Witam, posiadam panel fotowoltaiczny 260 W. Chciałbym zasilać nim pompę 24V 7A +- 160W. Na razie bez akumulatora, pompa ma tylko działać jak zaświeci odpowiednio słońce. Co będzie potrzebne? I czy muszę ograniczyć moc panelu?
Niestety jeszcze go nie odpakowywałem. Jedyne co to mogę podać typ, ale nie widzę żadnych informacji w internecie.
Marke München Solar, Typ KD-23914
@edit może to http://www.zonnepanelen-groothandel.com/uploa...ocuments/2658d413da5f0f4c8c1f4df177233e31.pdf
To jest to na 100%
menhils napisał:Co będzie potrzebne?
menhils napisał:I czy muszę ograniczyć moc panelu?
A mógłbym prosić jeszcze o link przykładowego urządzenia?
Coś takiego? ,.................................................
Do działania nie jest potrzebny akumulator?
3.1.18. Publikowania informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
Moderator Krzysztof Reszka
Tylko bezpośrednio,najmniej problemów i strat energii i kasy, żarówka jeszcze zmiękczy panel co pogorszy start silnika.
Moderowany przez retrofood:0Robiłeś już takie próby? Czekam na opis doświadczeń.
3301 napisał:Zarówkami ograniczysz ale będziesz musiał przy tym stać dołączając lub odłączając kolejne żarówki zależnie od słońca
prose napisał:@Wlodek22 To ile tych żarówek podłączysz 2 samochodowe 55 W równolegle ,to nie jest rozwiązanie .Co będzie się działo jak troszkę się zachmurzy to moc z panela przez żarówki gwałtownie spadnie i klapa.
Tam jest silnik prądu stałego, jak w dmuchawie samochodowej, mniejszy prąd = mniejsze obroty.
Z drugiej strony obciążenie też nie jest stałe. Mniejsze obroty, to i obciążenie mniejsze. Więc nie widzę przeciwwskazań. Jedynie trzeba się zabezpieczyć przed małymi mocami.
A jakieś rozwiązanie jak kolega prose podpowiedział z tą przetwornicą tylko taka która się nie będzie grzała. Nie chcę żadnych żarówek itp.
@edit Co myślicie?: https://www.polskieprzetwornice.pl/sklep/product_info.php/cPath/34_40/products_id/73
Cena nie gra roli. Chcę tylko wiedzieć czy to będzie odpowiednie dla tego panela.
I jeszcze mam pytanie. Pompa sterowana jest prądem 0-10V. Czyli mogę zasilanie podłączyć pod sterowanie i obniżyć z 24V do 10V? 10V - czyli będzie miała największe obroty
Nie za bardzo najniższe napięcie wejściowe to 30 V, na panelu spadnie poniżej i nie będzie pracował,szukaj na napięcie od 24 V z wyż.
Dodano po 8 [minuty]:
menhils napisał:Możesz nie uzyskać mocy na silniku i pompa będzie mniej wydajna. 0I jeszcze mam pytanie. Pompa sterowana jest prądem 0-10V. Czyli mogę zasilanie podłączyć pod sterowanie i obniżyć z 24V do 10V? 10V - czyli będzie miała największe obroty