logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile kosztuje zmiana mocy do 16kw? W PGE

maciacho 16 Gru 2017 21:54 61353 14
REKLAMA
  • #1 16895334
    maciacho
    Poziom 11  
    Ocena: 104
    Witam,
    Dostałem nowe warunki przyłączeniowe na 3fazy z 1fazowego. Koszt przyłącza w ziemi to 3100zl netto! Co to za cena? Skrzynka w płocie 3mb od rozdzielni. Sąsiad za nowe przyłącze 70mb do domu zapłacił 800zl za 11kw. Dlaczego ja mam płacić aż tak dużo?
  • REKLAMA
  • #2 16895438
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 327
    To są przewidywane koszty jakie musi ponieść PGE po ich stronie, ale zapłacić masz Ty. Bo to jest przebudowa przyłącza na Twoje życzenie. Ja zapłaciłem dla PGE 1500 złotych netto za przebudowę przyłącza napowietrznego. Po ich stronie to było tylko 39 metrów AsXSn 4x25 mm^2, kilka rurek RL fi37 i obejmy. Podłączenie było pod napięciem, więc koszt wyłączenia trafostacji na czas podłączenia też mnie ominął. Jak widać swoje trzeba zapłacić mimo, że rzeczywiście tyle to by nie kosztowało. Tu raczej moc przyłączeniowa nic nie ma do rzeczy. Chyba, że to ma być jakiś zakład pracy o dużej mocy przyłączeniowej.
  • REKLAMA
  • #3 16895611
    maciacho
    Poziom 11  
    Napisane jest ze koszt to 10.000zl a ja musze zapłacić 3100zl netto. Czy lepiej rozwiązać umowę i kazać im zlikwidować łącze i wtedy zlożyć wniosek jeszcze raz? Przecież to ta sama praca a koszty prawie 4 razy większe. To jawne oszustwo. W cenniku jest napisane że płacę za kw mocy przyłączeniowej, a nie moje widzimisię.
  • #4 16895698
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6687
    Wrzuć skan warunków przyłączenia i Twojego wniosku.
    Jaki jest stan istniejący? Jak sądzę jednofazowe przyłącze napowietrzne.
    O co wnioskowałeś? O wymianę przyłącza napowietrznego na trójfazowe?
    Czy może sam chciałeś, by operator zakopał przyłącze i postawił skrzynkę na granicy posesji?

PS. Lepiej ten sam problem opisywać w jednym wątku, a nie w dwóch.
  • #5 16895819
    maciacho
    Poziom 11  
    Warunki pierwszej strony. Wnioskowałem o zmianę przyłącza z 1fazy na 3 i podniesienie mocy z 4 na 16kw. Jest linia napowietrzna i we wniosku zaznaczyłem, że ma być kablowa w ogrodzeniu. Co zrobić aby było to tańsze? Rozmowy z Panem z PGE zawsze kończą się na kłótni bo nik nie chce pomóc, doradzić s tylko z fochem pytają się czego chce?
    Czy rozwiązanie z likwidacją lini napowietrznej ms sens? Rozumiem, że nie będę miał prądu co najmniej 6miesiecy ale kwota dla mnie 3k jest nie do zaakceptowania. Może samemu jest opcja postawić skrzynkę to będzie taniej?
    Załączniki:
    • Ile kosztuje zmiana mocy do 16kw? W PGE 15134958223792098769757.jpg (4.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ile kosztuje zmiana mocy do 16kw? W PGE IMG_20171217_081836.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16895970
    stacho60
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Poczytaj sobie np.dla ogólnego pojęcia, https://kb.pl/porady/ile-kosztuje-przylacze-energetyczne-jakie-formalnosci-musisz-spelnic/ .A czy sąsiad zapłacił czy nie to my nie wiemy,każdy taki przypadek jest traktowany idywidualnie i zależy od bardzo dużo warunków.Np.Zakład Energetyczny może wybudować nowe przyłącze za darmo w ramach modernizacji linii.
  • REKLAMA
  • #7 16896005
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    maciacho napisał:
    Jest linia napowietrzna i we wniosku zaznaczyłem, że ma być kablowa w ogrodzeniu.

Podejrzewam że tu jest cały problem, skoro chcesz kablowo to musisz pokryć koszty ale mogę się mylić nie znam zwyczajów PGE.

W Tauronie nie ma problemu wybudowania 200 m linii w cenie przyłącza.
  • #8 16896069
    stacho60
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Niema problemu jak niema,autor napisał że "rozdzielnia" 3 metry od płotu tzn.pewnie linia kablowa.Rzeczywistych kosztów naliczyli 9.500zl, i na to może się składac np wymiana zlącza kablowego,może jakigoś kabla w sieci nn,i jeszcze nie wiadomo co.

Dodano po 8 [minuty]:

Oj błąd ,napowietrrzna.
  • #9 16896143
    tom_bart1
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Czym innym jest zwiększenie mocy i związana z tym wymiana przyłącza, a czym innym jest nowe przyłączenie. Przy nowym przyłączeniu płacisz tylko zryczałtowaną opłatę za zamówioną moc, przy zwiększeniu mocy i wymianie przyłącza płacisz za dodatkową moc oraz partycypujesz w kosztach wymiany przyłącza
  • #10 16898881
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1860
    Nie tylko za nowe przyłącze nie płaci się.
    Moje przyłącze zostało zmodernizowane bezpłatnie; cztery pojedyncze przewody aluminiowe zmieniono na 4 miedziane skręcone w licę
    Ja zapłaciłem za to, co moje: rozdzielnię na ścianę z osprzętem (zabezpieczenia) oraz kątownik z hakiem na przewód nośny (chociaż i to nie należało do mnie, bo jest przed zabezpieczeniami w rozdzielni, ale szybciej wykonał mi to znajomy elektryk).

Oczywiście pierwsze podejście w "elektrowni" - to ponoszę wszelkie koszty materiałów i wykonawstwa (nie pamiętam dokładnej kwoty, ale ponad 3000 zł bez tego, co mam wykonać we własnym zakresie).
    Dopiero podparcie się ustawą (moc, własność) podzieliło koszty odpowiednio na moje i dystrybutora (moc pozostała ta sama, więc nie płaciłem nic).
    Dodam jeszcze, ze to już trzecia w historii tej instalacji modernizacja, za którą "elektrowni" nie płaciłem nawet złotówki.

Jeśli Twoja umowa jest w tej samej lokalizacji i na to samo nazwisko, a zostaje zmieniona tylko struktura i moc
    - to koszty zależą od tego, czy urzędnik to car, czy jednak normalny człowiek, który jedynie ma Ci pomóc w tym, żebyś mógł mieć to, co zaplanowałeś oraz w przyszłości płacił za to, co zużyjesz oraz na jego wynagrodzenie (na tym polega wykonanie usługi dostarczania energii, to żadna łaskawość "cara" zza biurka).
    Musisz jedynie wykonać to, co do Ciebie należy zgodnie ze "sztuką", czyli obowiązującymi przepisami (możesz o to spytać w biurze).
  • #11 16898890
    emigrant
    Poziom 29  
    Ocena: 327
    pikarel napisał:
    cztery pojedyncze przewody aluminiowe zmieniono na 4 miedziane skręcone w licę

Przyłącze masz miedziane? Jak to możliwe. Nie ma samonośnych przewodów miedzianych. To duży ciężar. Chyba, że jakieś z linką nośną.
  • #12 16898968
    maciacho
    Poziom 11  
    Tak czy siak przyspieszyć łącza się nie da i może na przyszłą zimę mi podłączą! Natomiast cena jest nie do przyjęcia bo kablowe 3800zł a powietrzne 2500zł.
  • #13 16899695
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1860
    emigrant napisał:
    pikarel napisał:
    cztery pojedyncze przewody aluminiowe zmieniono na 4 miedziane skręcone w licę

Przyłącze masz miedziane? Jak to możliwe. Nie ma samonośnych przewodów miedzianych. To duży ciężar. Chyba, że jakieś z linką nośną.

Na tym mam zawieszone kable:
    https://dlaelektrykow.pl/elementy-linii-napow...y-przylacza-do-asxsn-4x16-25-polam-naklo.html
    a między zaczepami jest ok. 12m, od zaczepu do rozdzielni jeszcze 4m w rurce.
  • #14 16899712
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1189
    To jest uchwyt do ASXN, żyły są aluminiowe.
  • #15 16902631
    maciacho
    Poziom 11  
    No to już można zamknąć temat bo sprawa niestety pozostaje nierozwiązana bo jest tak jak jest nikt tego nie zmieni! Za zwiększenie mocy trzeba zabulić 3x tyle co za nowe łącze w PGE, a więc państwo w państwie nie daje żadnych szans, płać i płacz! Dopóki firmy państwowe nie zostaną podzielone na prawdziwe prywatne firmy nie z kapitałem rządowym to NIC się nie zmieni w tym kraju na korzyść obywatela i nadal będziemy płacić najwięcej w EU za prąd! No mercy!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy kosztów zmiany przyłącza energetycznego z jednofazowego na trójfazowe oraz zwiększenia mocy do 16 kW w PGE. Użytkownik skarży się na wysokie koszty przyłącza wynoszące 3100 zł netto, podczas gdy sąsiad zapłacił tylko 800 zł za nowe przyłącze. Uczestnicy rozmowy wskazują, że koszty mogą być różne w zależności od specyfiki przyłącza, jego lokalizacji oraz wymagań operatora. Wskazano, że zmiana przyłącza na życzenie użytkownika wiąże się z dodatkowymi kosztami, a także że każdy przypadek jest traktowany indywidualnie. Użytkownik rozważa możliwość likwidacji istniejącego przyłącza, aby złożyć nowy wniosek, co może być tańszą opcją. Wspomniano również o różnicach w praktykach między różnymi operatorami energetycznymi, takimi jak Tauron.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA