logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SL1501B Elektronic - Zmywarka nie podaje wody

Kubsob98 06 Sty 2018 08:54 16974 3
REKLAMA
  • #1 16939454
    Kubsob98
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam problem ze zmywarka Bosch Elektronic. Problem tkwi w tym, że podczas zmywania dokładnie podczas jej włączenia zmywarka nie podaje wody (wrzucę zdjęcia błędu kontrolek) wówczas zapalają się kontrolka szczotki i zmywarka rusza, ale nie podaje wody. Wcześniej problem był taki, że ktoś ją włączył na noc następnie po wstaniu rano był odczuwalny zapach spalenizny. W czym może być problem? Mam taką myśl, że mógł paść zawór podający wodę, ale nie jestem ku temu przekonany. Dodaje zdjęcia proszę o rozpatrzenie tego postu i pomoc co mogło się stać. Dziękuję
    Zmywarka Bosch SL1501B Elektronic - Zmywarka nie podaje wodyDSC_03..JPG (402.69 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Zmywarka Bosch SL1501B Elektronic - Zmywarka nie podaje wodyDSC_03..JPG (2.01 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Zmywarka Bosch SL1501B Elektronic - Zmywarka nie podaje wodyDSC_03..JPG (737.89 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Załączniki:
    • MOV_0311.mp4 (10.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16939582
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,
    Komu nie podaje tej wody? Chyba raczej nie pobiera wody - czy tak? Sprawdź elektrozawór na wejściu, zmierz napięcia jakie tam występują, skoro był "zapach spalenizny" to prawdopodobnie do wymiany element sterujący zaworem (triak). Zmierz napięcia na tym triaku, czy w ogóle reaguje, sprawdź czy bramka jest sterowana. Było już kilka takich postów - szukaj
    Pozdrawiam
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #3 16961859
    Przemyslaww
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Ja zakładam, iż jest to pompa myjąca i może być uszkodzona. Najlepiej będzie zdjąć boki zmywarki i zobaczyć czy pompa kręci się czy nie podczas pracy.
  • #4 16965288
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,

Ostatnio reanimowałem zmywarkę która nie pobierała wody, wszystko uruchamiała, ale nie pobierała wody... Winny hydrostat, nie był niczym zabrudzony ani uszkodzony, ale nie działał, a delikatne rozebranie wykazało, ze metalowa "membrana" jest niskiej jakości, sporo zadziorów itp. z procesu tłoczenia/wycinania, może sie po prostu gdzieś zaczepiła.
    Jak odłączysz hydrostat i zacznie brać wodę to prawdopodobnie on do naprawy.
    Co do spalenizny to może być ze któryś z silników sie przegrzał podczas próby wypompowania np. wody, której nie było, a błędne informacje dostarczał czujnik.
    Pozdrawiam
REKLAMA