logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Termet - awaria (błąd E09)

Mistralxx 26 Gru 2017 12:13 28932 10
REKLAMA
  • #1 16914063
    Mistralxx
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witajcie,
    Bardzo prosiłbym o szybką pomoc. Mamy drugi dzień Świąt i nawalił mi piec. Wyświetla się błąd E9 i wskazuje ciśnienie 3.7 bara. Czasami piec łapał 'awarie' jak ciśnienie było zbyt niskie i trzeba było na chwilę odkręcić zawór.
    Nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić, a w mieszkaniu coraz zimniej.
    Dodaje kilka zdjec poglądowych. Bardzo proszę o szybką pomoc.
    Dodano po 51 [sekundy]:
    Załączniki:
    • Piec Termet - awaria (błąd E09) IMG_20171226_120717.jpg (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec Termet - awaria (błąd E09) IMG_20171226_120709.jpg (1.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec Termet - awaria (błąd E09) IMG_20171226_120702.jpg (1.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec Termet - awaria (błąd E09) IMG_20171226_120701.jpg (1.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16914196
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    W instrukcji jest napisane co to za błąd!! Zbyt niskie lub zbyt wysokie ciśnienie. Powinno być w zakresie 0.5 do 2.5 bar. Upuść wody z instalacji CO. Jak dalej będzie ciśnienie 3.7 bar to wskazuje to na uszkodzony przetwornik ciśnienia. Przy okazji naczynie przeponowe do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 16914249
    Mistralxx
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Czy możesz mi powiedzieć jak to zrobić? Czy to jeden z zaworów przy kotle? Wybacz, ale jestem w tym zielony.
  • REKLAMA
  • #4 16914261
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Spuścić wode z grzejnika przez odpowietrznik ręczny. Podejrzewam jednak uszkodzony przetwornik. Normalnie przy 3 barach powinien otworzyć się zawor bezpieczeństwa i wyrzucić nadmiar ciśnienia.
  • REKLAMA
  • #6 17559656
    mako1959
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Proszę o pomoc.
    Używam kotła TERMET w układzie otwartym z kominkiem. Ciśnienie robocze ustawione fabrycznie w kotle wynosi 0,5-2,7 bara. Problem w tym, że wysokość słupa wody daje mi ciśnienie 0,4 bara. Przy takim ciśnieniu kocioł się nie załączy. Muszę zamknąć zawory na kominek i uzupełnić ciśnienie powyżej 0,5 bara. Chciałbym ustawić minimalne ciśnienie robocze na kotle 0,3 bara. Jak wejść do ustawień serwisowych i jaki parametr zmienić. Wiem o tym, że może to zrobić serwisant ale jak piszą inni użytkownicy to jest koszt mniej więcej 100-150 zł., a poza tym prosiłem go o to w czasie montażu kotła dwa lata temu ale mi odmówił. Gdybym zmniejszył ciśnienie robocze nie musiałbym wachlować zaworami od kominka, które kiedyś mi odmówią posłuszeństwa, a poza tym ja sobie radzę ale żona już nie bardzo.
  • #7 17560482
    serwo66
    Poziom 25  
    Ocena: 292
    Nie ma czegoś takiego jak możliwość zmiany minimalnego ciśnienia.
  • #8 17560677
    mako1959
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dzwoniłem do serwisu producenta i powiedzieli, że może to zrobić serwisant więc możliwość taka jest.
  • #9 20271199
    PanPrawda
    Poziom 2  
    W takich wypadkach - gdy święta i zimno - rozpal w kominku 😉
    Inni też mają święta i nie zawracaj im doopy swoimi kłopotami wynikającymi z bylejakości i pieca i wykonania układu c.o.
  • #10 20471125
    kammmkontakt
    Poziom 1  
    Wku'wia mnie takie gadanie. Ma pracę to niech pracuje. Dzwonię do 'majstrow' i cały czas po wizycie jest coś nie tak. Skoro pracują po łebkach to niech przychodzą nawet wieczorem w wigilię. Ani trochę nie jest mi ich żal. W końcu biorą za to i tak mocno zawyżona kase.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Termet, który wyświetla błąd E09 i wskazuje ciśnienie 3.7 bara, co jest poza zalecanym zakresem 0.5-2.5 bara. W odpowiedziach sugerowane są różne metody rozwiązania problemu, w tym spuszczenie wody z instalacji CO przez odpowietrznik oraz sprawdzenie działania zaworu bezpieczeństwa. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przetwornika ciśnienia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z ustawieniami ciśnienia roboczego oraz koniecznością interwencji serwisanta, co może wiązać się z dodatkowymi kosztami. W kontekście świątecznym, niektórzy użytkownicy sugerują alternatywne metody ogrzewania, takie jak użycie kominka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA