4 16866703
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    Przed chwilą sprawdzałem - u mnie we Fritzu 3490 po odłączeniu internetu całe menu jest po polsku.

Na tej stronie co podałeś masz film instruktarzowy - robiłeś ustawienia wedle jego wskazań?
  • REKLAMA
  • #5 16866738
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Tak robiłem. Sprawdzałem jeszcze raz, tj odłączyłem połączenie WiFi (Fritz działa jako klient innej sieci), zrestartowałem zasilanie i w ustawieniach jest Polnisch a menu niemieckie (załączony screen) jedyna karta po Polsku do "Dane dostępowe", po ponownym połączeniu do sieci WiFi po kilku chwilach jest Polskie menu (chyba się restartował po podłączeniu do WiFi).

Routery FritzBox 4020 - Język Polski tylko gdy połączony z internetem ?Routery FritzBox 4020 - Język Polski tylko gdy połączony z internetem ?Routery FritzBox 4020 - Język Polski tylko gdy połączony z internetem ?
  • #6 20077775
    robertus00
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Wiem, że temat stary, ale mam dwa routery 4020 i tak dokładnie jest jak opisujesz. Nie ma Internetu - menu po niemiecku. Jest internet - menu jest po polsku. Obecnie mam wersję firmware 7.01.
    Ten typ tak ma.
REKLAMA