logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uzyskanie dostępu do plików sieci domowej poprzez VPN w telefonie

Michoko 08 Gru 2017 14:16 3663 10
REKLAMA
  • #1 16876520
    Michoko
    Poziom 7  
    cześć, chciałbym zrobić coś takiego: połączyć się poprzez hotelową sieć WLAN, używając VPN w telefonie by uzyskać dostęp do plików w mojej sieci domowej. Jest to możliwe? jeśli tak, to prosiłbym o podanie jakichś pomocy, (suchej teorii) może być nawet po angielsku, szukam pomocy tutaj bo nie mam pojęcia jak nazywa się fachowo taka operacja a tym bardziej jak ją wykonać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16876580
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Hamachi VPN ma wsparcie na windows i androida.
  • #3 16876599
    Michoko
    Poziom 7  
    mógłbyś mi napisać jak takie coś skonfigurować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16876626
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    Michoko napisał:
    cześć, chciałbym zrobić coś takiego: połączyć się poprzez hotelową sieć WLAN, używając VPN w telefonie by uzyskać dostęp do plików w mojej sieci domowej. Jest to możliwe? jeśli tak, to prosiłbym o podanie jakichś pomocy, (suchej teorii) może być nawet po angielsku, szukam pomocy tutaj bo nie mam pojęcia jak nazywa się fachowo taka operacja a tym bardziej jak ją wykonać.

Musisz mieć:
    - serwer VPN w domu, najlepiej na routerze (do tego potrzebny publiczny adres IP, prościej stały, trudniej zmienny)
    - albo (gdy nie masz w domu adresu publicznego) wykupiona usługa VPN, gdzie zarówno Twój router w domu jak i komórka w hotelu łączą się do wykupionego u dostawcy serwera VPN i w ten sposób oba znajdą się w tej samej wirtualnej sieci.

Prawie na pewno rozwiazania 1 bedzie najszybsze. Drugie będzie wolnejsze, wszelkie darmochy najwolniejsze. Usluga VPN to kilkanascie PLN miesiecznie, działą dostajesz supoort, pomoc w konfiguracji, wiekszą pewnosc ze toto jest bezpieczne,
  • #6 16876751
    Michoko
    Poziom 7  
    m.jastrzebski napisał:
    Michoko napisał:

Musisz mieć:
    - serwer VPN w domu, najlepiej na routerze (do tego potrzebny publiczny adres IP, prościej stały, trudniej zmienny)
    - albo (gdy nie masz w domu adresu publicznego) wykupiona usługa VPN, gdzie zarówno Twój router w domu jak i komórka w hotelu łączą się do wykupionego u dostawcy serwera VPN i w ten sposób oba znajdą się w tej samej wirtualnej sieci.

Prawie na pewno rozwiazania 1 bedzie najszybsze. Drugie będzie wolnejsze, wszelkie darmochy najwolniejsze. Usluga VPN to kilkanascie PLN miesiecznie, działą dostajesz supoort, pomoc w konfiguracji, wiekszą pewnosc ze toto jest bezpieczne,

Dobrze, chyba wybiorę opcję drugą. Czy poleciłbyś jaką płatną usługę VPN od siebie? taką za kilkanaście złotych?
  • #7 16876844
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Niech autor napisz jaką ma prędkość neta w domu.
    - download ?
    - upload ?

bo czuję że autor oczekuje predkości dostępu do plików jak w domu, po lan-ie.

Także podaj prędkośc neta down/up z lokalizacji gdzie będzie telefon.
  • REKLAMA
  • #8 16876866
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2519
    Czy chodzi o dostęp tylko do danych na PC? Jaki masz system w telefonie?
    Jakbyś miał blackberry 10 to jest taka opcja przewidziana w standardzie. Link

Osobiście mam Blackberry ale tego bajeru z udostępnianiem dysków nie testowałem. Być może coś podobnego jest i na androida (aplikacja/program).

Dla potomnych!!!
    Nowa aplikacja , która jest dostępna na Androida nosi nazwę: BlackBerry Workspaces

Nie wiem jednak czy android zapewni odpowiednie bezpieczeństwo naszych danych. W teorii najpopularniejszy system jest najmniej bezpieczny.

Tutaj jest ta aplikacja jak coś.

Aby mieć dostęp do danych PC komputery muszą być włączone a wszystko odpowiednio skonfigurowane.
  • REKLAMA
  • #9 16876949
    Michoko
    Poziom 7  
    bogiebog napisał:
    Niech autor napisz jaką ma prędkość neta w domu.
    - download ?
    - upload ?

bo czuję że autor oczekuje predkości dostępu do plików jak w domu, po lan-ie.

Także podaj prędkośc neta down/up z lokalizacji gdzie będzie telefon.

prędkość neta u mnie w domu to DL: 40Mb/s i UP: 20Mb/s

Dodano po 1 [minuty]:

E8600 napisał:
    Czy chodzi o dostęp tylko do danych na PC? Jaki masz system w telefonie?
    Jakbyś miał blackberry 10 to jest taka opcja przewidziana w standardzie. Link

Osobiście mam Blackberry ale tego bajeru z udostępnianiem dysków nie testowałem. Być może coś podobnego jest i na androida (aplikacja/program).

tak, chodzi o dostęp plików na PC. Na telefonie mam Androida 7.0
  • Pomocny post
    #10 16877495
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5478
    Michoko napisał:
    prędkość neta u mnie w domu to DL: 40Mb/s i UP: 20Mb/s

Michoko napisał:
    Czy poleciłbyś jaką płatną usługę VPN od siebie? taką za kilkanaście złotych?

No to nie jest kilkanaście zł miesięcznie - ale nawet 20, 40 zł na miesiąc i często płatne w $ albo euro.
    https://www.dobryvpn.pl/ranking-vpn?gclid=EAI...MI1Ir0_5771wIVwc0bCh1p_g9iEAAYASAAEgKRBfD_BwE
  • #11 16877565
    Michoko
    Poziom 7  
    dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie dostępu do plików w swojej sieci domowej poprzez VPN, łącząc się z hotelową siecią WLAN na telefonie. Odpowiedzi sugerują dwie główne opcje: skonfigurowanie serwera VPN w domu (najlepiej na routerze) lub skorzystanie z płatnej usługi VPN, co jest prostsze, ale może wiązać się z wyższymi kosztami. Użytkownik rozważa drugą opcję i pyta o rekomendacje płatnych usług VPN. W dyskusji poruszono również kwestie prędkości internetu oraz dostępności aplikacji do udostępniania plików na różnych systemach operacyjnych, w tym Androidzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA