Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Integra 128-WRL i 3 partycje/podsystemy

Kamil1987 18 Dec 2017 22:16 2304 20
Automation24
    Kamil1987
    Level 16  
    Witam,

Potrzebuję na Satelu Integra 128-WRL zrobić 3 podsystemy, jeden centralnie w domu a dwa w magazynach po prawej i lewej stronie od domu. Pytanie jakie elementy muszę kupić aby obsłużyć wszystkie 3 obiekty, niestety nie mam w tym roku chwili aby szerzej rozpoznać temat Integry ale w tym roku fiskalnym muszę kupić urządzenia, ostatnie moje doświadczenie z alarmem to CA10 z 8 czujkami, manipulatorem i syreną - dawno temu.

Magazyny chciałbym zrobić na ekspanderach aby pomiędzy centralą zlokalizowaną w domu a magazynami pociągnąć możliwie mało przewodów komunikacyjnych.

Magazyn 1 i 2 - na ekspanderach
    - 6 Czujek PIR+MW
    - Sygnalizator wewnętrzny
    - Sygnalizator zewnętrzny
    - Manipulator z czytnikiem INT-KLFR-SSW

Centralę chcę zostawić sobie na dom i garaż.

Proszę o info jakie elementy będą mi potrzebne, jak na razie wiem tyle:
    - INTEGRA 128-WRL - Płyta główna centrali alarmowej od 8 do 128 wejść i wyjść z wbudowanym modułem GSM i
    kontrolerem systemu bezprzewodowego ABAX; obudowa OPU-3 P (transformator sprzedawany
    oddzielnie), w komplecie antena ANT-OBU-Q i ANT-868

- ETHM-1 Plus Moduł komunikacyjny TCP/IP

- 2x INT-KLFR-SSW Manipulator LCD z czytnikiem zbliżeniowym (typ F, srebrny; GRADE 3)

- APS-412 Zasilacz buforowy, impulsowy 12 V DC / 4 A do ekspanderów (obudowa plastikowa - modułowa,
    do montażu w obudowach uniwersalnych OPU-3 P i OPU-4 P/PW w miejscu transformatora oraz
    w rozdzielnicach elektrycznych na szynie DIN)

- 2x INT-IORS - Ekspander 8 wejść i 8 wyjść przekaźnikowych (obudowa plastikowa - modułowa, możliwy
    montaż w rozdzielnicach elektrycznych na szynie DIN)

- Zapewne do manipulatora i powyższego potrzebny będzie: INT-ADR Ekspander wejść adresowalnych (bez zasilacza) ?

- Co ponadto poza oczywistościami jak czujki czy zasilacze 12V
  • Automation24
  • Helpful post
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pozwoli kolega że zanim udzielę pełnych odpowiedzi nieco też podpytam.
    1. O jakich odległościach ( rząd) mówimy pomiędzy magazynami a domem( miejscem umieszczenia centrali)
    2. czyli w magazynach mają być po 3 czujki? Nie myślał kolega o zabezpieczeniu okien, drzwi, takimi elementami jak kontaktrony, czujniki inercyjne, bariery?
    3. w sumie to skoro dwa magazyny to może też warto pomyśleć o dwóch sygnalizatorach wewnętrznych do nich?
    4. centrala + obudowa+ trafo - ok.
    5. ETHM + kabelek
    6. Manipulatory- mam rozumieć że chodziło o czytnik RFID ?
    7 Przy tej konfiguracji prądowo wystarczy sama integra, chyba że APS przewidziany jest pod rozbudowę systemu.
    8. A nie wystarczą moduły INT-E ? Będzie kolega rozbił jakieś sterowania? W sumie to przy założeniu że mamy 3 czujki na magazyn to czy umieścimy moduły przy centrali, czy je wyniesiemy, to niewielka różnica w ilości potrzebnych żył ( no chyba że mamy duże odległości)
    9. czy centrala poza funkcjami " alarmowymi" ma realizować funkcje związane z kontrolą dostępu do pomieszczeń ?
    Kamil1987 wrote:
    Zapewne do manipulatora i powyższego potrzebny będzie: INT-ADR Ekspander wejść adresowalnych (bez zasilacza) ?

Po co?
    Kamil1987 wrote:
    - Co ponadto poza oczywistościami jak czujki czy zasilacze 12V

akumulatory, zasilacze 12V raczej nie będą/ nie powinny być potrzebne.
  • Automation24
    Kamil1987
    Level 16  
    Witaj,

1. Odległości niewielkie, ok 60 m kabla do ekspandera od centrali.
    2. W każdym z magazynów osobno będzie taki komplet jak podałem w sekcji "Magazyn 1 i 2". Okien w zasadzie nie ma, bo jeden magazyn to blaszak ok 27x8metrów i duże wrota na końcach magazynu a drugi ok 24x8murowany, bez okien. Pozostanę przy czujkach, w blaszaku wejść można w każdym miejscu po odkręceniu blachy - 6 czujek powinno starczyć, w murowanym 4-6 wystarczy. Tak więc przyjmujemy w każdym z magazynów po 6 czujek, 2 sygnalizatory i po manipulatorze.
    6. Manipulatory które chcę zainstalować to: INT-KLFR-SSW według specyfikacji ma wbudowany czytnik RFID, zapewne do rozbrojenia/zazbrojenia strefy, jeśli w standardzie Unique to żart z bezpieczeństwa.
    7. APS pod przyszłą rozbudowę systemu, jakieś oświetlenie awaryjne etc.
    8. INT-E to tylko rozbudowa o wejścia o ile dobrze pamiętam, docelowo będę chciał załączyć np. lampę zewnętrzną zdalnie, tak więc coś by się przydało z kilkoma przekaźnikami.
    9. Kontrola dostępu będzie na czym innym natomiast na centrali będę chciał trochę automatyki zrobić ale to przyszłościowo.

Myślałem że INT-ADR jest potrzebny do zrobienia magistrali i że to do tego modułu podpinamy np. INT-E czy manipulatory.

Czy da się zrobić tak aby każdy magazyn w pełni był obsłużony na swoim ekspanderze bez konieczności ciągania przewodów np. od manipulatorów bezpośrednio do centrali ? Tj. ciągnę jeden przewód z 6 -8 żyłowy/komunikacyjny jako transmisja pomiędzy ekspanderem a centralą, a zasilanie 12V już zorganizuję z dodatkowego zasilacza w magazynie ?
    zuzek
    Level 16  
    Po co Tobie te INT-KLFR-SSW? Musisz do nich polozyc dodatkowo magistrale LCD. Jesli kazdy z magazynow bedzie jedna strefa to lepszym rozwiazaniem bedzie INT-SCR-BL ktory oprocz czytnika kart ma wbudowany przekaznik, wiec moze pelnic rowniez funkcje kontroli dostepu i podlacza sie go do magistrali ekspanderow.

Moze zrob tak, ze centrala wraz z INT-KLFR-SSW bedzie obslugiwala dom i garaz (zawsze mozna dolozyc ekspander), a na hale zrob taki zestaw w ktorym bedzie w OPU-3 ekspander INT-E + APS412 a do obslugi INT-SCR. Taki zestaw bez problemu mozna rozbudowac o dodatkowe moduly, bo zasilanie i miejsce w obudowie jest.

Plusy:
    - tylko magistrala ekspanderow
    - mozliwosc dalszej rozbudowy
    - mozliwosc sterowaniem elektrozaczepem/zwora za pomoca INT-SCR
    - mozliwy montaz na zewnatrz
    Kamil1987
    Level 16  
    Witam,

Jednak decyduję się na dwa zestawy w składzie:
    - INTEGRA 128-WRL | 822,8zł netto
    - TR 60 VA | 46,92 zł netto
    - SD-6000 R | 104,04 zł netto
    - SX6-TO | 21,08 zł netto
    - SPW-250 R | 43,52 zł netto
    - INT-KLFR-SSW | 363,12 zł netto

- Proszę o doradztwo jakie czujki wybrać, oba zestawy zainstalowane będą w nieogrzewanych magazynach o wymiarach ok 25x8. Jeden to blaszak gdzie wejść można praktycznie wszędzie po odkręceniu blachy elewacyjnej więc chcę tu zainstalować 6 czujek, 4 w narożnikach i dwie po środku magazynu. Drugi magazyn jest murowany, z jednym wejściem i kilkoma małymi oknami (60x40cm), tu chciałbym zainstalować 3 czujki.

Propozycje jakie otrzymałem to:
    1. OPTEX RXC-DT | 72,75 zł netto | SPECYFIKACJA: http://www.optex.com.pl/pl/product/index/id/196
    2. CROW SWAN 1000 | 67,80 zł netto | SPECYFIKACJA: https://delta.poznan.pl/czujka-dualna-mikrofala-pir-swan-1000_l1_p3794.html
    3. BOSCH ISC-BDL2-WP12G | Jeszcze nie pytałem swojego dostawcy, najtańsza z ceneo 106,5 zł netto | SPECYFIKACJA: https://www.montersi.pl/pliki/isc-bld2-wp12g-instrukcja-6762.pdf
    4. SATEL COBALT PRO | 102,27 zł netto | SPECYFIKACJA: https://www.satel.pl/pl/product/200/COBALT%20Pro,Cyfrowa-czujka-dualna
    5. SATEL SILVER | 112,87 zł netto | SPECYFIKACJA: https://www.satel.pl/pl/product/198/SILVER,Cyfrowa-czujka-dualna

- Jak na Integra 128-WRL wygląda zarządzanie systemem przez aplikację INTEGRA CONTROL- Czy potrzebna jest karta SIM z stałym publicznym adresem IP, czy może centrala łączy się z serwerem/VPN Satela i generuje mi login oraz hasło/klucz ? Czy brak konieczności organizowania publicznego zewnętrznego adresu IP rozwiązuje ETHM-1 Plus ?

- Jakie macie opinie na temat możliwości wyłączenia toru mikrofalowego podczas systemu gdy system nie jest w stanie czuwania ? Wolałbym aby mikrofale nie oddziaływały na osoby będące w zasięgu czujnika, możliwe do osiągnięcia tylko po wyłączeniu zasilania czujek ?

Pozdrawiam
    Kamil
    luk9753
    Level 24  
    Do kumunikacji TCP/IP potrzebny Ci ETHM, bez tego nie uzyskasz połączenia z aplikacją . ETHM-1 Plus ma łączność z serwerem wiec nie potrzebny Ci publiczny adres. Z czujek polecam Bosch-a, chyba ze uda Ci się wyszukać stare rewelacjne Siemensy IRM120C.
    Dlaczego decyzja na dwa zestawy ? Po co wydawać dwa razy więcej ?
    Kamil1987
    Level 16  
    luk9753 wrote:
    Do kumunikacji TCP/IP potrzebny Ci ETHM, bez tego nie uzyskasz połączenia z aplikacją . ETHM-1 Plus ma łączność z serwerem wiec nie potrzebny Ci publiczny adres. Z czujek polecam Bosch-a, chyba ze uda Ci się wyszukać stare rewelacjne Siemensy IRM120C.

Ok, a jak działa wbudowany GPRS/SMS w 128WRL ? SMS to wiadomo ale do czego służy transmisja GPRS ?
    luk9753
    Level 24  
    Do celów monitoringu ze stacja monitorującą.
    Kamil1987
    Level 16  
    luk9753 wrote:
    Dlaczego decyzja na dwa zestawy ? Po co wydawać dwa razy więcej ?

Jak podliczyłem to dwa zestawy wychodzą cenowo podobnie niż bym miał do jednej centrali dokupić:
    - INT-IORS - 2szt.
    - OPU-1 B - 2szt.
    - Zasilacze 12V - 2szt.

- Jakoś ok 250zł różnicy wychodzi

Drugi minus to organizowanie miejsca na centralę w domu i puszczanie napowietrznie przewodów do obu magazynów. Na razie domu nie planuję zabezpieczać.

Jeśli GPRS się nie nadaje do INTEGRA Control to jednak będę musiał się zreorganizować na jedną centralę bo dwa ETHM-1 Plus to już koszty zawyży.
    luk9753
    Level 24  
    dołóż do tego dwa ETHM-y, akumulatory, dwie karty. Przynajmniej ja zawszę brnę w to żeby mieć wszystko w jednym miejscu, może bardziej skomplikowanie, ale afektem będzie bardziej zwarty system, zarządzany z jednego miejsca.
    Jeśli dom nie jest w planach zabezpieczeniowych, umieść centralę w jednym z magazynów, a do domu pociągnij tylko magistrale na przyszłość.
    Kamil1987
    Level 16  
    W tej sytuacji tak też zrobię. Magazyny są na wynajem dlatego będę musiał zrobić 2 podsystemy dla każdego z najemców. Czy w aplikacji Integra Control jestem w stanie stworzyć użytkowników z uprawnieniami do zarządzania tylko swoim podsystemem ? W przypadku przecięcia linii napowietrznej zakładam że SD-6000 R z aku i SPW-250 R się załączy, centrala zapewne jest zabezpieczona przed zwarciem np. przy przecięciu przewodów ? Zasilanie 12V dla INT-IORS zrobię już lokalnie w każdym z magazynów.
    luk9753
    Level 24  
    Aplikacja Integra Control obsługuje TYLKO JEDNO połączenie czyli jednego użytkownika (na dzień dzisiejszy). Centrala ma zebezpieczenie przeciwzwarciowe (zabiera napięcia z AUX-a) lub sygnalizuje zwarcie na magistralach. Ja osobiście nie lubię INT-IORS, są to moduł które zapinasz na DIN przeważnie w rozdzielnie elektryczne, które ni jak możesz zabezpieczyć przed dostępem osób trzecich.
    Przywykłem do rozwiązania w obudowach metalowch INT-PP plus APS 412 i aku. Bardziej profi i wiem ze nikt mi łapek nie włoży w kable, a przynajmniej bez wszczynania alarmu sabotażowego.
    Kamil1987
    Level 16  
    INT-IORS wybrałem ze względu na 8 wyjść przekaźnikowych, w INT-PP bym musiał kombinować z dodatkowymi przekaźnikami dla 4 wyjść OC w tym module. Będę jeszcze drążył temat wbudowanego GSM/GPRS w 128WRL, na forach widziałem poruszany temat programowania centrali po GPRS, w którejś instrukcji/karcie katalogowej też chyba o tym było, ponadto podsyłam screeny z tworzenia nowego połączenia w INTEGRA CONTROL, albo rzeczywiście da się dostać po publicznym IP na karcie SIM albo połączenie bezpośrednie rozumiane jest jako ETHM-1 Plus ale bez przejścia przez VPN SATEL'a.
    luk9753
    Level 24  
    Nie połączysz się po GPRS z Integrą, tylko PERFEKTA ma takie możliwości. Połączenie bezpośrednie to również połączenie po ETHM tylko standardowo, czyli publiczny adres i przekierowanie portów i jeśli potrzebny to dyndns lub Static IP.
    Kamil1987
    Level 16  
    Ok zatem przeliczę system przy pierwotnym założeniu na jednej centrali z ekspanderami. Pisząc o jednym połączeniu przez Integra Control miałeś na myśli jedno połączenie w danej chwili czy ogólnie możliwość stworzenia tylko jednego użytkownika Integra Control który widzi cały system ?

Czy kamery z mocnym IR będą zakłócały pracę czujek ? będą zainstalowane na obu końcach magazynów, po przekątnej.
  • Helpful post
    luk9753
    Level 24  
    Aplikacja będzie widziała tego samego użytkownika którego ,,zrobisz" lokalnie w systemie z takimi samymi uprawnieniami. Lecz obaj nie połączą się w tym samym czasie. A jeśli aplikacja będzie miała uruchomiane ,,push-e" i zapamiętywanie może się okazać ze połączenie będzie cały czas ,,zajęte".
    Kamil1987
    Level 16  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To dobrze że dał się kolega namówić na powrót do koncepcji z jedną centralą. Co do samych kabli to proszę przyjąć za minimum te 10 żył ( 6 - dwie magistrale + 4 zapasu), może dla bezpieczeństwa np dla kable YTDY lub YTKSY po 6 żył.
    Co do czujek. Przyjmuję do wiadomości że można wejść prze ścianę, ale kontaktrony oprócz zadań ściśle alarmowych mogą też po prostu w prosty sposób informować nas o stanie drzwi a te informacje mogą z kolei mogą być wykorzystane w automatyce i kontroli dostępu.
    Jeżeli chodzi o czujki ruchu to raczej dualne ( PIR + MW) a warto też pomyśleć o takich z AM. We wszelkiego rodzaju magazynach z racji tego że nie zawsze da się przewidzieć rozkład i wysokość składowania, sprawdzają się całkiem nieźle czujki sufitowe( może chociaż na uzupełnienie po dwie na magazyn)
    pozdrawiam
    Kamil1987
    Level 16  
    Witam,

Tak, kontaktrony na drzwi dołożę. Czy na 128-WRL da się zrobić tak aby przy systemie uzbrojonym po rozwarciu kontaktronu został wysterowany przekaźnik/OC który załączy obwód oświetlenia ? Czy po rozbrojeniu systemu Integra dalej będzie trzymała przekaźnik w stanie aktywnym ?
    Zbych034
    Level 39  
    Da się to zrobić na logice wyjść.
    luk9753
    Level 24  
    Na tej płycie można naprawdę zrobić wiele, ograniczeniami są tylko wiedza instalatora, oraz fantazja i zasobność portfela inwestora :)