logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szkoły ponadgimnazjalne, wybór odpowiedniej szkoły!

frytki i ketchup 30 Gru 2017 21:59 678 4
REKLAMA
  • #1 16925345
    frytki i ketchup
    Poziom 1  
    Hej, jestem aktualnie w III gimnazjum, więc niedługo muszę wyruszyć w świat za poszukiwaniem odpowiedniej szkoły, niestety nie mam pojęcia co i jak wybrać, a chciałabym wybrać mądrze, więc pomyślałam, ze tu mogłabym znaleźć chociażby podpowiedź.
    Lubię siedzieć nad wypełnianiem papierków, uwielbiam rozmawiać, przedstawiać swoje pomysły, wychodzić pierwsza z inicjatywą do czegokolwiek. Lubie przedstawiać swoje argumenty do poparcia mojej wypowiedzi, co często daje taki efekt odbiorcy jaki bym chciała.
    Hmm
    Pisze opowiadania, dialogi, wiersze - to po prostu lubię.
    Pięknie dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź, co do wybrania szkoły, i ewentualnie późniejszego zawodu <3
    Pod uwagę wezmę wszystkie odpowiedzi (mam nadzieje, że jakieś będą)
    Dodam również, że poszukuję szkoły (technikum) które znajdowałoby się jakoś Słupsk, Szczecin.
    <3!
  • REKLAMA
  • #2 16925538
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Hmmm, trochę nie to forum. Jak nazwa wskazuje, jesteśmy forum elektronicznym i ogólnie technicznym. My Ci tutaj możemy doradzić szkołę techniczną. Problem w tym, że z tego co napisałaś wynika iż jesteś raczej humanistką.

Za moich czasów to było tak - gdy ktoś wiedział co chce w życiu robić - szedł do odpowiedniego technikum (o ile takie było), zdobywał zawód i potem ew. uczył się dalej. Pozostali szli do liceum ogólnokształcącego, a potem ew. na studia (byli tacy, co zakończyli edukację na liceum).
    W życiu chodzi o to, by robić to co się lubi robić i co sprawia nam frajdę. To Ty musisz wiedzieć co chcesz robić i znaleźć szkołę która w tym kierunku kształci (często są to niestety jedynie studia, lub inne szkoły pomaturalne). Jeśli ktoś za Ciebie wybierze to jestem więcej niż pewny, że nie będziesz zadowolona.
  • REKLAMA
  • #3 16926210
    kemot55
    Poziom 31  
    Ocena: 146
    To zastanów się co Cię bawi. Na tą chwilę bardziej matematyka czy polski (w sensie nauki ścisłe czy humanistyczne). Myślę, że nikt nie jest w stanie zaproponować Ci jakiegoś jednoznacznego rozwiązania (w stylu idź TU). Szkoła średnia to jeszcze wykształcenie bardzo ogólne. Większość nauczycieli ma wszystko w uchu więc na dużo liczyć nie można. Po technikum łatwiej jest na studiach technicznych ale i tak wszystko zależy ile pracy włożysz sama.
    Tak czy inaczej musisz znać język obcy (jeden, ale porządnie). Dalej pomyśl o wymianie rocznej (mam na myśli wyjazd daleko i usamodzielnienie się jeszcze przed osiemnastką). Są organizacje które takie coś ułatwiają (Brazylia, Nowa Zelandia). Zysk -> perfekcyjnie poznasz drugi język i masz masę przyjaciół na całym świecie.
  • REKLAMA
  • #4 16928953
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    Masz szeroki wybór techników. Oczywiście nie wszystkie będą w twojej okolicy, ale większość podejrzewam że znajdziesz.
    Tu znajdziesz podstawy programowe do wszystkich zawodów w jakich można się kształcić. Te bardziej popularne powinny być w twojej okolicy.

Dla humanistów też jakieś technika się znajdą. Np. technik administracji, Technik archiwista, Technik księgarstwa albo coś z ekonomii.
  • #5 16929479
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    bodzio507 napisał:
    Dla humanistów też jakieś technika się znajdą. Np. technik administracji, Technik archiwista, Technik księgarstwa albo coś z ekonomii.

A co po takich szkołach można robić?
    Odpowiem sobie sam - nic!
    To są technika wymyślone po to by były. Nikt Cię nie przyjmie do pracy np. w administracji publicznej po technikum administracji. Zapomnij o tym. Właśnie dlatego tego typu szkoły nie dają nic.
    Technika z założenia (i z nazwy) są szkołami technicznymi. Technika "humanistyczne" choć bywają, to nie mają racji bytu (tak jak kiedyś licea techniczne). Szkoda czasu na taką szkołę (zwłaszcza, że nauka trwa rok dłużej) - lepiej pójść do liceum
REKLAMA