logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A4 b6 1.9 tdi 130 km - Temperatura płynu chłodzacego

stasiu270 10 Gru 2017 21:53 10815 13
REKLAMA
  • #1 16882503
    stasiu270
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam .
    Problem panowie jest taki ze mam problem z temp ukladu chlodniczego . Audi po podlaczeniu do vaga nie wykazuje zadnych bledow zwiazanych z temp . Wskazniki w grupie engine i instruments w polu collant temp wykazuja wyniki bardzo zblizone do siebie (+ - 2 stopnie i na zimnym i na cieplym silniku ) . Mam zalozony nowy termostat .
    A mianowicie tak .
    Samochod normalnie nabiera temp ,tylko max jaki osiaga to ok 70 stopni . Z nawiewow leci cieple powietrze . Jednak gdy wlacze ogrzewanie na max to spada jeszcze .
    Gdy np stoje w korku to temp takze spada do ok 55-60 stopni . Gdy zaczynam jechac podnosi sie do 70 i wiecej nie .
    Rozmawialem z mechanikiem i on twierdzi ze jakis czujnik temp musi byc do zmiany .
    Prosze o pomoc gdzie szukac przyczyny ;)
  • REKLAMA
  • #2 16882549
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Wygląda to na nieszczelny termostat lub zapowietrzony układ. Jedno pytanie gdyż kolega nie napisał czy odczyty pod Vagiem są takie same jak kolega tu napisał czy prawidłowe ?
  • REKLAMA
  • #3 16882565
    stasiu270
    Poziom 9  
    W grupie engine wartosc pokazuje 69 stopni a instruments 71 . Mam takie wartosci . Na postoju obie wartosci spadaja rownomiernie . Mechanik twierdzi ze czujnik temp z tylu silnika jest tego przyczna .
    Co do termostatu to na starym bylo identycznie jak teraz jest na tym nowym . Nic nie dala ta zmiana .
    Nie wiem gdzie szukac przyczny ;( pomocy
  • #4 16882590
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Czujników może być kilka. Zazwyczaj w diezlach są dwa. Okrągłe w gnieździe króćca przewodu chłodzącego przy bloku silnika. Niestety te typy czujników dość często sprawiają problemy. Na początek proszę zlokalizować czujnik i zmierzyć napięcie na nim względem masy.
  • #5 16882608
    stasiu270
    Poziom 9  
    Jutro dam znac jakie sa wartosci .
    Czyli jest to mozliwe ze czujnik temperatury moze byc tego przyczyna tak ?
  • REKLAMA
  • #6 16882718
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Tak mogą być przyczyną złego odczytu temperatury. Przyczyną jest wilgoć która dostaje się do wnętrza poprzez popękane uszczelki obudowy czujnika.
  • REKLAMA
  • #7 16890820
    stasiu270
    Poziom 9  
    Panowie wymienilem dzis czujnik temperatury ten zielony z tylu silnika na nowy ,,febi,, i jest to samo .bez zmian . Z nawiewow leci cieple powietrze proporcionalne do ustawionej temperatury a na desce dalej temp bez zmian .
    Moze vagiem diagnozowac dalej problem ? Tylko nie wiem co mozna zrobic z tym ;/
  • #8 16891556
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Jest jeszcze jedna opcja. Z reguły w module wskaźników znajduje się stabilizator napięcia trzeba by na nim zmierzyć napięcie. Z tego co pamiętam powinno być 10V. Nie pamiętam jak było w twoim audi czy napięcie odniesienia do wskaźników było ze stabilizatora czy z komputera. W innym przypadku trzeba by sprawdzić przewody masowe zwłaszcza te na słupkach. Od wilgoci i wibracji lubią się luzować a także pokrywać śniedzią.
  • #9 16892224
    stasiu270
    Poziom 9  
    Sluchaj kolego dzisiaj gdy pod podlaczylem audi pod vag zauwazylem to .
    W bloku silnika temp 54
    W instruments temp 47

Nie jest to za duza roznica ? Dodam ze teraz na wskaziku w aucie non stop 50 pokazuje i nie ma zadnych bledow zwiazanych z temp .

Prosil bym o pomoc

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Nie moge wogole go dogrzac do 90 stopni w zaden sposob . Przy tych 54 jak pokazuje vag gorna rura jest dosc ciepla a dolna napewno chlodniejsza i to dosc .
    Dzwonilem do mechanika , powiedzialem mu o tym wszystkim i on powiedzial ciekawa rzecz .
    Mowi ze mozna podejrzewac wentylator visko , ze pracuje byc moze caly czas na wysokich obrotaach . Co o tym myslisz jak moglbym to zdiagnozowac ze on pracuje za szybko na takiej temperaturze silnika ok 50 stopni ?
  • #10 16892542
    jano720
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Witam.Problem twój polega na niedogrzaniu silnika,a za to odpowiada tylko i wyłącznie termostat.
    Spróbuj zacisnąć dolny wąż do chłodnicy i ostrożnie rozgrzewaj silnik.Jeśli osiągniesz już 90 stopni
    to sprawdź jak działa ogrzewanie,jeżeli słabo to najpewniej nagrzewnica do płukania.
    Pozdrawiam.
  • #11 16892563
    stasiu270
    Poziom 9  
    teraz gdy po przejechaniu sporo km na desce mam cały czas ok 50 stopni z nawiewów leci ciepłe powietrze. jest proporcjonalne do ustawienia klimatroniku. wygląda to na ok . przy 20 stopniach na klimatroniku leci naprawdę już ciepłe powietrze.

termostat nowy , czujnik temp nowy . nie mam pomysłów. a co myslisz o tym wisko ?/
  • #12 16892639
    jano720
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Witam.Jeżeli termostat jest zamknięty,a przy 50 stopniach musi być zamknięty,to przy braku
    obiegu płynu przez chłodnicę wisko nie będzie miało po prostu co chłodzić.N
    Numer telefonu do mnie masz na dole postu.
  • #13 16892667
    stasiu270
    Poziom 9  
    Czyli twoim zdaniem termostat tylko i wylacznie wchodzi w gre tak ?
  • #14 16899915
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    jano720 napisał:
    Problem twój polega na niedogrzaniu silnika,a za to odpowiada tylko i wyłącznie termostat.

Nie koniecznie skoro kolega twierdzi że ogrzewanie działa bez zarzutu. Aby to stwierdzić potrzeba by włożyć termometr do zbiorniczka wyrównawczego i zmierzyć czy temp rośnie powyżej tych 50. Węże gumowe chłodnicy aż do temp 80'C powinny pozostawać zimne. Coś tam będzie krążyło konwekcyjnie ale nie wiele. W innym przypadku termostat nawet nowy ma prawo przepuszczać na wskutek źle założonej uszczelki lub wadliwego montażu fabrycznego. Zdarzył mi się już taki wadliwy. Innym problemem może być zapowietrzenie instalacji wodnej. Ja zrozumiałem z opisu że kolega ma problem z błędnym wskazaniem temperatury niż niedogrzaniem silnika. Nie wziąłem tego pod uwagę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z temperaturą płynu chłodzącego w Audi A4 B6 1.9 TDI 130 KM, gdzie maksymalna temperatura osiągana przez silnik wynosi około 70 stopni Celsjusza, a w korku spada do 55-60 stopni. Po wymianie termostatu i czujnika temperatury problem nadal występuje. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak nieszczelny termostat, zapowietrzony układ chłodzenia, uszkodzone czujniki temperatury, a także problemy z wentylatorem wiskotronicznym. Wskazówki obejmują sprawdzenie napięcia na czujnikach oraz diagnostykę układu chłodzenia, aby ustalić, czy płyn chłodzący krąży prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA