logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy dwufunkcyjny + cyrkulacja

gazeta12 27 Gru 2017 18:25 17400 4
  • #1 16917076
    gazeta12
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Czy w piecu gazowym dwufunkcyjnym bez zasobnika wewnątrz, ani bez zasobnika obok, czyli piec c.o. + przepływowy podgrzewacz wody, można (powinno się) zamontować pompkę cyrkulacyjną na rurce cyrkulacyjnej ciepłej wody (tzw. trzecia rurka). Tak aby nie trzeba było spuszczać z rurki zimnej wody , aż dojdzie ciepła. Jest to dosyć nieekonomiczne jeżeli piec znajduje się w dalszej odległości od łazienki.
  • #2 16917204
    Flesz
    Poziom 22  
    Ocena: 68
    Cyrkulację stosuje się tylko w tandemie z zasobnikiem, nie spotkałem się z cyrkulacją współpracującą z piecem dwufunkcyjnym.
  • #3 16917720
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    To zależy od kotła.
    Ja mam starego Vaillanta VUW240/2-5 i tam jak najbardziej można było zamontować cyrkulację na "gołym" kotle 2-funkcyjnym.
    Kocioł posiada wymiennik wtórny, który w obu obiegach ma pojemność ok. szklanki ale ma też funkcję COMFORT, która polega, że kocioł stale podtrzymuje określoną temperaturę na wymienniku albo można jednorazowo za pomocą regulatora pokojowego uruchomić podgrzanie "zasobnika" lub ustawić okresy czasowe, w których ma być podgrzewane c.w.u.. Jednorazowe pogrzanie wody w zasobniku zabiera jakieś 9-10litrów gazu. Z cyrkulacją jednorazowe podgrzanie z pewnością zużyłoby więcej gazu ale ile dokładnie to nie mam pojęcia.
    Gdy miałem zakładany kocioł to nie miałem pojęcia co to jest cyrkulacja, więc finalnie z racji extra kosztów nie założyłem tego ale teraz już wiem co to jest za bajer i z pewnością taką cyrkulację bym zamontował do swojego kotła 2-funkcyjnego. Niestety obecnie montaż cyrkulacji oznaczałaby u mnie remont połowy kuchni, części korytarza i w zasadzie całej łazienki, więc takie rozwiązanie odpada.
    Ja muszę czekać ok. 0,5 min pod prysznicem, aż zlecą ok. 3,5-4 litry zimnej wody i poleci ciepła z kotła. Cyrkulacja podniosłaby by komfort i ograniczyłaby marnowanie wody kosztem trochę większego zużycia gazu ale z drugiej strony nie trzeba by czekać tej 0,5 minuty, podczas której kocioł pracuje i gaz leci w komin, więc dla jednorazowego cyklu grzania sumarycznie zużycie z cyrkulacją mogłoby być na podobnym poziomie lub nawet ciut mniejsze.
  • #4 16917728
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1050
    Witam.
    Na początek, nie ma informacji, jaka to marka, i model kotła.
    Np: Junkers miał w swojej ofercie model kotła dwu-funkcyjnego, przepływowego, który był przystosowany, do podłączenia cyrkulacji C.W.U. Tyle że ten kocioł miał w tym celu pewne modyfikacje, i powiększony wymiennik płytowy po stronie wody użytkowej.
    Po za tym modelem, nie spotkałem się z kotłem dwu-funkcyjnym bez zasobnika, który miał by taką możliwość, co nie znaczy, że nie ma więcej takich rozwiązań.
    Pozdrawiam.
  • #5 16952865
    gazeta12
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Dzięki za odpowiedzi.
REKLAMA