Mateusz756 napisał: na magnezie glosnika
MAGNESIE.
Mateusz756 napisał: w dalszym ciagu nwm czy cewka tonsil 8ohm z membrana wgl zagra w tym glosniku technicsa
Jak spasujesz - zagra. Ale jak zagra? Niestety tego nie wiadomo, myślę jednak (z dużą dozą pewności), zę zagra inaczej niż oryginał. Głośnik stanowi całość i będzie grać jak oryginał jedynie złożony z przewidzianych do niego komponentów. Już nawet wsadzenie innej membrany może (i najczęściej tak jest) DIAMETRALNIE zmienić brzmienie, podobnie z cewką - wystarczy inna wysokość nawoju, inne ułożenie cewki w szczelinie i zamiast głośnika będziesz mieć grające g...coś. O takich szczególach jak rodzaj drutu, jego średnica, ilość zwoi.... i wielu innych rzeczach nie mówię.
Po mojemu- jak nie masz co robić - możesz spróbować - choćby po to, żeby się przekonać "jak to się robi". Ale nie nastawiaj się za bardzo, że uzyskasz brzmienie zgodne z oryginałem. Nawet jeśłi wszystko będzie pasowało, a np, membrana lub cewka będzie mieć inną masę - zmienią się parametry głośnika i może się okazać, że w oryginalnej obudowie będzie trzeba zmienić strojenie. Taka robota to partyzantka, tak "naprawiają" głośniki partacze.