logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[LPC2138] Brzęczyk oraz PWM - odgrywanie ustalonych częstotliwości

BobMonster 10 Sty 2018 00:12 1032 6
REKLAMA
  • #1 16949158
    BobMonster
    Poziom 1  
    Witam
    Korzystam z płytki LPC2138-EduBoard i mam za zadanie sprawić aby buzzer mógł zagrać określoną melodyjkę przy pomocy PWM, otóż zagranie melodyjki wymaga tego aby buzzer był w stanie zagrać określoną częstotliwość - nutę w tym przypadku; jednakże utknąłem na samym początku, wiem jak uruchomić buzzer i sprawić żeby zwyczajnie "coś" zagrał, tak samo jak i podstawy PWM znam. Mój problem leży w tym że nie mogę z tym ruszyć z miejsca, gdyż nie mam żadnego pomysłu jak to zrobić - kompletna blokada; proszę więc o wszelkie pomoce: wskazówki, źródła, coś co pomogłoby zmienić tor myślenia, rozwiązania, pomysły itp.

Edit: Ok, wpadłem na pomysł aby "sterować" napięciem dostarczanym na brzęczyk za pomocą PWM, ale nie znam dokładnej zależności pomiędzy napięciem a nutami - jak ktoś może powiedzieć czy to zły pomysł czy dobry itp. to byłbym wdzięczny.

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź i z góry za nią dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 16949459
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16949586
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    @BobMonster
    Zacznijmy od tego, że pewnie mało kto wie co to LPC2138-EduBoard. Już na wstępie zmuszasz chcących Ci pomóc, żeby wertowali internet w celu znalezienia czegokolwiek na temat tej płyty. Spróbuj cokolwiek znaleźć w google pod hasłem "LPC2138-EduBoard"? Osoba ogarnięta z google pokombinuje i być może uda jej się coś znaleźć, ale wymagasz od tej osoby dodatkowego poświęcenia czasu. Powiem Ci, że to już nie wróży nic dobrego w kwestii rozwiązania twojego problemu.
    Musisz lepiej się postarać - zamieść dokumentację lub linki do tej dokumentacji, dodaj źródła kodu, który już sam napisałeś i z którym masz problemy itd.

Żeby nie było, że się tylko czepiam i nic nie wnoszę do wątku, to powiedzmy, że trochę pogrzebałem w necie i znalazłem, że może chodzić o LPC2138 Education Board od Embedded Artists. Niestety na stronie producenta nie ma dostępu do danych na temat tej płyty. Szukamy dalej... O! Jest coś na polskiej stronie! http://skl.it.p.lodz.pl/~morawski/SCR&ES/Devices.html#2138 Studenty.... No to patrzymy... I co wynika z tej dokumentacji? Tam brzęczyka nie ma! Tyle czasu już zmarnowałem, bo sam nie miałeś czasu dołączyć dokumentacji!

Są różne rodzaje brzęczyków, z wbudowanym generatorem, bez wbudowanego generatora, ale to, na jakim ty operujesz to też nie raczyłeś napisać. Z tego lakonicznego opisu twojego problemu wynika, że tak naprawdę to nie masz pojęcia nic o generowaniu dźwięku, a może nawet i o samym dźwięku.

Na zadane pytanie"
    BobMonster napisał:
    jak ktoś może powiedzieć czy to zły pomysł czy dobry itp.

odpowiem, że to zły pomysł itp... Pomogłem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16953089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16959400
    Tomasz Gutewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Z tego co widzę w datasheet'cie LPC2138 posiada wbudowany przetwornik DAC, lepiej i prościej generować dźwięk za jego pomocą.
  • #7 16959664
    michalko12
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 321
    Nie ma większego znaczenia czy będzie to DAC czy PWM, autor ma to już gdzieś widać przetrwał do ferii . Z pierwszego postu może wynikać, że buzzer jest z generatorem.
    grizley napisał:
    michałko bez urazy ale nie bąc takim lajkonikiem po co ci budowa Jego płyty ? : )
    @grizley Bez urazy to skończ gimnazjum i bardziej uważaj na j. polskim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzystający z płytki LPC2138-EduBoard poszukuje pomocy w odgrywaniu melodii za pomocą buzzera i PWM. Zgłasza trudności w generowaniu określonych częstotliwości dźwięku. Odpowiedzi sugerują podłączenie buzzera przez potencjometr w celu zrozumienia zależności między napięciem a nutami. Wskazano również, że LPC2138 ma wbudowany przetwornik DAC, co może uprościć generowanie dźwięku. Dyskusja porusza również kwestie dokumentacji i dostępności informacji o płytce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA