logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Crosshair V1 & Phenom - Komputer włącza się na 2 sekundy

Fabro 05 Gru 2017 21:18 447 8
REKLAMA
  • #1 16870606
    Fabro
    Poziom 9  
    Witajcie forumowicze,

Zakupiłem sobie nieco oldachoolowy już na jak ten czas sprzet. Asus Crosshair V1 oraz Phenom 9650 na sockecie AM2+. Zestaw ma także dwie karty DDR2 oraz GTX 275. Całość jest zasilana CoolerMasterem SilentPro 500W. Problem jest taki, ze komputer startuje na 3 sekundy po czym się wyłącza. Sprawdzałem już czy złączka CMOS jest źle ustawiona. Zrobiłem także próby uruchamiana komputera bez grafiki, pamięci RAM a nawet bez procesora. Dopiero gdy był podłączony sam radiator oraz płyta główna było widać oznaki dłuższego kręcenia wiatraków (dłużej niż 5 sekund). Czy ktoś może doradzić co może być przyczyną takiego problemu z uruchamianiem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16870806
    Fabro
    Poziom 9  
    DejoDejo napisał:
    Kurcze pomógłbym ci, ale nie do końca wiem co to jest Asus Crossfire V1 ;)

Na Boga - Crosshair miał być 😂 Już poprawiam.

@Kolego UP:
    Zamiast podać link, na który rzuciłem okiem byłoby lepiej gdybyś po prostu napisał co jest nie tak ;)
  • REKLAMA
  • #4 16870818
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Pytam co masz w tym blaszaku?
  • #5 16870919
    DejoDejo
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Wpisz sobie w google: Asus Crosshair V1 i zobacz co ci wyskoczy ;)

Może wróżbita @rimot już wie, ale ja nie wiem ;)
  • REKLAMA
  • #6 16870973
    rimot
    Poziom 29  
    DejoDejo napisał:
    Może wróżbita @rimot

...dam Ci ja wróżbitę...
    Fabro napisał:
    Dopiero gdy był podłączony sam radiator oraz płyta główna było widać oznaki dłuższego kręcenia wiatraków

Wentylatorów. Podmień zasilacz.
  • #7 16870976
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6797
    Z opisu i bez pomiarów problem w chipsecie nForce® 590 SLI™ MCP with
    NVIDIA LinkBoost™ Technology
  • #8 16870996
    Beast21
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Jeśli podmiana zasilacza nie pomoże tak jak pisał kolega rimot

To zresetuj zworką bios . Uruchamiasz płytę na przestawionej zworce a następnie znów na pierwotnej pozycji i masz reset biosu .

Obejrzyj też kondensatory i przygotuj miernik bo jak nie wystartuje po podmianie zasilacza i resecie biosu to może Ci się przydać ...
  • #9 16871032
    rimot
    Poziom 29  
    Właśnie przypomniało mi się, że uwaliłem kiedyś chipset w M2N-SLI deluxe wkładając jacka do usb. Bez śmiechu - było ciemno.
    lisek napisał:
    problem w chipsecie

Chyba tak.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem opartym na płycie Asus Crosshair V1 i procesorze Phenom 9650, który uruchamia się na 3 sekundy, a następnie wyłącza. Przeprowadzono już kilka testów, w tym uruchamianie bez karty graficznej, pamięci RAM i procesora, co wskazuje na możliwe problemy z zasilaczem lub chipsetem. Użytkownicy sugerują podmianę zasilacza, reset BIOS-u oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej jako potencjalne rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA