logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Termet miniterm błąd E09

skynet12 18 Sie 2014 22:30 85668 11
REKLAMA
  • #1 13888606
    skynet12
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam mam taki kocioł grzewczy w domu wyjeżdzałem za granice na 4 tygodnie i wyłączyłem kocioł z prądu po powrocie po podłączeniu kotła na wyświetlaczu błąd E09 wiem że oznacza to zbyt niskie ciśnienie po ustawieniu pieca na podgrzewanie wody bierzącej widać że piec pobiera wodę ale w kranie dalej leci zimna przed wyjazdem wszystko działało ok co się mogło stać proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 13889512
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    To czytałeś tą instrukcję obsługi, czy nie? Bo chyba jednak nie.

E09 - dopuść ciśnienia do instalacji do wartości ok. 1.2 bar. Wtedy kocioł ruszy i na CWU i CO. Poniżej ciśnienia 0,5 bar kocioł nie ruszy !!
  • REKLAMA
  • #3 13889538
    skynet12
    Poziom 12  
    witam to znaczy jak mam dopuścić to ciśnienie ?? możesz napisać jaśniej
  • #4 13889557
    bro2004
    Poziom 30  
    Nie wiem z jakiego roku prod. jest ten kocioł. Jeśli z tych nowszych po ok 2004 to masz czarne pokrętło pod kotłem. Sterownik kotła przestawiasz na wartość bar i lekko czarne pokrętło pod kotłem odkręcasz. Będzie słychać napływającą wodę do instalacji. Dopuść do 1.2-1,5 bar i kocioł ruszy. Zakręć pokrętło po skończeniu :D
  • #5 13889706
    skynet12
    Poziom 12  
    kocioł jest z 2005 roku jest tam czarne pokrętło pod kotłem ale jak sterownik ustawić na wartość bar bo mam trzy pokrętła ??
  • REKLAMA
  • #6 13889863
    bro2004
    Poziom 30  
    Podaje dla kotła z jajkowatym wyświetlaczem.
    Prawe pokrętło na godz. 12, a może nawet na 13. W różnych sterownikach różnie chodzą pokrętła. I przez chwile powinno pokazać się ciśnienie.

Jak masz prostokątny to na sterowniku jest narysowane poz. bar.
  • #7 13890081
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Kolego lewe pokrętło maksymalnie w prawo i wyświetli się ciśnienie, dopuszczasz tym czarnym zaworkiem do 1 - 1,5 bar i koniec.
  • #8 15038202
    sbrzek
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam, podepnę się pod temat. Pytanie dotyczy uzupełnienia wody w instalacji c.o. w związku z małym ciśnieniem (kocioł Termet MiniTerm). Czy wodę można uzupełnić w dowolnym momencie czy też muszą być zapewnione jakieś warunki stanu kotła - np. kocioł wyłączony czy włączony, woda w instalacji c.o. ciepła czy zimna? Będę wdzięczny za odpowiedź, w najbliższym czasie muszę zwiększyć ciśnienie w układzie (mam 0.9 bar) i nie chciałbym czegoś za pierwszym razem zepsuć.
  • REKLAMA
  • #9 15042415
    sax_on
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    zasada jest jedna - wraz z wzrostem temperatury rośnie ciśnienie w układzie.
    czytaj - ciśnienie które ustawiasz powinno być robione na zimnej wodzie w przedziale 1,2-1,5 bo jak woda nagrzeje ci się do powiedzmy 85 stopni to ciśnienie znacznie wzrośnie.
  • #10 20154085
    marekkaza38
    Poziom 1  
    Ocena: 24
    Witam mam problem E09 i stosuję się do waszych rad ale mam pytanko bo piecyk ogrzewa całe mieszkanie od kilkunastu godzin spuszczam wodę i na dal pokazuje mi 3.5 po zakręceniu 2.8 ile tak mam lać tą wodę proszę o pomoc
  • #11 20613370
    jessicamaunus
    Poziom 1  
    PL: U mnie też znowu ten błąd (ciśnienie 0,4bar) i ponowne uruchomienie kotła pomaga tylko na kilka minut. Nie mam instrukcji, a czarne pokrętło działało wcześniej, ale już się nie kręci. Jak odblokować pokrętło, aby można było nim obracać, aby można było ustawić ciśnienie?

EN: I also have this error again (pressure 0.4bar) and rebooting the boiler helps only a few minutes. I don't have the manual and the black knob has worked before, but it doesn't turn anymore. How to unlock the knob so that it can be turned so that the pressure can be fixed?
  • #12 20613774
    bro2004
    Poziom 30  
    Albo uszkodzony wymiennik, albo czujnik ciśnienia źle pokazuje. Należy całkowicie spuścić wodę z kotła. Wtedy będzie wiadomo. Powinien pokazać 0 bar.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kotłem Termet MiniTerm, który po dłuższym wyłączeniu z prądu wyświetla błąd E09, wskazujący na zbyt niskie ciśnienie wody. W odpowiedziach podano, że ciśnienie powinno być ustawione na poziomie 1,2-1,5 bar. Użytkownicy doradzają, jak doprowadzić wodę do instalacji, wskazując na czarne pokrętło pod kotłem, które należy odkręcić, aby zwiększyć ciśnienie. Wskazówki dotyczą również ustawienia sterownika na odpowiednią wartość bar oraz konieczności uzupełnienia wody w zimnym stanie kotła. Pojawiły się także pytania o możliwość uzupełnienia wody w różnych warunkach oraz o problemy z działaniem pokrętła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA