logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Crosshair 590 Sli Power on i po 5 sec sam się wyłącza

rolandwally83 05 Sie 2010 16:11 2795 11
REKLAMA
  • #1 8367965
    rolandwally83
    Poziom 10  
    Witam mam problem z moim Crosshair.

Podczas flashowania biosu wystąpił bład (protect bios) podczas kolejnego flashowania już pod recovery bios wystapiły błędy w zapisie biosu i płyta juz nie wstaje. Objaw jest taki Power on i po 5 sec wyłacza się całkowicie.

Config
    Athlon x 2 4000+ windsor
    Asus Crosshair 590 Sli
    2x 9600GT Galaxy
    3x DVD-RW
    3x WD Caviar 250GB
    Zasilacz CoolerMaster Realpower 450

Kiedys miałem ten sam problem na tej mobo z procesorem Phenom x 4 9550 pomogło wpięcie Athlona x 2 i mobo ruszyło

1 Przed flashem zrobiłem reset biosu do ustawień fabrycznych
    2 Wyjęcie wtyczki 4 pin powoduje natychmiastowe wyłączenie zasilania
    3 wyjęcie biosu powoduje nie wyłaczenie zasilania
    4 Zero dzwieków z post na wyświetlaczu pisze cały czas cpu init

PS Czy jest to tylko problem z biosem czy może zwarcie na mobo ( komputer cały rozbebeszony, nie widze zadnych uszkodzonych podzespołów

Jestem w trakcie szukania programatora lub płyty gównej gdzie moge wpiąć mój bios do flashowania na gorąco

Prosze o pomoc

Przypomniało mi się że kiedys koledze składałem komputer i akurat fart jest taki ze jego mobo posiada wyjmowany bios z takim samym gniazdem co moje więc bedzie flashowanie na gorąco dam znać czy coś z tego wyszło (Foxconn N5UM2AB-8KRS2H) niezły fart
  • REKLAMA
  • #2 8372633
    rolandwally83
    Poziom 10  
    Po nocnych walkach z foxconn 570 sli i hot swapie poległem. Moja kość ma 8 mb a na foxconie jest 4 mb problem z uni flaschem (rozmiar biosu nie poprawny uniflach widział kosc jako 4 mb a nie 8)

Sam juz niewiem czy jest to problem z biosem czy moze jakies zwarcie na mobo (odciecie zasilania z powodu przepięcia) kiedyś tak miałem z tym mobo phenom mi się zwiełił i po restarcie nie ruszył.

Ktoś ma jakies sugestie bo bardzo mi zalezy na tej płycie moze i stara ale fajna
  • REKLAMA
  • #3 8373152
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Raczej na pewno bios. W razie uszkodzenia czegokolwiek mialbys komunikat na wyswietlaczu. Takze pozostaje zakup programatora.
  • #4 8373433
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Programator za drogi lepiej podać dane kości i kupić nową z zaprogramowanym biosem, gdyż z tamtą kością był problem bo jest uszkodzona dalsze programowanie na tą kość to strata czasu.
  • REKLAMA
  • #5 8373686
    rolandwally83
    Poziom 10  
    Mam nadzieje że to padnięty bios. Na allegro znalazłem kilku gości co programują, sukają teraz kości biosu do mojej mobo dam znać jak to wszystko wyjdzie dzieki za pomoc i odpowiedz
  • REKLAMA
  • #6 8373909
    adamadi33
    Poziom 43  
    Tak właśnie dobrze zrobiłeś niech znajdą i wyślą tobie nową kość już zaprogramowaną a stara kość pójdzie do kosza.
  • #7 8374008
    rolandwally83
    Poziom 10  
    ma jeszcze jedno pytanie bez procka i biosu płyta sie nie wyłącza a z prockiem i biosem wyłacza sie na foxconnie 570 z prockiem i zbiosem nie wyłącza się ma to jakies znaczenie

raz z phenomem miałem to samo ale na pająka z athlonem poszło bez przeszkód
  • #8 8406130
    rolandwally83
    Poziom 10  
    dostałem nowego biosa i lipa nadal jest to samo jak można sprawdzić czy niema gdzieś zwarcia na płycie a i jest jeszcze inny patent kość biosa jest inna te same parametry ale inna moja to SST 49LF080A a nowa to Windbond W39V080AP

Sprawa wygląda tak płyta bez proca pamieci i vga odpala sie i wyłączą

z podpiętym wentylatorem cpu nie wyłącza się

z podpiętym prockiem wyłacza się zero pisków post

Pomocy€!!!!!!!

Podpalcem czuję ciepło na mostkach mobo

Asus Crosshair 590 Sli Power on i po 5 sec sam się wyłącza Asus Crosshair 590 Sli Power on i po 5 sec sam się wyłącza Asus Crosshair 590 Sli Power on i po 5 sec sam się wyłącza

• #9 8407927
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Bez podpiętego wentylatora procesora działa zabezpieczenie i płyta MA się wyłączyć. Jeżeli zakładasz procesor bez wentylatora, to w te 5 sekund może się ona nagrzać tak, że wyłączy zabezpieczenie termiczne - ten procesor ma 90W TDP.
  • #10 8413221
    adamadi33
    Poziom 43  
    Mogłeś zaprogramować oryginalną kość od tej płyty.W tym właśnie rzecz że płyta już by odpaliła ale nie ta kość inne parametry.
  • #11 8413311
    rolandwally83
    Poziom 10  
    wysłałem maila do goscia ze chcę nowa kosc z biosem podałem mu ze kosc stt a ten wysłał mi windbonda szkoda było 40 zł 25 za kosc 7 programowanie i 8 wysyłka

zamówiłem asus crosshair 4 i phenom x 4 955 i ramy a asus crosshair 1 RIP jak kupię programator to sam sie pobawiem z nowym biosem na stt

gość daltonista albo sie przejechal na kostce co mial załatwić bo nie trafił tego samego układu a miał być

Dodano po 2 [minuty]:

Wojtek(KeFir) napisał:
    Bez podpiętego wentylatora procesora działa zabezpieczenie i płyta MA się wyłączyć. Jeżeli zakładasz procesor bez wentylatora, to w te 5 sekund może się ona nagrzać tak, że wyłączy zabezpieczenie termiczne - ten procesor ma 90W TDP.

z wentylem to znaczy radiatorem tez wyłącza sie po 5 sekundach jak dla mnie to raczejj zwarcie na mobo albo nie ta kość ale bez biosa nie powinna sie wyłączać płyta chyba
  • #12 8426617
    adamadi33
    Poziom 43  
    Jak masz zwarcie na płycie głównej to szukaj ale według mnie za ta usterkę odpowiada zła kość biosu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z płytą główną Asus Crosshair 590 SLI, która po próbie flashowania BIOS-u przestała działać, wyłączając się po 5 sekundach. Po resetowaniu BIOS-u i próbie użycia recovery BIOS-u wystąpiły błędy zapisu. Użytkownik podejrzewa, że problem może dotyczyć BIOS-u lub zwarcia na płycie głównej. W dyskusji zasugerowano zakup programatora lub nowej kości BIOS-u, ponieważ uszkodzona kość może uniemożliwiać dalsze programowanie. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym testowania płyty bez procesora, co nie rozwiązało problemu. W końcu zdecydował się na zakup nowej płyty głównej i procesora, ale nadal poszukuje rozwiązania dla Crosshair 590 SLI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA