logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy przy instalacji COMPORT3(1).0 w Delphi 5 - gnugettext.pas

roburek123 12 Sie 2005 11:01 3514 8
REKLAMA
  • #1 1727925
    roburek123
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam, mam delikatny problem z zainstalowniem komponentu COMPORT3(1). do delphi5, błędy dotyczą pliku gnugettext.pas, prosze o pomoc
    Moderowany przez Light-I:

Bardzo proszę o logiczne i zgodne z regulaminem tytułowanie tematu. Nadużywasz słowa 'pomoc' - nie jesteś ważniejszym od innych użytkownikiem forum, każdy, kto tu zakłada nowy temat, ma z czymś istotny problem... A "pomoc", "Pomocy!!!", "Help!!!" działa raczej odwrotnie od twoich zamiarów - odstrasza bardziej zaawansowanych użytkowników od czytania... ;). Treść tematu zmieniono na bardziej adekwatną.

• REKLAMA
  • #2 1729854
    Piroman1024
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Wiem że to nie zabardzo na temat ale ja Ci radze skorzystać z innego komponentu do którego osobiście jestem przekonany - CiaComPort.
    Załączniki:
    • CiaCOMPort1_1_14.rar (22.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1731726
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Co to znaczy:
    Cytat:
    błędy dotyczą pliku gnugettext.pas,

Możesz podać te błędy?
    Wiem, że ten komponent ma czasem problemy z instalacją pod BCB. Po jego instalacji, trzeba zmienić kilka wpisów w plikach źródłowych.
    Pod Delphi, ale 6 lub 7 natomiast nie zanotowałem żadnych problemów z instalacją i użytkowaniem kontrolki.
  • REKLAMA
  • #4 1734545
    roburek123
    Poziom 13  
    Witam, dzięki za komponent CIAcomport, działa bez zarzutów, mam jeszcze prośbę o proste przykładowe programiki do obsługo rs232, typu otwarcie portu, przesył dznych itp.
    z góry dzięki
  • #5 1737717
    roburek123
    Poziom 13  
    Witam, w załączeniu przesyłam błędy jakie się pojawiają przy compilacji COMPORT3
    Załączniki:
    • błąd.txt (1.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1739340
    SACZI
    Poziom 16  
    Wiesz, te błędy mi niewiele mówią, ale wiem, że w takich sytuacjach trzeba działć metoda "macajewa" zwykle jeden wpis, jeden plik w odpowiediw miejsce skopiowany usuwa wszystkie problemy.
    Proponuję skopiowanie plików *.dcu, *.dfm i *.res z CPortLib do folderu Delphi/Imports.
    Ta kontrolka po prostu musi działać. Nie ma innej możłiwości. Coś robisz źle.
  • REKLAMA
  • #7 1743292
    roburek123
    Poziom 13  
    Witam, próbowałem na wszystkie sposoby i nic, główny błąd jaki wyskakuje to : Class TComboBox not found, w załączeniu przesyłam ten komponent i prosze o sprawdzenie tego ustrojstwa

Dodano po 3 [minuty]:

dołączam komponent
    Załączniki:
    • cport-3[1].0.zip (210.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1747514
    SACZI
    Poziom 16  
    Ja mam to już zainstalowane, więc CI nie sprawdzę.
    W załaczniku przesyłam spakowane CPort 3.0 i CPort 2.64. Może problem jest w wersji komponentu?

PS. Właśnie próbowałem zainstalować u kumpla CPort pod Delphi3 i tez nie idzie ...
    Nie wiem, dlaczego kompilacja wywala błąd ...
    Załączniki:
    • CPort.zip (545.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1753923
    grigor1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam, do obsługi RSa polecam również VarianAsync32 troche trudniejszy w użyciu od Cport ale instaluje się i działa bez problemowo. Poszukaj sobie jeszcze innych komponentów na http://delphi.icm.edu.pl/
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy błędów kompilacji przy instalacji komponentu COMPORT3(1).0 w Delphi 5, związanych z plikiem gnugettext.pas oraz brakiem klasy TComboBox. Użytkownicy sugerują, że komponent ten ma znane problemy z instalacją, zwłaszcza w środowisku Borland C++ Builder (BCB), a w Delphi 6 i 7 działa poprawnie. Proponowane rozwiązania obejmują ręczne modyfikacje plików źródłowych oraz kopiowanie plików *.dcu, *.dfm i *.res z katalogu CPortLib do folderu Delphi/Imports. Alternatywnie polecane są inne komponenty do obsługi portów szeregowych, takie jak CiaComPort oraz VarianAsync32, które instalują się i działają stabilnie. W dyskusji pojawiły się również wersje komponentu CPort 3.0 i 2.64, które mogą różnić się kompatybilnością z różnymi wersjami Delphi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA