logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne ustawienie grzania CWU w piecu Vialant 206 i regulacja pompki

stev72 17 Lut 2020 12:35 7644 12
  • #1 18476344
    stev72
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam.
    Jak z punktu ekonomicznego ustawić najlepiej grzanie wody użytkowej? Z piecem jak w temacie mam zbiornik ponad 150 litrowy i wymuszony obieg CWU ale jedynie na poziomie piwnicy, dalej czyli na parterze i piętrze trzeba spuścić trochę zimniej wody aby uzyskać ciepłą. Obecnie ustawione mam tak, że ciepłą wodę do temp 44 stopni grzeje 2 razy dziennie tj 13-17 a potem 19-23 i w zasadzie to wystarcza. Popmka do CWU chodzi cały czas bo sie nie mogę doprosić instalatora, żeby skończył robotę i podpiął ją do regulatora i myślę ustawić wtedy jej działania na równoległe z ogrzewaniem wody - mam tylko 3 zakresy czasowe działania. Instalator sugeruje, żeby zamontować oddzielny programator czasowy i wtedy będę tych okresów działania pompki mógł zrobić więcej i przykładowo w czasie ogrzewania wody może ona chodzić przez 15 minut co godzinę? Co o tym sądzicie? Ogólnie czy takie ustawienie jak mam teraz jest ekonomiczne bo woda przez czas nie ogrzewania studzi się i piec jedzie na początku działania od niskiej temp żeby dobić do tych 44 stopni. Co więc zrobić, żeby było ekonomicznie i na gazie i na prądzie?
  • #2 18476395
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Pompka obiegowa CWU nie powinna chodzić cały czas. Ja mam ustawiona ze włącza się trzy razy w ciagubgodziny na trzy minuty i to wystarcza żeby woda na dwóch poziomach była zawsze ciepła w kranie. Może być co 15 minut. To wystarczy jeśli rurki są ocieplone.
  • #3 18476521
    stev72
    Poziom 6  
    Czyli tak jak piszesz na sterowaniu od Vaillanta się nie ustawi bo ma tylko 3 zakresy. Pozostaje zakupić jakiś sterownik do gniazda zasilającego .
    No a jak z samym grzaniem wody? Co wychodzi najbardziej ekonomicznie?
  • #4 18476526
    bumble
    Poziom 40  
    Ja pisze o pomoce. Mam junkersa i mam pompkę sterowana z kotła a programowana ze sterownika ale sterownik do gniazdka tez może być. A co z sama woda chcesz wiedzieć? Ja mam zbiornik 120l z pomiarem temperatury i podłączone do kotła . Kociak jednofunkcyjny. Woda nastawiona na 45 °C. Jak w zbiorniku spadnie poniżej załącza kocioł do grzania CWU.
  • #5 18476542
    stev72
    Poziom 6  
    No właśnie, u mnie grzeje do tych 44 stopni w zadanych okresach a w pozostałym czasie ta woda stygnie. Pytanie co lepiej wychodzi, trzymanie i podgrzewanie wody do zadanej temperatury przez cały czas czy ponowne dogrzanie jej do tej temperatury od przysłowiowego zera czyli realnie pewnie 15-20 stopni jak mam obecnie?
  • #6 18476629
    Marek39
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    W przyrodzie nic nie ginie czy podgrzejesz od 10st i zużyjesz czy 25 st zawsze coś dokładasz tylko czy musisz ręce myć w gorącej wodzie? bo nastaw 44 jest na poziomie czujnika. Ja grzeję wodę raz dziennie rano do mycia-kąpieli jak brakuje włączam wieczorem ręcznie a co do cyrkulacji ktoś kiedyś policzył że lepiej upuścić litr wody niż dogrzewać cały czas cwu (nie dotyczy prezesów SSP)
  • #7 18476688
    bumble
    Poziom 40  
    Grzejemy wodę raz dziennie do 44 st. Cóż pozostawię to bez komentarza. Upuścić litr wody lepiej niż pompkę włączyć na dwie minuty co 20 minut? Może masz racje. To niech kolega tak robi. Zreszta wcale nie musi myć rak. Włączenie pompki raz na jakiś czas nie powoduje wielkiego spadku temperatury w zbiorniku. Ja cały czas utrzymuje ciapka wodę na zadanym poziomie 45 st w praktyce dogrzewa się do prawie 50. Nie wyobrażam sobie nie mieć cieplej wody np do zmywania naczyń. Chyba ze zmywanie to tez raz dziennie wieczorem jak ręcznie załączysz.
    Ja mam wszystko na automacie cały czas pompka na trzy minuty trzy razy na godzinę i temperatura w zasobniku 45. Gaz nie jest drogim paliwem w sensie ze tańszy niż prąd. Woda to jeszcze cena ścieków. Te są drogie dopiero. No to ja pozdrawiam i ide umyć ręce w cieplej wodzie bo mnie żonka na obiad wola.
  • Pomocny post
    #8 18476743
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Największe straty powoduje cyrkulacja CWU. W jakim stopniu? To zależy jak są zaizolowane rury. Gdy pompa cyrkulacji CWU pracuje cały czas to jeszcze do tego dochodzi częstsze dogrzewanie zasobnika przez kocioł. Najlepiej sterować jej pracą czasowo albo przez regulator Vaillanta (ale to tylko 3 przedziały czasowe na dzień) albo za pomocą programowalnego gniazdka.

Co do samego podgrzewania zasobnika - to są różne szkoły i różne preferencje użytkowników. Jedni trzymają niską temp. w zasobniku - tak jak ty bo odkręcają tylko ciepłą wodę w kranie, a inni utrzymują wysoką i mieszają ją w kranie z zimną.
    Nie wiem czy masz zasobnik Vaillanta, czy innego producenta, ale jeśli jest to dość dobrze zaizolowany zasobnik to on wcale nie generuje aż takich strat. Jeden klient zrobił próbę i przy zasobniku 120 l. Vaillanta temperatura spadła mu przez noc tylko o 3°C, więc nawet kocioł nie załączył by się na dogrzanie tego zasobnika.
    Ja jestem zwolennikiem komfortu i chcę mieć CWU dostępne 24 godz. na dobę.

Ale jeszcze dochodzi kwestia higieniczna. W zasobnikach z niską temp. wody bardzo szybko namnażają się bakterie (chodzi tu głównie o Legionellę). Jeśli ktoś trzyma temp. wody na poziomie ~60°C to zazwyczaj nie potrzebuje okresowego wygrzewania. Ale jeśli ktoś trzyma wodę poniżej 50° to powinien takie wygrzewanie przeprowadzać. W Vaillancie w ich regulatorze jest taka funkcja i można ustawić konkretny dzień i godzinę w tygodniu na takie wygrzewanie. Wtedy zasobnik jest wygrzewany do 65°C i dodatkowo jest uruchamiana pompa cyrkulacji CWU na 0,5 godziny żeby zdezynfekować rurociągi. Oczywiście jeśli ta pompa cyrkulacji jest podpięta pod kocioł.
  • #9 18477289
    stev72
    Poziom 6  
    Na Legionellę program ustawiłem w sterowniku bo po co się narażać. Tylko wciąż nie wiem co jest bardziej ekonomiczne, czy grzać wodę stale czy w okresach kiedy jest używana. Mogę spróbować testować choć to trochę niemiarodajne bo piec zużywa gaz w zależności od temperatury na zewnątrz więc pewnie będą przekłamania. Taki test najlepiej robić po okresie grzewczym i pewnie już go ktoś robił stąd moje pytanie do osób, które to już "przećwiczyły"
    Wracając do wymuszonego obiegu to jakieś 15 metrów zaizolowanych rurek w piwnicy i doprowadzenie pod łazienkę na parterze, potem wymuszonego już nie ma i aby mieć ciepłą wodę na piętrze parę litrów zimnej wody muszę spuścić. Instalator proponuję pójść dalej z wodą przez komin wentylacyjny aby nie ryć 2 łazienek i się nad tym zastanawiam ale jak to w kominie pewnie straty na cieple mimo izolacji będą wtedy spore.
    Co do samej pompki do CWU to chyba najsensowniejsze jest zrobić tak jak kolega wyżej pisał i wymuszać obieg wody co ileś razy na godzinę w okresie kiedy woda jest grzana. Do tego programator vaillanta nie wystarczy
  • #10 18477537
    bumble
    Poziom 40  
    Ja pisze jak mam i pewnie nie tylko ja. Taki sens stosowania pompy obiegowej. KOMFORT nie oszczędność. Przecież zanim pojawi się ciepła do mycia rąk zimna można wlać do czajnika na herbatę albo kwiatki podlać czy w toalecie użyć.

Dodano po 32 [sekundy]:

Marek39 napisał:
    Ja grzeję wodę raz dziennie rano do mycia-kąpieli

Może jesteś sam abo masz olbrzymi zbiornik.
    Zbędne usunąłem. [T.M.]
  • #11 18477609
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Sterowania pompą cyrkulacyjną - ST-11 Eco Circulation
    Polecam. Montuje je u klientów.
    Optymalne ustawienie grzania CWU w piecu Vialant 206 i regulacja pompki Optymalne ustawienie grzania CWU w piecu Vialant 206 i regulacja pompki
  • #12 18477831
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Napisz jaki masz zasobnik - jaka firma i jaki model?
  • #13 18480637
    stev72
    Poziom 6  
    zbiornik mam Vaillanta 120 litrów

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o optymalnym ustawieniu grzania wody użytkowej (CWU) w piecu Vaillant 206 oraz regulacji pompki cyrkulacyjnej. Wskazują, że pompa nie powinna działać non-stop, a lepszym rozwiązaniem jest jej cykliczne włączanie, co pozwala na utrzymanie ciepłej wody w kranach na różnych poziomach budynku. Użytkownicy sugerują, że ekonomiczniej jest podgrzewać wodę do zadanej temperatury w określonych porach, zamiast utrzymywać ją na stałym poziomie, co może prowadzić do strat ciepła. Wskazują również na znaczenie izolacji rur oraz komfortu użytkowania, a także na możliwość zastosowania programowalnych sterowników do pomp cyrkulacyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA