logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okap Bosch DWB097J50 zawiesza się po kilku godzinach bezczynności - co robić?

frodo 15 Sty 2018 19:31 1386 2
REKLAMA
  • #1 16963630
    frodo
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,
    Posiadam okap kuchenny Bosch DWB097J50, sytuacja jest taka:
    włączam okap i normalnie działa, po wyłączeniu i pozostawieniu go w takim stanie przez kilka godzin nie jestem w stanie go już włączyć. Wyjecie wtyczki z gniazdka lub wyłączenie bezpiecznika na kilkanaście sekund rozwiązuje problem i okap ponownie można włączyć. Zgłosiłem to do Boscha, powymieniali 5 razy różne części i problem się nie rozwiązał, więc wymienili na nowy okap. Nowy okap też się zawiesza!!! Myślałem że problem leży po stronie elektryki więc zdjąłem osłonę i podłączyłem go przedłużaczem do gniazdka w salonie, które jest na innym bezpieczniku. Działa bez problemu!!! Poprosiłem elektryka żeby posprawdzał gniazdka w kuchni i stwierdził pomiarami że nie widzi różnicy między gniazdkami w kuchni i salonie, pomiary takie same!!! Może ktoś z Was ma jakieś pomysły jak rozwiązać problem? I jeszcze jedno, kiedy okap jest zawieszony jedyne co mogę zrobić to "włączyć" oświetlenie które i tak się nie zaświeca jedynie podświetla się dioda sygnalizująca włączenie oświetlenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16964772
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3329
    Podejrzewam, że jest to kwestia spadków napięć. W kuchni masz lodówkę, zmywarkę, kuchenkę i masę innych odbiorników. Podejrzewam, że elektryk przyjechał, zmierzył volty i na podstawie 230V stwierdził, że jest okay. Sprzęty z grupy Bosch są bardzo czułe na prąd z gniazdka.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #3 16966472
    frodo
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Zauważyłem jeszcze jedno, kiedy podłączyłem okap przedłużaczem do tego gniazdka przez, które się zawieszał wszystko jest OK. działa od wczoraj i ani razu się nie zawiesił. Kiedy wpinam w kontakt sam okap bez przedłużacza cały czas się zawiesza. Lodówka, zmywarka, kuchenka i mikrofala na oddzielnych bezpiecznikach.
REKLAMA