logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-L42ET60B - cienkie paski ciemne lub białe na dolnej połowie ekranu

martinkrys 17 Lis 2021 20:09 987 5
  • #1 19714726
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    Panasonic TX-L42ET60B - cienkie paski ciemne lub białe na dolnej połowie ekranu
    Mam kłopot z Panasonic-em. Mam go od nowości, działał bdb, a od dzisiaj na dolnej połowie ekranu pojawiają się drobne, nieregularne paski jak na foto. Nim się rzucę na wymianę kondensatorów i szukanie zimnych lutów, zapytam, czy ktoś może miał już taki kłopot, żeby "nie otwierać otwartych drzwi".
  • #2 19714878
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Wygląda to na uszkodzenie matrycy.
  • #3 19715141
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1223
    Ale ten pasek jest ukośny. Kierowałbym podejrzenia w kierunku matrycy, gdyby to był wiersz lub kolumna.

Może autor mógłby podać kilka obrazów sztucznych. Można np. utworzyć taki obrazek w edytorze graficznym jako jednobarwny obraz i przenieść go przy pomocy pendrive'a.

Nie śpiesz się z zasilaczem. Panasonic stosuje porządne kondensatory, poza tym wszystkie są o nietypowych wymiarach.
  • #4 19715237
    murgrabia
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Miałem podobnie tylko w Samsungu. Uszkodzona matryca.

Dodano po 1 [minuty]:

W.P. napisał:
    Ale ten pasek jest ukośny. Kierowałbym podejrzenia w kierunku matrycy, gdyby to był wiersz lub kolumna.
    To zdjęcie jest pod kątem zrobione. Winna uszkodzona matryca. Może podczas czyszczenia za bardzo dognieciona była?
  • #5 19715807
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1223
    Jeśli chcesz przyjrzeć się zasilaczowi (obejrzeć przebiegi na kondensatorach) to mogę podesłać Ci schemat.
    Miałem taki TV (TX-L42ET60E) przez 4 lata - bardzo dobre parametry jakościowe obrazu jak na LCD oraz fatalny dźwięk (nie można się spodziewać dźwięku po telewizorze o grubości 3 cm).

Kiedyś, okresie jego nowości zajrzałem do SM i zauważyłem nowy trend w rysowaniu schematów. schemat jest, ale jego analiza to droga przez mękę. Pokrótce wygląda to tak, że jeśli na ekranie element ma np. 3mm to następny z nim połączony jest o 20cm dalej. Wielonóżkowy zarzucony jest mnemonikami sygnałów zakrywającymi właściwe połączenia.
    Do tego użyto kilku kolorów do wyodrębnienia funkcjonalnych części zasilacza.

Słowem - czy w SM jest schemat? Tak, jest ale trzeba go wydrukować w formacie przynajmniej A0 i to w kolorach, lub rzucić na dużą ścianę.

Złożony sezonowym przeziębieniem po zimowej przejażdżce rowerem, usiadłem do komputera i analizując kilka wydrukowanych wcześniej fragmentów odtworzyłem całość zgodnie z zasadami rysowania schematów.

Jeśli więc planujesz pomiary to mogę załączyć.

Ps. Myślę, że końcówka nazwy modelu niewiele tu zmienia.
  • #6 19718152
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    Dzięki za posty, zabrałem się za "dziada" wczoraj. Po pierwsze zweryfikowałem, która strona odpowiada za problem, następnie metodą eliminacji zakleiłem cienką taśmę 6 i 7 pin na wtyczce od T-Con do matrycy (sygnał CLK 5 i CLK6, tym sposobem zniknęły wszystkie wyskakujące paseczki z dolnej części ekranu, pozostał jedynie jeden czarny pasek na środku - ewidentnie walnięta matryca, swoja droga T-con i matryca z LG ( Panasonic TX-L42ET60B - cienkie paski ciemne lub białe na dolnej połowie ekranu Panasonic TX-L42ET60B - cienkie paski ciemne lub białe na dolnej połowie ekranu Panasonic TX-L42ET60B - cienkie paski ciemne lub białe na dolnej połowie ekranu Panasonic mnie zawiódł
REKLAMA