logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić stary zasilacz ATX bez podłączania do komputera?

snowballl 11 Sie 2005 19:04 1302 8
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1726285
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podłączasz do sieci,włączasz włącznik sieciowy i już.Jak niemasz włącznika to masz "luzem" 4 końcówki do włącznika i musisz je zewrzeć parami.Omomierzem "prześwietl" które idą z sieci 220V i zewrzyj z pozostałemi,np.brązowy z białym i czarny z niebieskim.Na wszelki wypadek zaopatrz się w zapasowy bezpiecznik jakbyś coś pomylił.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1726304
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 583
    Chodzi o zasilacz AT... więc naciśnij POWER :) - powinien ruszyć.
    Ponoć te zasilacze wymagają obciążenia linii 5V dla właściwej stabilizacji wszystkich napięć.
    http://www.quepublishing.com/articles/article.asp?p=30273&seqNum=6&rl=1
  • #4 1726333
    att
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Sam Sung napisał:

Ponoć te zasilacze wymagają obciążenia linii 5V dla właściwej stabilizacji wszystkich napięć.

Nie wiem jak AT, ale ATX do napraw obciążam samochodową żarówką na 12V/55W
  • REKLAMA
  • #5 1726698
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Niektóre stare zasilacze aby wystartowały trzeba dodatkowo czymś obciążyć: np... żarówką 12V 40W lub starym HDD bądź cd-rom.
  • REKLAMA
  • #6 1726958
    maya668
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Możesz to zrobić, tylko musisz obciążyć go żarówką np. 12v 4 W i będzie brykać jeżeli jest dobry.
  • #7 1727766
    Adili
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Jeżeli to zasilacz AT to bez problemu możesz go załączyć. Włącznik nie musi być przecież podłączony do płyty głównej. Te zasilacze są niezależne i uruchamiają się z przycisku power który z niego wychodzi. Nie trzeba niczym obciążać. Tak trzeba robić z zasilaczami typu ATX.
  • #8 1727806
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    jeśli chce się używać napięcia 12V zasilacza AT, należy koniecznie obciążyć wyjście 5V!
  • #9 1727911
    Adili
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Podłączałem do zasilaczy AT Cd-Romy aby odtworzyć muzykę. Wyciągnąłem zasilacz z obudowy, podłączyłem do gniazdka, podłączyłem zasilanie z zasilacza do Cd-Rom'a, włączyłem i muzyka grała bez problemu. Nic więcej nie musiałem robić.

Podsumowanie tematu

✨ Aby uruchomić stary zasilacz AT (z dwiema wtyczkami do płyty głównej) bez podłączania do komputera, wystarczy podłączyć go do sieci 220V i włączyć włącznik sieciowy lub zewrzeć odpowiednie przewody w miejscu włącznika. Zasilacze AT uruchamiają się niezależnie od płyty głównej za pomocą przycisku POWER. W przeciwieństwie do zasilaczy ATX, nie wymagają one obciążenia linii 5V do stabilnej pracy, choć jeśli planuje się korzystać z napięcia 12V, zaleca się obciążenie linii 5V np. żarówką 12V o mocy około 4-55W lub podłączeniem starego dysku HDD czy napędu CD-ROM. Takie obciążenie pomaga w stabilizacji napięć i poprawnym działaniu zasilacza. W przypadku braku włącznika sieciowego należy ostrożnie zewrzeć odpowiednie przewody, a dla bezpieczeństwa warto mieć pod ręką zapasowy bezpiecznik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA