logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 I - brak reakcji przycisków oświetlenia kabiny, podświetlenie lusterek

Paweł Trojanowski 08 Gru 2017 15:41 3624 5
REKLAMA
  • #1 16876661
    Paweł Trojanowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Citroena C5 I.
    Nie działa u mnie oświetlenie kabiny. Jak otworzę drzwi to lampka się zapala a po kilkunastu sekundach łagodnie gaśnie. Jednak siedząc w kabinie nie mogę zapalić światła. Przyciski w lampkach nie działają, oprucz środkowego z przodu - zapala to światło które zapala otwarcie drzwi. Podświetlenie lusterek też nie działa.

Gdzie szukać przerwy w zasilaniu lampek?
  • REKLAMA
  • #2 16880391
    Paweł Trojanowski
    Poziom 12  
    Widzę że nikt nie miał podobnego problemu, więc próbuję sam coś wykombinować.
    Wczoraj wyjąłem lampkę sufitową. Żarówki są dobre, napięcie 12V dochodzi a mimo wszystko nie da jej się zapalić dwoma bocznymi przyciskami.

Skoro już mam lampkę na biurku, to spróbuję rozrysować jej schemat - może to rozjaśni sprawę. Jak mi się uda to zamieszczę tu schemat.
    Może wtedy ktoś coś poradzi.
  • REKLAMA
  • #3 16880496
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 938
    Przy odpalonym samochodzie możesz je zapalić?
  • REKLAMA
  • #4 16893524
    Paweł Trojanowski
    Poziom 12  
    Przy odpalonym aucie też nie da się ich zapalić. Działa tylko ta która świeci po otwarciu drzwi - ją mogę zapalić środkowym przyciskiem.
  • REKLAMA
  • #5 16893778
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3607
    Lampki skrajne są zasilane z innej wtyczki niż środkowa i dostają prąd dopiero po załączeniu zapłonu.
  • #6 16894954
    Paweł Trojanowski
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc. Udało się naprawić. Rzeczywiście skrajne lampki to osobne zasilanie, ale wtyczka jest ta sama. Zmyliło mnie to 12V na wtyczce - uznałem że zasilanie dochodzi, a to był błąd. 12V służy jedynie do sterowania środkową lampką.
    Okazało się że wszystkiemu był winien spalony bezpiecznik nr 7 - pod kierownicą, z lewej. Udało mi się rozrysować schemat tej lampki i właściwie on mnie naprowadził na rozwiązanie. Dołączam schemat, na pewno wam też się przyda. Odpisuję tak późno bo chciałem dopracować schemat, żeby wyglądał na profesjonalny.

Dziękuję za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • Citroen C5 I Schemat lampki sufitowej przedniej.tif (513.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA