logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką pompę do wody w ogrodzie wybrać?

Kubus92gno 11 Sty 2018 06:51 990 7
REKLAMA
  • #1 16951605
    Kubus92gno
    Poziom 11  
    Witajcie,
    W skrócie: mam wykorytowany podjazd i wysypany tłuczeń pod kostkę brukową. Nachodzi tam woda opadowa oraz po części gruntowa z racji wysokiego poziomu. Łącznie mam kałużę około 30m2 na głębokość 10-15cm. Pytanie teraz, w jaką pompe wody się zaopatrzyć by podołała temu zadaniu do momentu położenia kostki brukowej? Raczej bez pływakową tak sądzę. Myślałem nawet nad taką na wiertarkę, ale chyba średni pomysł.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16951842
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    daro31ie napisał:
    Kolego mała studnia z popa pływakowa i czujnikiem to jedynie rozsądne rozwiązanie.
    Pozdrawiam daro

W żadnym wypadku.

Dodano po 4 [minuty]:

Kubus92gno napisał:
    Witajcie,
    W skrócie: mam wykorytowany podjazd i wysypany tłuczeń pod kostkę brukową. Nachodzi tam woda opadowa oraz po części gruntowa z racji wysokiego poziomu. Łącznie mam kałużę około 30m2 na głębokość 10-15cm. Pytanie teraz, w jaką pompe wody się zaopatrzyć by podołała temu zadaniu do momentu położenia kostki brukowej?

Najrozsądniej byłoby w najniższym miejscu wykopać dołek by to do niego spływała woda i tam umieścić elektropompkę. Jaką? To zależy czy chcesz sam wypompowywać, czy zrobić jakąś automatykę. Wtedy musisz uwzględnić czynniki atmosferyczne. Tu masz wybór sprzętu http://tylkoelektropompki.pl/
  • REKLAMA
  • #4 16984690
    hengest
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    retrofood napisał:
    Najrozsądniej byłoby w najniższym miejscu wykopać dołek by to do niego spływała woda i tam umieścić elektropompkę. Jaką? To zależy czy chcesz sam wypompowywać, czy zrobić jakąś automatykę. Wtedy musisz uwzględnić czynniki atmosferyczne. Tu masz wybór sprzętu http://tylkoelektropompki.pl/

Nie wiem czy jest sens, żeby kolegę pakować w takie koszta, skoro to jest tylko działanie doraźne do momentu ułożenia kostki.
    Jest szansa, żebyś wykorzystał tą pompę do czegoś innego po tej operacji?
    daro31ie napisał:
    Kolego mała studnia z popa pływakowa i czujnikiem to jedynie rozsądne rozwiązanie.

Chyba faktycznie najlepsze rozwiązanie skoro tej wody jest maksymalnie 4,5m3
  • REKLAMA
  • #5 16984739
    retrofood
    hengest napisał:

Jest szansa, żebyś wykorzystał tą pompę do czegoś innego po tej operacji?
    Oczywiście. Elektropompka jest o tyle wygodna w użytkowaniu, że toleruje niewielkich rozmiarów zanieczyszczenia, odległość jej wirnika od korpusu to 2 - 3 mm. Czyli żadne ziarenko piasku jej nie straszne. Ani błoto.
  • #6 16984807
    hengest
    Poziom 17  
    retrofood napisał:
    Czyli żadne ziarenko piasku jej nie straszne. Ani błoto.

Masz rację, czytałem na stronie, że toleruje zanieczyszczenia do 2-3mm. Ale ta cena. Zwykła pompka zanurzeniowa kosztuje dziesięć razy mniej. A jest to niewątpliwa zaleta :)
    Cóż, kolega Kubus92gno musi zadecydować czy potrzebna jest aż taka pompka do doraźnej operacji. Aczkolwiek jedna i druga pompka załatwi problem.
  • #7 16984865
    retrofood
    Cóż, ceny nie brałem pod uwagę. Z elektropompkami miałem do czynienia kiedyś w pracy, w służbach utrzymania ruchu, stąd moja dobra o nich opinia.
  • #8 16984875
    hengest
    Poziom 17  
    retrofood napisał:
    Z elektropompkami miałem do czynienia kiedyś w pracy, w służbach utrzymania ruchu, stąd moja dobra o nich opinia.
    Potwierdzam, że to naprawdę dobre pompki, ale to chyba już inny temat ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru pompy do wody w ogrodzie, szczególnie w kontekście usuwania wody opadowej i gruntowej z wykorytowanego podjazdu. Użytkownik zadał pytanie o odpowiednią pompę, sugerując, że nie chce używać pompy pływakowej. Uczestnicy forum zaproponowali różne rozwiązania, w tym użycie elektropompy umieszczonej w najniższym punkcie, co pozwoliłoby na automatyczne wypompowywanie wody. Zwrócono uwagę na zalety elektropompek, takie jak tolerancja na zanieczyszczenia, ale także na ich wyższe koszty w porównaniu do zwykłych pompek zanurzeniowych. Wskazano, że wybór pompy powinien być uzależniony od przyszłego wykorzystania sprzętu oraz od tego, czy użytkownik planuje automatyzację procesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA