logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fritz!Box 6390 - poszukiwane działające ruKernelTool lub alternatywa do zmiany języka

mr_gito 18 Sty 2023 22:29 486 6
REKLAMA
  • #1 20392964
    mr_gito
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    czy może ktoś z was podzielić się działającym ruKernelTool lub jego alternatywą?
    Zakupiłem okazyjnie Fritz!boxa 6390 chciałbym mu zmienić język na taki niepochodzący od germańskiego oprawcy.
    Wszystkie wersje jakie znalazłem ruKernelTool narzekają, iż nie jest rok 2018 a zmiana daty na komputerze nic nie dała.
  • REKLAMA
  • #2 20392973
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    Jesteś pewny, że chodzi o 6390?...
    Twórca ruKernelTool wyłączył go i nic na to nie poradzisz ( program do działania musi mieć połączenie z jego serwerem). Język można zmienić "na piechotę"...
  • REKLAMA
  • #3 20393064
    mr_gito
    Poziom 6  
    Oj masz racje oczywiście chodziło o Fritz!Box Fon WLAN 7390.
    Podrzucicie jakąś instrukcje jak zmienić język.?

Próbowałem wejść na adam2 ale mimo wielu prób nie udał mi się zalogować na tego FTP podczas boota...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20393073
    krakarak
    Poziom 42  
    Poszukaj w moich postach, kiedyś opisałem jak się zalogować do roota i co wpisać, by można było wgrać firmware z angielskim.
    Jak będziesz dokładnie postępował jak w opisie to na 100% osiągniesz sukces.
    Ten router jest jednym z najprostrzych do zrobienia.

Ważne:
    należy przypisać karcie sieciowej LAN w komputerze adres IP na stałe, ja zawsze stosuję 192.168.178.5, maska 255.255.255.0, bez bramy.
    Odpalam Recovery z multi lub angielskim językiem, włączam zasilanie do routera, w okienku programu najpierw pojawi się komunikat, że wykryto router pod adresem 192.168.178.1, wersja firmware w nim i kończy informacją, że niewłaściwa wersja programu do auktualizacji.
    Programu Recovery NIE ZAMYKAM a w pasku zadań piszę "cmd" i Enter.
    W konsoli DOS wpisuję "ftp 192.168.178.1" i naciskam Enter.
    Pojawia się komunikat ze strony routera o logowaniu do niego (user/pasword) , adam2, adam2 i już jesteśmy wewnątrz.
    Teraz właściwe komendy a na koniec wpisuję BYE i naciskam Enter, nie zamykam okna DOS, za to zamykam okno programu Recovery i uruchamiam go ponownie - program znowu wykryje router, poda jego wersję firmware i zacznie się wgrywanie nowego firmware do routera (mtd...) . Jak skończy to zamknąć program Recovery, poczekać jak się router uruchomi, zalogować się do niego, wybrać Annex, wersję językową, uruchomi się ponownie. Koniecznie należy wybrać aktualizację firmware, wskazać plik aktualizacyjny "nazwa.image" (nie Recovery!) i go wgrać. Ponowny reboot routera, dla pewności wejść w konfigurację parametrów od strony linii DSL i ręcznie wpisać 0 i 35.
    Dlaczego aktualizować w ten sposób choć Recovery to zrobiło? Ano dlatego, że wielokrotnie samo Recovery nie zrobiło co należy i pewne opcje nie będą działały prawidłowo (Annex, WIFI) . Dlatego, aby miec 100% pewność, że zrobiono wszystko na zicher należy wczytać firmware z poziomu panelu routera.

Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #5 20394970
    mr_gito
    Poziom 6  
    Dzięki za odpowiedź
    Niestety u mnie problem był na samym początku - wygląda na to, że notebook nie synchronizował poprawnie prędkości sięci z bootloaderem routera
    Dopiero po wymuszeniu Half-Duplex 10MB/s udało mi sie połączyć przy pomocy recovery toola i adam2.

Inna sprawa, że nie widzę w swoim routerze opcji wskazania pliku z firmwarem - mogę tylko kliknąc update żeby sam zassał ze strony producenta.

Czy jest może firmware z polskim językiem do tego routera?
    Zamierzam go wykorzystać jako bramkę VOIP
    W sumie angielski by mi wystarczył, ale DECT przejmują język od routera i fajnie by było gdyby telefony miały polski język.
  • #6 20394993
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    mr_gito napisał:
    Inna sprawa, że nie widzę w swoim routerze opcji wskazania pliku z firmwarem - mogę tylko kliknąc update żeby sam zassał ze strony producenta.

Jeśli się nie mylę (?), opcja pojawi się, kiedy wybierzesz widok zaawansowany.
  • #7 20395239
    krakarak
    Poziom 42  
    KOCUREK1970 nie mylisz się, lewy dolny róg ekranu - tam jest małe menu i należy zmienić ze "Standart" na "Zaawansowany".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje działającego ruKernelTool lub alternatywy do zmiany języka w routerze Fritz!Box 6390, jednak napotyka problemy z wersjami narzędzia, które wymagają połączenia z serwerem twórcy. Po wyjaśnieniu, że chodziło o model 7390, użytkownik prosi o instrukcje dotyczące zmiany języka. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, jak zalogować się do routera przez FTP oraz jak wgrać firmware z angielskim językiem. Użytkownik napotyka trudności z synchronizacją prędkości sieci i brakiem opcji wskazania pliku firmware. Pojawia się również pytanie o dostępność firmware z polskim językiem, ponieważ router ma być używany jako bramka VOIP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA