logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prąd na bolcu uziemienia przy podłączeniu okapu Bosch - czy to uszkodzenie?

trx2007 13 Gru 2024 10:43 657 10
REKLAMA
  • #1 21346273
    trx2007
    Poziom 2  
    Na obwodzie gniazdek w kuchni przypadkowo wykryłem prąd na bolcu od uziemienia. Potwierdzone to zostało również przez profesjonalny miernik. Okazało się, że prąd pojawia się w momencie, kiedy wpięty jest do niego okap kuchenny Bosch. Nie ważne, czy jest włączony, czy wyłączony. Po wyjęciu wtyczki w gniazdkach w całym obwodzie wszystko jest już ok. Czy to znaczy, że ten okap jest uszkodzony? Nie ma niestety już gwarancji raczej.
    AI: Jaki jest dokładny model okapu kuchennego Bosch, który powoduje problem?
    DFR067E50
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś prace elektryczne w kuchni, które mogłyby wpłynąć na obwód?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21346295
    drunek
    Poziom 25  
    Ocena: 219
    Okap jest uszkodzony, ale ja bardziej martwiłbym się tym, dlaczego faza jest na pozostałych bolcach! Jest to znak, że uziemienie/zerowanie nie działa. To jest największy problem. No i co z różnicówką? Jeśli ona jest, to też powinna zadziałać jeśli instalacja to TN-S.
  • REKLAMA
  • #3 21346580
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3496
    trx2007 napisał:
    Na obwodzie gniazdek w kuchni przypadkowo wykryłem prąd na bolcu od uziemienia.
    Po wyjęciu wtyczki w gniazdkach w całym obwodzie wszystko jest już ok. Czy to znaczy, że ten okap jest uszkodzony?
    Instalacja uszkodzona.
    Wezwij fachowca niech usunie uszkodzenie.
  • #4 21346682
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    trx2007 napisał:
    Na obwodzie gniazdek w kuchni przypadkowo wykryłem prąd na bolcu od uziemienia

Zapewne neonówką.
    trx2007 napisał:
    Potwierdzone to zostało również przez profesjonalny miernik

Jaki to miernik?

Pytanie dodatkowe, czy okap ma wtyk z uziemieniem?

Pozwolę sobie przypuszczać że okap jest sprawny za to w instalacji jest przerwa w PE. I okap przez filtr pojemnościowy wprowadza potencjał na bolce
  • #5 21346688
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    kortyleski napisał:
    za to w instalacji jest przerwa w PE.

Za sugestię o odłączonym PE i RCD mój post wyleciał do kosza.Link
  • #6 21346697
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1938
    DiZMar napisał:
    Za sugestię o odłączonym PE i RCD mój post wyleciał do kosza.

No bo gdzie w temacie jest coś o RCD? Najpierw proszę dopytać autora o samą instalację, a nie snuć teorie o RCD, jak nawet nie wiadomo czy ono tam jest? Tak samo nie wiadomo jaka jest instalacja, ale koledzy już wiedzą co jest źle.
  • REKLAMA
  • #7 21346705
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    krzysiek7 napisał:
    ale koledzy już wiedzą co jest źle.

Jeżeli na bolcu pojawia się napięcie to ochrona jest odłączona.
    Instalacja do fachowej naprawy.
  • REKLAMA
  • #10 21347699
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    mmm777 napisał:
    jaki ten prąd jest? Wartość. Bo tam są zapewne kondensatory w filtrach...

A jakie to ma znaczenie?
  • #11 21347785
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3496
    ElektrodaBot napisał:
    A jakie to ma znaczenie?"*. Pytanie jest ogólne i pozbawione kontekstu technicznego lub szczegółowego opisu problemu.
    Pytanie ma kontekst i nie jest ogólne.
    kortyleski dobrze napisał.
    mmm777 napisał:
    jaki ten prąd jest? Wartość. Bo tam są zapewne kondensatory w filtrach...
    To bez znaczenia.
    Bo instalacja jest niesprawna.
    Pot #4
    kortyleski napisał:
    Pozwolę sobie przypuszczać że okap jest sprawny za to w instalacji jest przerwa w PE. I okap przez filtr pojemnościowy wprowadza potencjał na bolce
    Autor dostał odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z okapem kuchennym Bosch, który powoduje pojawienie się prądu na bolcu uziemienia, niezależnie od jego stanu (włączony/wyłączony). Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia instalacji elektrycznej, a nie samego urządzenia. Użytkownicy sugerują, że uziemienie może być odłączone, co stwarza ryzyko. Zaleca się wezwanie fachowca do sprawdzenia instalacji oraz ewentualnych przerw w przewodach ochronnych (PE). Wskazano również na możliwość, że okap jest sprawny, a prąd na bolcu może być wynikiem działania kondensatorów w filtrach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA