logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a6 - Zegar z datą gdzie znajduje się moduł?

julianowy 05 Gru 2017 09:57 987 10
REKLAMA
  • #1 16869138
    julianowy
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    Witam!
    Panowie potrzebuję drobnej pomocy. Posiadam licznik do audi a6 c5. W liczniku jest fis oraz dwa małe wyświetlacze z których jeden pokazuje kilometry a drugi godzinę z datą. Osobiście bardzo podoba mi się ich czytelność dlatego też chciałbym zaadoptować tenże zegar z datą do innego auta (auto terenowe ubogo wyposażone jak wiadomo). Wlepiam tam termometr zewnętrzny od audi i pasował by mi bardzo taki zegar. Pytanie tylko czy moduł zegara jest zespolony z wyświetlaczem czy jest to tylko sam wyświetlacz bez możliwości zaadoptowania go do innego auta. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16869354
    sladi
    Poziom 17  
    Ocena: 150
    Jesli mowa o tym po lewej w obrotomierzu .Cała elektronika licznika na jednej płycie. nic nie wymyslisz
  • #3 16869631
    julianowy
    Poziom 6  
    A i właśnie o ten chodziło. Kurecze tak myślałem. Nie chcę tych tandetnych chińskich zabawek na 20pln i wolałbym włożyć coś oryginalnego od jakiegoś auta, aby było czytelne i jednocześnie miało podświetlenie po włączeniu świateł. Może ktoś z kolegów podpowie mi od jakiego auta użyć taki termometr zewnętrzny plus zegar żeby to wyglądało. Ewentualnie sam termometr z wyświetlaczem Led w kolorze zielonym pasował by do obecnego zegarka. Ja całe życie w audi i nie mam rozeznania z jakiego autka możnaby to wyrwać. A autko musi być raczej starsze bez magistrali canbus. Jednym słowem czujnik plus zegar i nic po drodze poza zasilaniem. Wymyśliłem sobie zabawkę, ale wiecie w zimie przychodzą różne głupoty do głowy :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16869684
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    Z opli astra f corsa b ? Stare i bez can, i jest zegar, data i (chyba) temperatura?
  • #6 16870000
    abart64
    Poziom 34  
    Ocena: 631
    Chyba był też sam zegar z węższym wyświetlaczem, ale ten szerszy ma tak jak wyżej napisałem, podzielone na 3 pola. Temperatura jest bo zerknąłem na fotki. Z ori radiem opla wyświetlał nastawienia radia zamiast daty, ale bez radia normalnie datę. Czujnik od temp, zwykły termistor ale nie pamiętam wartości.
  • Pomocny post
    #7 16870444
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    julianowy napisał:
    Czyli duża szansa że będzie wyświetlacz razem z modułem zegara i daty?

Pewne na 100%, podłączasz do tego zasilanie i termistor z Opla i masz temperaturę, datę i czas. Wyświetlacz nazywa się TID i pod tym hasłem szukaj go na aukcjach, przy odrobinie szczęścia znajdziesz go z kablami i kostką.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #8 16870924
    julianowy
    Poziom 6  
    Dziękuję bardzo za pomoc. Rozumiem że będzie to dokładnie ten:

Moderowany przez T5:

xxxxxx 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• REKLAMA
  • #9 16871310
    julianowy
    Poziom 6  
    Chciałem podrzucic link do aukcji ale faktycznie giną po jakimś czasie. Prosiłbym o fotę takiego konkretnego wyświetlacza. Przyglądając się aukcjom zauważyłem że podłużne wąskie wyświetlacze są od corsy B a te bardziej w kwadracie dwupoziomowe są od np. wektr B i corsy C - pytanie czy w corsie C i pozostałych opelkach typu zafira nie było już canbusa? Nie chciałbym kupić czegoś co mi się nie da zaadoptować do mojej nowej zabawki.
  • #10 16874823
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Najbardziej popularne i bez problemu do dostania:
    Astra F:
    Audi a6 - Zegar z datą gdzie znajduje się moduł?
    Astra G:Audi a6 - Zegar z datą gdzie znajduje się moduł?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 16876975
    julianowy
    Poziom 6  
    Dziękuję bardzo. Chodziło mi o ten z astry G. Kształtem bardziej będzie mi pasował. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat modułu zegara z datą w liczniku Audi A6 C5, który chciałby zaadoptować do innego, mniej wyposażonego auta terenowego. Odpowiedzi wskazują, że elektronika licznika jest zintegrowana na jednej płycie, co utrudnia adaptację. Użytkownicy sugerują wykorzystanie zegarów z Opla, takich jak Astra F i Corsa B, które nie mają magistrali CAN, co ułatwia podłączenie. Zegary te mogą wyświetlać datę, czas oraz temperaturę, a wyświetlacz nazywa się TID. Użytkownik zdecydował się na model z Astry G, który lepiej pasuje do jego projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA