logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ultrabox+ - Konwerter i multibox - konfiguracja wideband

beria 06 Sty 2018 18:39 13242 9
REKLAMA
  • #1 16940882
    beria
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Zamówiłem ultrabox+ oraz w opcji multiroom drugi dekoder. Teraz wygląda na to, że nie ma takiego konwertera który to obsłuży.
    Chodzi mi o podłączenie Ultraboxa dwoma kablami (osobno H i osobno V), oraz zwykłego sygnału do drugiego dekodera.
    Chyba, że jestem w błędzie i można taki konwerter gdzieś kupić. Na tyle na ile wyczytałem na rynku są dostępne konwertery Quad, lub Quattro. Obecnie mam konwerter TechniSat Phoenix CE UHD Quad 0000/7694, ale nie jestem w stanie na nim ustawić Ultrabox+ w opcji osobno H i osobno V, gdyż mam taki widok:
    Tak więc nie mogę podłączyć tego dekodera w trybie szerokopasmowym.
    O ile dobrze wyczytałem potrzebowałbym konwertera innego niż ten który aktualnie posiadam, lub multiswitcha? Jestem trochę laikiem w temacie technologii SAT.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16940890
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    Instalacja podstawowa(2 anteny), żaden szerokopasmowy.
  • #3 16940895
    beria
    Poziom 11  
    A jeśli chcę ten szerokopasmowy to co mam zrobić? Chyba, że się nie da?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16940904
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    Nie ma takich konwerterów. Jak już musisz nagrywać 4 kanały na raz to musisz sobie kupić konwerter unicable.
  • Pomocny post
    #5 16940926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16940958
    beria
    Poziom 11  
    Tyle tylko, że w instrukcji tego dekodera jest napisane, że pełna "moc" jest dostępna dopiero po podłączeniu szerokopasmowego H i V osobno, a nie Unicable.
    Ale do rzeczy: czy ten multiswitch rozwiąże mój problem? Chodzi o wykorzystanie wszystkich funkcji Ultrabox oraz podłaczenie zwykłego dekodera do multiroom.
    Oraz pytanie dodatkowe: czy do odbioru sygnału 4K potrzebna mi jest opcja Unicable, albo H / V szerokopasmowo, czy też zwykła konfiguracja z jedną anteną też daję radę? (pytam, bo w salonie sprzedaży nc+ pan był bardzo... zakręcony i nie potrafił się zdecydować, czy wystarczy antena i jeden przewód (minimalna konfiguracja, czy też potrzebuje konfiguracji na dwie anteny (dwa kable - tak jak mam teraz), czy też unicable, albo opcja H / V)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16940975
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 16941009
    beria
    Poziom 11  
    Jak ten multi switch podłączyć jak rozumiem z opisu on ma 4 wejścia (po 2 na H i 2 V), mój konwerter tego nie obsługuje (o ile dobrze rozumiem, te materiały potrzebny do tej konfiguracji jest konwerter z osobnymi wyjściami H i V
    O multiswitach dowiedziałem się dopiero dziś :)

Reasumując:
    - konfiguracja wideband na dwa osobne wyjścia H i V oraz multiroom na jednym kablu - tylko na tym multiswitchu + konwerter quattro.
    - konfiguracja Unicable - konwerter Unicable + Twin, żeby działał też multiroom?
  • #9 16941239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 16956291
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    beria napisał:
    Tyle tylko, że w instrukcji tego dekodera jest napisane, że pełna "moc" jest dostępna dopiero po podłączeniu szerokopasmowego H i V osobno
    beria napisał:
    Jak ten multi switch podłączyć jak rozumiem z opisu on ma 4 wejścia (po 2 na H i 2 V), mój konwerter tego nie obsługuje (o ile dobrze rozumiem, te materiały potrzebny do tej konfiguracji jest konwerter z osobnymi wyjściami H i V

Pooglądaj sobie te filmiki, to Ci się rozjaśni
    https://www.youtube.com/watch?v=5PZChlE8Ko8&t=585s
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=c96sW5ZhDek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zamówił dekoder Ultrabox+ oraz drugi dekoder do opcji multiroom, jednak napotkał problem z konfiguracją konwertera. Chciał podłączyć Ultrabox+ za pomocą dwóch kabli (osobno H i osobno V) oraz zwykłego sygnału do drugiego dekodera. Okazało się, że nie ma dostępnych konwerterów, które by to obsługiwały. Użytkownik posiada konwerter TechniSat Phoenix CE UHD Quad, ale nie może ustawić Ultrabox+ w trybie szerokopasmowym. W odpowiedziach zasugerowano zakup konwertera unicable lub multiswitcha, takiego jak Johansson 9733 lub INVERTO UNICABLE QUAD + TWIN, co umożliwiłoby podłączenie dwóch dekoderów. Użytkownik dopytywał o możliwość odbioru sygnału 4K oraz o konfigurację anteny, co wywołało dodatkowe pytania dotyczące podłączenia multiswitcha i konwertera quattro.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA