logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Scenic 1.6 16V - Szybko miga kontrolka immo, nie odpala.

Mikroprocesor 15 Sty 2018 20:48 16857 16
REKLAMA
  • #1 16963898
    Mikroprocesor
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie. Ostatnio w moim Scenicu spotkał mnie chyba dość typowy dla nich problem. Autko ciężko odpaliło na mrozie, po krótkim postoju pod sklepem kontrolka immo miga szybko, a auto nie odpala. Sprawdziłem komputerem Delphi i pokazało błąd zasilania pętli immo oraz w parametrach zauważyłem takie dane: (kluczyki: 2, jednostka typu 1: nie, jednostka typu 2: tak). Jeśli dobrze rozumuje po zmianie trybu wszystko powinno wrócić do normy? Czy da się to zrobić z poziomu Ddt2000 czy potrzebny jest do tego clip? Czy warto się w to bawić czy lepiej od razu usunąć immobiliser?

Autko to: Renault Scenic 1.6 16v Kaleido 1999 (model przejściowy, kluczyk radiowy, zegary i elektronika z poliftu).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16964062
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Mikroprocesor napisał:
    Czy da się to zrobić z poziomu Ddt2000 czy potrzebny jest do tego clip?

Ddt2000 nie znam, Clipem zrobisz. Wysypuje się właśnie przy słabym zasilaniu. Padnięty akumulator, pośniedziała wiązka itp.
  • #4 16964109
    Mikroprocesor
    Poziom 12  
    Pawel wawa napisał:
    Ddt2000 nie znam, Clipem zrobisz. Wysypuje się właśnie przy słabym zasilaniu. Padnięty akumulator, pośniedziała wiązka itp.

Warto to przestawiać? Duże jest ryzyko nawrotu usterki?
  • REKLAMA
  • #5 16964138
    Pawel wawa
    Warto spróbować i pilnować stanu akumulatora, oczyścić także i zabezpieczyć gniazda bezpieczników. Usterka występuje jedynie w skutek spadku napięcia.
  • #6 16964193
    Mikroprocesor
    Poziom 12  
    Pawel wawa napisał:
    Warto spróbować i pilnować stanu akumulatora, oczyścić także i zabezpieczyć gniazda bezpieczników. Usterka występuje jedynie w skutek spadku napięcia.

Jedyny elektryk w moim mieście który chce się podjąć tematu jest tylko i wyłącznie za wycięciem immo. Akumulator zmieniałem w tym roku, ale napięcie na postoju ma 12.01, a po włączeniu świateł mijania na zgaszonym silniku spada do 11.7 także chyba nie jest w najlepszym stanie :/ Dzięki za porady, rozważe chyba zakup clipa tymbardziej że w przyszłości chce kupić lagune II :)
  • REKLAMA
  • #7 16964353
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Zrobić na immo off i po kłopocie .
    Kris
  • #8 16964801
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1419
    Kolego Szanowny od początku trzeba było napisać że ładowanie leży . Jeżeli Twój elektryk twierdzi że ono jest ok to chyba i jego i alternator trzeba zmienić . ( alternator da radę naprawić ) . Clipem nie wyłączysz imma . Jest co prawda opcja wyłączenia ale wyłączysz jedynie kontrolkę ( diodę ) czerwoną na liczniku .
  • #9 16965341
    Mikroprocesor
    Poziom 12  
    Szanowny kolego, ładowanie jest ok. Może zbyt słab ująłem informacje w poprzednim poście, ale zwracałem tylko uwagę na spoczynkowe napięcie akumulatora na zgaszonym silniku (12.01V). :)

Znalazłem w DDT2000 (tylko do niego mam teraz dostęp) i w zakładce "zapis parametrów VERLOG" znalazłem "type de transpondeur, wedge 0 block 1" - "typ transpordera, 'klin' 0 'blok' 1". Z tego się orientuję są dwa typy transporderów do nich, jeden właśnie to TP19, który trochę przypomina klin, a drugi to TP21, który przypomina blok. Czy możliwe że to ta wartość, która przestawia się w UCH? Czy lepiej poczekać na dostęp do CLIPA? Bo na chwilę obecną nie bardzo chce mi się płacić dość spore pieniądze za lawetę do specjalisty :/
  • #10 16965430
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Zawiez samo ecu do szpenia od elektroniki i po sprawie.
  • #11 16968174
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1419
    Najszybciej jak pisałem immo off i po temacie . Dodatkowo można podpiąć mu sterownik centralnego i spokój właściciela ( i mój ) . Osobiście sam tak robię .
  • #12 16969924
    Mikroprocesor
    Poziom 12  
    tomasz sadowski napisał:
    ...Dodatkowo można podpiąć mu sterownik centralnego i spokój właściciela ( i mój ) . Osobiście sam tak robię .

Co masz na myśli kolego? Centralny w wersji z pilotem radiowym zostaje chyba bez zmian :)
  • #13 16970240
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Sterownik silnika pewnie masz tzw gumiak . Klepaczka jest na to największym lekarstwem . Do tego dodatkowa centralka jak powiedział Pan Tomasz Sadowski , a po to żeby zlikwidować największy błąd tego auta ...
    Pozdrawiam.
  • #14 16970741
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    kris-644 napisał:
    Sterownik silnika pewnie masz tzw gumiak . Klepaczka jest na to największym lekarstwem .

W silniku 1.6 16v to raczej nie "gumiak",przynajmniej ja nigdy nie spotkałem.

Najlepszym rozwiązanie jest ponowne doprogramowanie kluczy tylko potrzebny kod pin,chyba że go nie posiadamy to zajmie troszkę więcej czasu z jego odczytaniem.
    A i central działa wtedy poprawnie a najważniejsze że jest w originale.
    Musimy jednak pamiętać jak już zostało wspomniane że aku misi być sprawne bo
    w przeciwnym przypadku usterka się powtórzy.
    Pozdr.
  • #15 16970778
    Pawel wawa
    Pewnie, że nie gumiak tam siedzi Syrius 32. Wystarczy zapewne zmienić z immo 1 na immo 2 w zakładce blokada rozruchu, nie potrzeba kodów. Oczywiście Clipem. Druga wersja, usunięcie immo ze sterownika, odcięcie linii i wyłączenie kontrolki. Można też dać EMU, odpada wtedy ciąganie auta do serwisu.
  • #16 16974040
    Mikroprocesor
    Poziom 12  
    Mój elektryk chce usunąć immo + zastosować emulator. Czy to dobre rozwiązanie i najważniejsze - czy centralny zamek działa wtedy normalnie? Na początku byłem bardziej za przestawieniem trybu pracy immo, ale boje sie jednak powtórki z rozrywki, a autem zdarza mi się jeździć bardzo daleko ;)

Myślałem o jeszcze jednej opcji, mianowicie ten tryb immo oznacza chyba nic innego jak występujące dwa typy transponderów w kluczykach. Czy problemu nie rozwiązałoby zatem zakupienie surowego kluczyka "typu 2" i zaprogramowania go w komputerze? Czy ten tryb pracy (immo 1, immo 2) oznacza w ogole co innego?
  • #17 16974440
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    Czy na emu ,czy bez trzeba programować flash ,bez emu mniejsze koszta,tyko że większość nie potrafi zrobić tego prawidłowo i wgrywa gotowce i wtedy zaczynają się cyrki i koszta x2.
    Typ immo to typ w jakim pracuje sterownik sinika,w tym przypadku typ 2,UCH może obsłużyć 1 i 2 .
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Scenic 1.6 16V napotkał problem z migającą kontrolką immobilizera i brakiem możliwości uruchomienia pojazdu, szczególnie w niskich temperaturach. Po diagnostyce komputerowej z użyciem Delphi zidentyfikowano błąd zasilania pętli immo. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym wyłączenie immobilizera (immo off) oraz sprawdzenie stanu akumulatora, który może być przyczyną problemów z zasilaniem. Wskazano na możliwość przestawienia trybu pracy immobilizera z typu 1 na typ 2, co może wymagać użycia narzędzia Clip. Użytkownik rozważa również zakup emulatora immobilizera oraz programowanie nowego kluczyka. Wiele odpowiedzi podkreśla znaczenie dobrego stanu akumulatora oraz właściwego podłączenia elektryki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA