Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia I 1u2 - Brak świateł drogowych i mijania.

Pazeek 28 Dec 2017 11:44 9099 4
    Pazeek
    Level 9  
    Witam,

W mojej Octavi 1.0 TDi 74 KW 2006. coraz częściej przygasały światła mijania.
    Do momentu, aż zgasły całkowicie podczas wigilijnych odwiedzin u rodziny z dala od domu. Żeby jakoś móc powoli wrócić wypiąłem włącznik świateł po lewej stronie kierownicy i zwarłem piny 30 i 56 odpowiedzialne za +12 V i światła drogowe. Światła zadziałały. W ten sposób działają zarówno światła drogowe ja i mijania. Problem jest natomiast taki że zwora jaką zrobiłem na włączniku zaczęła się grzać. Po zmierzeniu rezystancji, miernik pokazał zwarcie. Po rozebraniu tapicerki żeby dostać się do przekaźników sprawdziłem stan przekaźników. Żaden nie jest w widoczny sposób uszkodzony. Ciekawe jest to, że podczas zwierania pinów w włączniku nigdzie nie słychać dźwięku przekaźnika. Tak jakby te 12V z kostki włącznika zasilało światła z pominięciem przekaźnika. Włącznik rozebrałem i jeden ze styków był okopcony i stopiona przy nim była część plastiku. Dziś odbieram nowy włącznik, ale nie podłącze go dopóki nie zlokalizuje błędu przekaźnika. Problem w tym, że nie wiem który dokładnie przekaźnik odpowiada za światła, bo żaden nie reaguje na włączenie. Dla informacji dodam że reszta przekaźników świateł przeciwmgielnych czy postojowych działa normalnie.

Rysunek z pinami kostki.

Skoda Octavia I 1u2 - Brak świateł drogowych i mijania.

Miał ktoś może taki przypadek i wie co może być przyczyną?
    Ewentualnie prosił bym o jakieś schematy lokalizacji przekaźników.
    Pazeek
    Level 9  
    Na początku tam szukałem, bo te obawy pojawiały sie podczas zmiany świateł lub przy odbijaniu kierunkowskazu.
    Naprawę zlecę już fachowcowi bo słyszałem że nie jest to prosty montaż.
    Jeśli możesz to napisz mi jeszcze dlaczego tak się dzieje. Z czystej ciekawości.
    Pazeek
    Level 9  
    Dziękuję za pomoc, ale trochę złośliwa ta odpowiedź.
    Manetka zwiera żarówki z zasilaniem z pominięciem przekaźnika?

Dodano po 4 [godziny] 15 [minuty]:

Manetka wymieniona na nową. Nadal opór pomiędzy pinami 30 a 56 poniżej 1 Ohm-a. Nadal nie słychać dźwięku przekaźnika.
    Włącznik będzie dopiero jutro.

Prawdopodobnie po wymianie włącznika światła będą działać poprawnie, do momentu aż ponownie się nie przepali.

Ma ktoś jeszcze jakieś przypuszczenie, co może być tego przyczyną? Mi już brak pomysłów.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodam, że nie ma zwarcia między pinami jeśli wypnę obydwie żarówki H7 z reflektorów.