To zależy od kotła.
Ja mam starego Vaillanta VUW240/2-5 i tam jak najbardziej można było zamontować cyrkulację na "gołym" kotle 2-funkcyjnym.
Kocioł posiada wymiennik wtórny, który w obu obiegach ma pojemność ok. szklanki ale ma też funkcję COMFORT, która polega, że kocioł stale podtrzymuje określoną temperaturę na wymienniku albo można jednorazowo za pomocą regulatora pokojowego uruchomić podgrzanie "zasobnika" lub ustawić okresy czasowe, w których ma być podgrzewane c.w.u.. Jednorazowe pogrzanie wody w zasobniku zabiera jakieś 9-10litrów gazu. Z cyrkulacją jednorazowe podgrzanie z pewnością zużyłoby więcej gazu ale ile dokładnie to nie mam pojęcia.
Gdy miałem zakładany kocioł to nie miałem pojęcia co to jest cyrkulacja, więc finalnie z racji extra kosztów nie założyłem tego ale teraz już wiem co to jest za bajer i z pewnością taką cyrkulację bym zamontował do swojego kotła 2-funkcyjnego. Niestety obecnie montaż cyrkulacji oznaczałaby u mnie remont połowy kuchni, części korytarza i w zasadzie całej łazienki, więc takie rozwiązanie odpada.
Ja muszę czekać ok. 0,5 min pod prysznicem, aż zlecą ok. 3,5-4 litry zimnej wody i poleci ciepła z kotła. Cyrkulacja podniosłaby by komfort i ograniczyłaby marnowanie wody kosztem trochę większego zużycia gazu ale z drugiej strony nie trzeba by czekać tej 0,5 minuty, podczas której kocioł pracuje i gaz leci w komin, więc dla jednorazowego cyklu grzania sumarycznie zużycie z cyrkulacją mogłoby być na podobnym poziomie lub nawet ciut mniejsze.