logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B 1.8 125km Z18XE - VB 1.8 Z18XE szarpie na wolnych obrotach po rozg

kameleon1986 07 Gru 2017 13:39 15276 6
REKLAMA
  • #1 16873876
    kameleon1986
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

Szukałem na forum, ale nie znalazłem wpisu który opisywał by dokładnie moje objawy, dlatego zakładam nowy temat.

Mam problem z moją VB (1.8 125km 2001r, silnik Z18XE), otóż teraz, gdy temperatury powietrza na zewnątrz niskie moja vectra zaczęła szarpać obrotami po nagrzaniu silnika. Dodatkowo wyskakuje błąd P0170, z tego co znalazłem to skład mieszanki paliwowej. Nie zawsze powoduje on zaświecenie się od razu Checka. Szarpanie ma miejsce tylko na wolnych obrotach, kiedy na przykład stoję na światłach i wzmaga się wraz ze wzrostem temperatury silnika. Podczas jazdy, gdy obroty silnika są wyższe nie zauważam żadnych objawów, auto zdaje się też normalnie wkręcać na obroty i nie wydaje się aby straciło moc. Do tej pory zdążyłem wyczyścić przepustnicę, wymienić sondę lambda i wymienić świece. Zastanawiam się nad tym, czy winny może być przepływomierz. Bardzo proszę o Wasze opinie.
  • REKLAMA
  • #2 16874017
    Sztandar18
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    W naszej vectrze mieliśmy to samo (1.6 16V, 101KM, 1996 zł, silnik bodajże Z16XEL).
    Wykonaliśmy to wszystko, o czym piszesz i tak samo nie pomagało, okazało się, że pękł nam wężyk od czujnika podciśnienia (tak nazwał to mechanik), znajduje się on z prawej strony pod maską bliżej szyby przedniej samochodu).

Niżej wstawiam zdjęcie (pierwsze lepsze z internetu, zaznaczyłem czerwonym okręgiem gdzie ten czujnik się znajduje). Czujnik ma zielony kolor, obudowa jest plastikowa i od niego wychodzi wężyk, który w moim przypadku pękł i przez niego zapalał się check engine i samochód szarpał na niskich obrotach.

Opel Vectra B 1.8 125km Z18XE - VB 1.8 Z18XE szarpie na wolnych obrotach po rozg
  • REKLAMA
  • #3 16874049
    kameleon1986
    Poziom 11  
    U mnie jest trochę inny silnik i w tym miejscu które sugerujesz u mnie nie ma żadnego czujnika :(

• REKLAMA
  • #4 16874122
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3251
    kameleon1986 napisał:
    Zastanawiam się nad tym, czy winny może być przepływomierz.

Odłącz wtyczkę przepływomierza i napisz jak zachowywał się silnik.
    Podłącz diagnoskop i opisz błędy

Szukaj nieszczelności w dolocie, wg. mnie ssie fałszywe powietrze.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16874136
    kameleon1986
    Poziom 11  
    CameR, odłączałem już wcześniej wtyczkę od przepływomierza, tylko nie sprawdzałem wtedy błędów. To co na pewno zauważyłem przy odłączonym przepływomierzu to szalejące obroty biegu jałowego. Skakały od nieomalże zdławienia silnika aż do prawie 1500 - 2000 obrotów. Spróbuję jeszcze raz go odłączyć i odczytać wtedy błędy.
  • #6 16878074
    masabx
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam czy problem uda lo sie rozwiazac mam identyczny problem i prosilbym o podpowiedz czy sie uda lo i co bylo przyczyna
  • #7 16879256
    kameleon1986
    Poziom 11  
    W międzyczasie pojawił się u mnie nowy objaw. Słychać jak silnik ssie lewe powietrze. Obroty zaczęły szaleć. Udało mi się znaleźć w dolocie za przepływomierzem dziurę. We wtorek oddaję do mechanika i będzie wymieniał tą część układu. Teraz przypuszczam, że otwór mógł być już wcześniej a wibracje silnika go powoli powiększały. Napiszę po wymianie czy wszystkie problemy zniknęły.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Vectra B (1.8 125km, silnik Z18XE) polegający na szarpaniu obrotami na wolnych obrotach po nagrzaniu silnika, szczególnie w niskich temperaturach. Pojawia się błąd P0170, związany ze składem mieszanki paliwowej. Użytkownik wymienił sondę lambda, świece oraz wyczyścił przepustnicę, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wężyka od czujnika podciśnienia oraz nieszczelności w dolocie. Użytkownik zauważa, że silnik może ssie lewe powietrze, co potwierdza znalezienie dziury w dolocie za przepływomierzem. Planuje wizytę u mechanika w celu naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA