logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant VUW 261/1 XE - brak ciepłej wody, CO działa normalnie, zimna woda leci

Chandoi 11 Gru 2017 05:20 1254 4
REKLAMA
  • #1 16882870
    Chandoi
    Poziom 2  
    Dzień dobry!
    Mam w/w piec, funkcjonował normalnie. Wczoraj odkręciłem kran: nie ma ciepłej wody, w ogóle nie leci. Zimna woda leci normalnie, CO działa normalnie. Bardzo proszę o poradę, śnieg już pada a ciepłej wody nie ma!!!
    Dziękuję z góry za każdą sugestię!
  • REKLAMA
  • #2 16882953
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    A chociaż kocioł jest ? - sorry taki żarcik.

Jak ciepła woda w ogóle nie leci to może jakiś zawór zakręcony? Może filtr na wejściu zapchany? Może rurka z CWU zarośnięta kamieniem, albo wymiennik ciepła?

Niestety za mało informacji podałeś, żeby postawić diagnozę. Trzeba wszystko po kolei sprawdzać.
  • REKLAMA
  • #3 16883235
    Chandoi
    Poziom 2  
    Kocioł na szczęście jest :-)). Myślę, że jeśli coś takiego, jak zatykana rura; albo kamień dużo jest ...to najpierw mało leci woda a potem powolnie stop leci, tutaj u mnie tak nagle: popołudniu była a wieczorem nie ma! a ja, laikiem jestem i nic a nic nie ruszałem, nawet pajęczyn nie odważyłem sprzątać bo, może coś wybuchnie!!!
    Przy okazji, czy ktoś z państw ma instrukcję obsługi tego pieca prosiłbym o podarowanie (w sieci znalazłem tylko instrukcję instalacji, nic mi nie pomaga, bo nie pokazano gdzie, co jest. Czytałem, że czyścić np. zawór 3-drogowy lub wymiennik, filtr wejściowy...lecz nie wiem gdzie on leży i jak wygląda... chciałbym zacząć się uczyć majstrowania bo żona zawsze mówi, że jestem nieudacznikiem !!!)
  • REKLAMA
  • #4 16883839
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Raczej z kotłem powinno być wszystko OK. Kocioł sam z siebie nie odcina ciepłej wody. Woda zawsze leci - co najwyżej zimna z pokrętła od ciepłej.

Co do zatykania się rur to może być to powolne, ale jak oderwie się jakiś brud z instalacji to zatyka od razu.
  • #5 16887364
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 529
    Może być uszkodzony mikrowyłącznik c.w.u., może być uszkodzony zespół wodny - złamana dźwigienka naciskająca na mikrowyłącznik, albo nieszczelna membrana w zaworze. Jeśli podczas odkręcania wody widać ruch blaszki mikrowyłącznika, zespół wodny jest ok, a przyczyna leży właśnie w mikrowyłączniku.
REKLAMA