logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B6 1.9tdi: Brak ogrzewania, temp. płynu >90° przy 120km/h

szlapka1876 27 Sty 2024 04:10 3138 25
REKLAMA
  • #1 20930983
    szlapka1876
    Poziom 4  
    Ocena: 2

Witam, mam problem z Audi A4 B6 1.9 TDI - brak ogrzewania i przy prędkości powyżej 120 km/h temperatura płynu idzie powyżej 90°C. Termostat nie jest założony. Co może być przyczyną? Stało się to z dnia na dzień - wróciłem wieczorem do domu, wszystko było ok, a w południe następnego dnia takie cyrki. Nagrzewnica wyczyszczona, układ przepłukany - ręce opadają. 🫤
  • REKLAMA
  • #2 20930993
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 463
    szlapka1876 napisał:
    Termostatu nie ma założonego. Co może być przyczyną

M.in., może to być przyczyną, a mogą być też inne przyczyny. Za mało danych, aby jednoznacznie stwierdzić.
    Np. czy ciecz chłodząca w pełni przepływa przez nagrzewnicę?
    Czy zwór nagrzewnicy jest w pełni otwarty itd., itp.
  • #3 20930994
    szlapka1876
    Poziom 4  

Zauważyłem jeszcze po przejechaniu jakiegoś 30 km odcinka, że brakuje płynu chłodniczego. Nie widać żadnego wycieku, oleju nie przybywa, a za sobą nawet dymka nie zostawi. Test uszczelki był negatywny.
  • REKLAMA
  • #4 20930995
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Postaraj się opisać najdokładniej jak umiesz
    1. Jakie były objawy na samym początku.
    2. Co było powodem wcześniejszych poczynań!
    Na podstawie tego, co opisujesz, należy podejrzewać, że jest mało wydajny jest układ chłodzenia i przy większym obciążeniu zaczyna gotować ciecz chłodzącą!
  • #5 20930998
    szlapka1876
    Poziom 4  
    Początkiem było to jak ja kupiłem to wracając przeciągnąłem ja troszkę i temperatura poszła do około 110° po czym jak odpuściłem gaz to wruciła do normy. Okazało się że termostat nadawał się do śmieci bo zacinał się dlatego go wywaliłem ( mam nowy już do założenia). Potem zginęło ogrzewanie na może dwa dni na wolnych obrotach ale w czasie jazdy było po czym przeczysciłem układ i grzał na postoju jak i podczas jazdy a teraz jak odpaliłem dnia kolejnego to nie ma ogrzewania i podniesie temperaturę jak będę przyspieszał gwałtownie powyżej 120km/h. Jak pojadę poniżej 100 lub do 110,120 to temperatura ma 90° ale i tak nie ma ogrzewania.

Dodano po 3 [minuty]:

Nie pomaga już płukanie układu, nagrzewnicy itp. nie wiem czy zwalać rozrząd i pompę wody czy uszczelka głowicy poszła czy jakieś inne czary..
  • #6 20931003
    Adam Walko
    Poziom 35  
    szlapka1876 napisał:
    i tak nie ma ogrzewania

Ogrzewania nie ma, bo mechanizm zjawiska jest taki
    1.Jak odpowietrzysz układ, to czynnik chłodzący przepływa i jest lala.
    2.Niewydajny układ chłodzenia nie odprowadza temp. cieczy i ona zaczyna wrzeć! Jak wrze, to para zapowietrza ukł. chłodz. Jak zapowietrzy to nie ma obiegu i nie grzeje.
  • #7 20931004
    szlapka1876
    Poziom 4  

Teraz układ jest odpowietrzony, ale jak odpalę i włączę ogrzewanie, to i tak nie grzeje. Włożę dziś nowy termostat, zobaczę, czy coś się zmieni, ale obstawiam, że nie...
  • REKLAMA
  • #8 20931014
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Termostat zamontuj, ale nic się nie zmieni!
    Zobacz na miejscu, czy tam jest sprzęgło wiskotyczne i wentylator, czy wspomaganie układu chłodzenia może ktoś przerobił i jest inaczej?
    Tutaj należy dopatrywać się źródła problemów!
    Zawór nagrzewnicy sprawdzał, sprawny?
  • #9 20931016
    szlapka1876
    Poziom 4  
    Dziś będę patrzył co może być jeszcze nie tak. Potrzebuje to auto na poniedziałek więc muszę znaleźć przyczynę.🫤
  • #10 20931017
    Adam Walko
    Poziom 35  
    100 procent znajdziemy! W kontakcie.
  • #11 20931018
    szlapka1876
    Poziom 4  
    Nie zwracałem uwagi czy coś jest przerabiane ale raczej nie tylko program jest zrobiony na 160km to wiem.
  • #12 20931019
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Wszystko, co oblukasz raportuj!
  • #13 20931021
    szlapka1876
    Poziom 4  
    Okey dam znać po południu co wyszło z tego
  • #15 20931027
    szlapka1876
    Poziom 4  
    Wyglądem jest taki sam jak ten co mam założony. Zobaczę jak będę przy aucie już czy napewno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 20931032
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Sprawdź go na aucie. To częsta bolączka.
    My nie wiemy, jak długo bujał ten sinik niesprawny. Mogło wydarzyć się wiele.
  • #17 20931034
    szlapka1876
    Poziom 4  
    Dokładnie tak jak mówisz.
    Poprzedni właściciel twierdził że 5 lub 6 miesięcy stał nie jezdzony.
  • #18 20931039
    Adam Walko
    Poziom 35  
    trochę niechluj. Nic się martw.
  • #19 20932192
    woszczyna45
    Poziom 3  
    Czesc Ja borykam się z tym problemem od miesiąca. Dzis zdecydowałem wymontować termostat pomimo iż mam nowy oryginalny i cud ogrzewanie w środku działa a dokładnie jest obieg w układzie. Gdy go ponownie założyłem odrazu jest brak obiegu i silnik szybko lapie temperaturę ale nie przegrzewa się. A PLYN NIE WRACA DO ZBIORNICZKA(przy wyjętym termostacie pluje płynem) co jest?
  • #20 20932240
    Adam Walko
    Poziom 35  
    woszczyna45 napisał:
    A PLYN NIE WRACA DO ZBIORNICZKA(przy wyjętym termostacie pluje płynem) co jest?

Nie musisz pisać naukowym językiem!
    tp co piszesz. jest do końca mało zrozumiałe.
    woszczyna45 napisał:
    Dzis zdecydowałem wymontować termostat pomimo iż mam nowy oryginalny i cud ogrzewanie w środku działa a dokładnie jest obieg w układzie.

Po co?
    woszczyna45 napisał:
    Gdy go ponownie założyłem odrazu jest brak obiegu

To przd tem go uszkodziłem, albo źle złożyłem
    woszczyna45 napisał:
    przy wyjętym termostacie pluje płynem

Gdzie pluje? Na podłogę?
    Opisz to po ludzku!
  • #21 20932261
    woszczyna45
    Poziom 3  
    Gdy termostat (nowy orginalny sprawny na 100%) jest w silniku na swoim miejscu nie ma obiegu w układzie chłodzenia i zapowietrza mi nagrzewnice(mam nówkę oryginalną). A plyn chłodniczy nie wraca do zbiorniczka wyrównawczego.

Dodano po 3 [minuty]:

Dzis po wielu dniach walki z brakiem ogrzewania ( zapowietrzajaca się nagrzewnica i brakiem obiegu) wyjąłem termostat i problem sie rozwiązał. Ogrzewanie wróciło jak i w trakcie jazdy jak i na postoju. A płyn krąży w układzie wraca do zbiorniczka i nic się nie zapowietrza.

Dodano po 6 [minuty]:

Dodam jeszczevze (przed wyjeciem termostatu) silnik bardzo szybko łapał temperaturę 90stopni i trzymał ale nie otwierał się chyba termostat bo gorny waz do chlodnicy byl twardy i gorący w połowie a dolny z chlodnicy zimny. Wiec w czym tkwi problem mojego auta?
  • #22 20932286
    Adam Walko
    Poziom 35  
    woszczyna45 napisał:
    Nie ma obiegu w układzie chłodzenia
    woszczyna45 napisał:
    Więc w czym tkwi problem mojego auta?

Najlepszym diagnostą nie są panowie na forum, ale sam właściciel pojazdu.
    Postawiłeś sam trafną diagnozę. Zawsze taka wypowiedź lepiej się czyta.
  • #23 20932301
    woszczyna45
    Poziom 3  
    Adam Walko ja nie stawiam diagnozy tylko potrzebuje pomocy moze ktoś mi tu odpowie dlaczego tak się dzieje ze nie ma obiegu plynu w małym obiegu chlodzenia skoro na dużym obiegu jest. Co moze to powodować?
  • #24 20932310
    Adam Walko
    Poziom 35  
    woszczyna45 napisał:
    bo górny wąż do chłodnicy był twardy i gorący w połowie, a dolny z chłodnicy zimny

Ja ci chętnie pomogę, ale zły to nauczyciel, który za studenta rozwiązuje problem. Trochę pokombinuj i napisz, co wymyśliłeś? odpowiedź prawidłową dostaniesz na pewno.
  • #25 20932326
    woszczyna45
    Poziom 3  
    Adam walko nie odpowiadaj mi skoro nie umiesz czytać ze zrozumieniem zreszta twoje posty sa wogole nie pomocne co potwierdza twoj profil. Szkoda czasu na twoje komentarze

Dodano po 2 [minuty]:

Adam Walko ja nie stawiam diagnozy tylko potrzebuje pomocy moze ktoś mi tu odpowie dlaczego tak się dzieje ze nie ma obiegu plynu w małym obiegu chlodzenia skoro na dużym obiegu jest. Co moze to powodować?
  • #26 20932340
    Adam Walko
    Poziom 35  
    woszczyna45 napisał:
    Adam walko nie odpowiadaj mi

Z największa przyjemnością

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Audi A4 B6 1.9 TDI, polegający na braku ogrzewania oraz wzroście temperatury płynu chłodniczego powyżej 90°C przy prędkości 120 km/h. Po usunięciu termostatu i czyszczeniu układu chłodzenia, problem nie ustępuje. Użytkownik zauważa brak płynu chłodniczego, mimo braku widocznych wycieków. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być niewydolność układu chłodzenia, zapowietrzenie lub uszkodzenie zaworu nagrzewnicy. Wskazują również na konieczność sprawdzenia sprzęgła wiskotycznego wentylatora oraz ewentualnych przeróbek w układzie chłodzenia. Użytkownik planuje wymianę termostatu i dalsze badania, aby zidentyfikować źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA