logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana oświetlenia myjni z metahalogenkowego na LED - opinie i sugestie

mmstan 10 Sty 2018 16:27 2052 4
REKLAMA
  • #1 16950264
    mmstan
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Witam
    Zastanawiam się nad wymianą oświetlenia na naszej myjni bezdotykowej z metahalogenkowej na led. Obecnie posiadamy dwie latarnie z żarówkiami philips master citywhite 150W. Jedna żarówka ma 12500 lumenów.

Interesuje mnie wymiana na oświetlenie led. Czy ktoś ma jakiś godny polecenia produkt ?

Czy ktoś zna taką oto oprawę http://nexusled.pl/oprawy-uliczne/oprawy-uliczne-nexus-flo-street/# i może wyrazić swoją opinię ?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 16950408
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    Witam,

Ale co konkretnie ma oświetlać ta oprawa? Ulicę, plac, wjazd, co?
    Wypadałoby zrobić jakieś obliczenia oświetlenia - model oświetleniowy.
    Co do producenta, to ja generalnie korzystam z urządzeń tego producenta: http://www.schreder.com/pl-pl/produkty

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16950662
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    mmstan napisał:
    Interesuje mnie substytut tej oto żarówki

Substytut ale w jakim sensie?
    Rozkładu widmowego? Strumienia świetlnego? Temperatury barwowej? Czego konkretnie?
    Samo źródło to nie jest to samo co źródło w oprawie. Każda oprawa ma inny rozsył światła.
    Jedna nadaje się do szerokich ulic, druga do wąskich, jeszcze inna do placów, a w ogóle inna do parków.

mmstan napisał:
    Jaki jest okres gwarancji na oprawy tej firmy ?

Z tego co pamiętam, to okres gwarancyjny to 5 lat. Tylko nie wiem, czy akurat na wszystkie oprawy.
    mmstan napisał:
    Jaka jest wydajność Wat/lumen ?

To przecież zależy od oprawy i umieszczonych w niej źródeł światła.
  • #5 17005734
    mmstan
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Witam, udało mi się w końcu narysować jakiś szkic placu. Żółte kółka to latarnie, czerwony prostokąt to konstrukcja myjni. Słupy oświetleniowe mają wysokość ok. 8 metrów. Słupy oświetleniowe mają wysięgniki o długości około 1 metra.

Czy da się tak ustawić klosz lampy, aby oświetlała tylko część przednią placu, bez obszaru znajdującego się z tyłu słupa oświetleniowego ?

Słup oświetleniowy marki elmonter

Wymiana oświetlenia myjni z metahalogenkowego na LED - opinie i sugestie
REKLAMA