logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PANASONIC TX-L32C10P - Wąskie pionowe paski po naprawie podświetlenia.

steeplejack 11 Sty 2018 17:53 1830 8
REKLAMA
  • #1 16952838
    steeplejack
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam..
    Usunąłem usterkę związaną z podświetleniem (przebicie z listwy zasilającej świetlówki do masy). Po naprawie obraz jak na zdjęciu. Zaznaczam, że bardzo ostrożnie ze wszystkim się obchodziłem.
    Załączniki:
    • PANASONIC TX-L32C10P - Wąskie pionowe paski po naprawie podświetlenia. IMG_20180111_164259.jpg (2.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PANASONIC TX-L32C10P - Wąskie pionowe paski po naprawie podświetlenia. IMG_20180111_164238.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16953073
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Dzięki Elektrodzie zaoszczędziłeś. ;)
    Ale niektórzy bana dają, gdy się kilka słów prawdy napisze niektórym. ;)

Weź - na wszelki wypadek - wyjmij taśmy, umyj gniazda i taśmy izopropanolem i załóż jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #4 16953427
    steeplejack
    Poziom 9  
    Mirex.. Masz jeszcze jakieś pomysły? Ponieważ jak wspomniałem wszystko wykonywałem 'extra' delikatnie szukam ewentualnej innej przyczyny. Ps. gniazda i taśmy przemyłem naftą kosmetyczną nim napisałem post. Następnie zamieniłem taśmy matrycy jedną na miejsce drugiej.. Bez zmian

.. Na pierwszej fotografii paski są 'wyostrzone'. W rzeczywistości (druga fot bardziej to oddaje) są przymglone i nieco jakby zlane ze sobą.
  • REKLAMA
  • #6 16953508
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Jeśli masz czym to sprawdź napięcia na T-con: VGH,VGL.POL itd.Czy to matryca LC320WXN SA A1? Nie myślę że uszkodziłeś szkło więc masz dużą szansę na naprawę.
  • #7 16953627
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    @mch, zanim TV zgasł, zakładam, że był pełnosprawny.
    Uważasz więc, że podczas naprawiania była większa szansa na uszkodzenie logiki?
    Dla mnie to akurat nieprawdopodobne. ;) W przeciwieństwie do uszkodzenia szkła.
    Już rozbierałem takie po samodzielnych naprawach, podobno też składane z ogromną pieczołowitością ... ale dziwnym trafem okazało się, że róg się ukruszył przy skręcaniu. ;)
  • #8 16953683
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Tym bardziej potrzebne są jakieś pomiary. Nie widać na szkle mechanicznych uszkodzeń.Tylko możemy teoretyzować co kolega zepsuł.Może i powinien jeszcze raz rozkręcić matrycę i popatrzeć na szkło ale myślę że i tak ma stresa. Ten nie popełnia błędów co nic nie robi chociaż może to największy błąd. Ja np. nauczony doświadczeniem od razy chowam wszystkie śrubki bo wolę ich szukać potem pół dnia niż zalewać się potem :)
  • REKLAMA
  • #9 16954334
    edekczop
    Poziom 10  
    Też skladam matryce i dziękuję kol.Mirex .że wskazałeś taką opcję . Wierzę Tobie , że możliwe jest nieświadome uszkodzenie szkla matrycy .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem PANASONIC TX-L32C10P po naprawie podświetlenia, gdzie pojawiły się wąskie pionowe paski na ekranie. Po usunięciu usterki związanej z przebiciem z listwy zasilającej, obraz pozostał uszkodzony. Użytkownik podjął różne działania, w tym czyszczenie gniazd i taśm, jednak nie przyniosły one poprawy. W odpowiedziach zasugerowano, że mogło dojść do uszkodzenia matrycy, a także zalecano sprawdzenie napięć na T-con oraz ponowne rozkręcenie matrycy w celu oceny ewentualnych uszkodzeń. Niektórzy użytkownicy sugerowali zakup nowego telewizora jako ostateczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA