logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kominek płaszcz Podłogowe Kaloryfery i bojler jak?

darecznik 04 Gru 2017 20:26 1329 10
  • #1 16868267
    darecznik
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam. będę na etapie budowy. Domek 40m2 z poddaszem na dole 3 sekcje ogrzewania podłogowego będzie bojler ale planuje go umieścić na strychu.
    Kaloryfery na poddaszu.

Kominek mały max 8 kw

Nie wiem jak to rozplanować . Podobno woda będzie za gorąca jesli puszcze od razu na podłogowe i inne obwody tj. Bojler 160L i 4 nieduże kaloryfery na poddaszu.

Jak to rozwiązać?
  • #2 16868317
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    darecznik napisał:
    Podobno woda będzie za gorąca jesli puszcze od razu na podłogowe

Oczywiście. Podłogówka potrzebuje niskich temperatur wody zasilającej rzędu 30 kilku stopni, natomiast kominek na paliwo stałe powinien pracować przy wysokich temperaturach wody rzędu 60 stopni i więcej.
  • #3 16868441
    darecznik
    Poziom 9  
    Xantix napisał:
    darecznik napisał:
    Podobno woda będzie za gorąca jesli puszcze od razu na podłogowe

Oczywiście. Podłogówka potrzebuje niskich temperatur wody zasilającej rzędu 30 kilku stopni, natomiast kominek na paliwo stałe powinien pracować przy wysokich temperaturach wody rzędu 60 stopni i więcej.

więc jak to rozwiązać? :)
  • #4 16868492
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1653
    Podejrzewam, że trzeba by zamontować zawór czterodrogowy w instalacji, tak żeby dokonywał podmieszania gorącej wody z kominka z tą chłodną na powrocie instalacji. Wtedy kominek będzie pracowął na wysokich temperaturach (efektywnie), a podłogowką będzie zasilana stosunkowo "chłodną" wodą (czyli taką jaką potrzebuje).
  • #5 16868677
    darecznik
    Poziom 9  
    Kominek płaszcz Podłogowe Kaloryfery i bojler jak? chciałem się oprzeć na tym schemacie w tym , że u mnie będą 4 kaloryfery i 3 sekcje ogrzewania podłogowego
  • #6 16868968
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Ten schemat nie jest prawidłowy.
    To jest etap budowy nowego domku czy samej instalacji?
  • #7 16869116
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 150
    Masz możliwość instalacji bufora? Jeżeli tak to z własnego doświadczenia wiem, że warto.
    U mnie kominek jest ustawiony na 70 st. Nie ma problemu ze smoleniem kominka, smołą w kominie itp. Bufor to 600 l (w tym 200 CWU) - działa wyśmienicie także podłogówką.
  • #8 16869877
    darecznik
    Poziom 9  
    Kaszpir77 napisał:
    Masz możliwość instalacji bufora? Jeżeli tak to z własnego doświadczenia wiem, że warto.
    U mnie kominek jest ustawiony na 70 st. Nie ma problemu ze smoleniem kominka, smołą w kominie itp. Bufor to 600 l (w tym 200 CWU) - działa wyśmienicie także podłogówką.

wolałbym zrezygnowac z instalacji bufora

podejrzewam, że taki mały kominek nie zagrzeje zbytnio wody.... może pomysł z zaworem 4 drogowym ma sens

Dodano po 6 [minuty]:

gersik napisał:
    Ten schemat nie jest prawidłowy.
    To jest etap budowy nowego domku czy samej instalacji?

nowy domek buduje ;)
  • #9 16870251
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Przy kominku żaden 4d. Bufor albo ochrona powrotu realizowana przez zawór 3d.
  • #10 16871487
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 150
    darecznik napisał:
    ,
    wolałbym zrezygnowac z instalacji bufora

Oczywiście to Twoja decyzja ale bufor ma parę zalet:
    - jest kombinowany CO + CWU
    - wbudowana wężownica zapewnia pracę kominka w ukadzie otwartym
    - druga wężownica jest podłaczona do kolektorów słonecznych
    - zapewnia także podłaczenie kotła gazowego
    - o zaletach dla samego kominka i spalania w nim już pisałem
  • #11 17403530
    darecznik
    Poziom 9  
    wracając do tematu ponieważ na dniach planuje robić ta instalację a więc...

czy taki sposób podłączenia jest dobry? zawory przy bojlerze w celu ograniczenia ogrzewania wody np ustawiam mniejszy przepływ na bojler a większy na powrót kaloryferów wtedy bardziej grzeje na kaloryfery. Układ kominka zamknięty. kominek malutki
    Prity K1W8 - 12KWKominek płaszcz Podłogowe Kaloryfery i bojler jak?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją systemu grzewczego w nowym domku o powierzchni 40 m2, w tym zastosowanie kominka o mocy 8 kW, ogrzewania podłogowego oraz kaloryferów na poddaszu. Użytkownik zastanawia się nad odpowiednim rozplanowaniem instalacji, aby uniknąć problemów z temperaturą wody. Odpowiedzi sugerują zastosowanie zaworu czterodrogowego do podmieszania gorącej wody z kominka z chłodniejszą wodą z powrotu, co pozwoli na efektywne działanie kominka przy wysokich temperaturach, jednocześnie dostarczając odpowiednią temperaturę do ogrzewania podłogowego. Inna propozycja to instalacja bufora, który może poprawić efektywność systemu, jednak użytkownik woli zrezygnować z tej opcji. W końcu, użytkownik planuje podłączenie kominka Prity K1W8 - 12KW w układzie zamkniętym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA