logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

macbook - zmiana systemu na starym (2006r) macbooku na ubuntu

linewea 17 Sty 2018 22:48 1224 12
REKLAMA
  • #1 16969639
    linewea
    Poziom 9  
    dzień dobry wszystkim

dostałam od cioci starego macbooka - nie był używany od 2009.roku, powstał w 2006. więc to prawie antyk :) wszystkie programy na nim działają dobrze, poza przeglądarką stąd chciałam zmienić mu system na ubuntu (ogółem nie mam zbyt dużego doświadczenia z ubuntu, ale gdy laptop siostry w ogóle nie chciał startować na windowsie tak na ubuntu z pendrive'a, bez wgrywania na dysk, podziałał jeszcze 2.lata ;) )
    próbowałam nagrać na pendriva (poprzez usb creatora) to moje ubuntu - tak jak to u siostry robiłam (i u niej wtedy na viście wszystko działało), ale mac tego nie widzi... więc próbowałam ściągnąć na pendrive'a program do stawiania ubuntu na pendrivie i postawić go tym macbookiem (UNetbootin działał na tym systemie starym, Etcher już nie), ale UNetbootin nie widział pendrive'a tego kolejnego, na którym chciałam to ubuntu nagrać (mimo, że macbook go widział)

na tym macu jest teraz wersja 10.4.11
    procesor: 2GHz Intel Core Duo
    memory: 512MB 667MHz DDR2 SDRAM

nie wiem czy jakieś jeszcze informacje są potrzebne.. i czy ma ktoś na to jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 16969672
    szydas
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Jeśli problemem jest tylko niedziałająca przeglądarka (co to znaczy, że źle działa?) to może rozsądniej jest zaintalować inną lub spróbować aktualizacji? Instalowanie systemu, którego się nie zna na komputerze firmy, która nie lubi obcych systemów trochę mija się z celem. A w każdym razie będzie wymagać niestandardowych zabiegów...
  • REKLAMA
  • #3 16969708
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2335
    Dołożyć pamięci, aby było gdzieś te 2 GB - na 512MB to chyba można zapomnieć o internecie :P
    I wgrać OS X 10.6 i zaktualizować do 10.6.8.
  • #4 16969727
    linewea
    Poziom 9  
    noo niestety próbowałam aktualizacji jakie były dostępne i zaktualizowało mi się safari, ale tak się zaktualizowało, że oznajmiło ostatnio, że jest nieaktualne i nie będzie działało prawidłowo, a celem prawidłowego działania jest aktualizacja oprogramowania

a co to znaczy, że źle działa... niektórych stron wcale nie wczytuje, niektóre mieli strasznie długo, ale np facebook'a wczytuje w takiej wersji chyba jak na telefon? z tym adresem m.facebook (no może sobie coś wkręcam, że to jest wersja na telefon, ale nie jest to dla mnie "normalne")

są zainstalowane dwie przeglądarki - safari i mozilla, no to to safari jeszcze jako tako chodzi i nawet da się ściągać jakieś pliki (próbowałam ściągać tym macbookiem inne przeglądarki - operę, chroma dedykowane na os'a z głównej strony tych "przeglądarek", ale to się ściągają najnowsze wersje i nie chcą w ogóle działać)
    większość stron otwiera się i wygląda tak, jakby ktoś je pisał w wordzie :P

próbowałam ściągać to https://www.neverware.com/freedownload ale też nie działa.
    Próbowałam to rozpakować na kompie i coś się psuło, nie działało ani spakowane ani rozpakowane - na penie 16GB pokazywało, że jest za mało miejsca, więc chciałam to rozpakować na kompie, gdzie na dysku wolnych ponad 800GB - i też "za mało miejsca" ;]
  • #5 16969734
    sylweksylwina
    Bez wymiany RAM to nie będzie działać za dobrze.
    Do OS X 10.6 nie zaktualizujesz tak o przez aktualizację oprogramowania, tak jak i nie zaktualizujesz bardziej safari na starszych wersjach OS X.
  • #6 16969758
    linewea
    Poziom 9  
    w sumie to nie musi działać za dobrze :P niech działa jakkolwiek xd no ok - trochę lepiej niż teraz :p
    serio nie ma innej opcji? 2GB ramu to dość sporo jak na rzęcha z 2006 :P a 512MB to wiem, że bieda, ale ja jestem cierpliwa xd może się ładować strona 5min xd ale niech się załaduje choć do połowy xd
  • REKLAMA
  • #7 16969767
    sylweksylwina
    Jak napisałaś to chyba nie działa za dobrze. Core Duo to jeszcze nie taki rzęch jak jakiś macbook G4.

2GB RAM DDR2 to bardzo mały wydatek.
  • #8 16969789
    linewea
    Poziom 9  
    wykop i wp wyglądają całkiem normalnie :P
    nie znam sie na macbookach i pierwszy raz mam go w dłoniach, a o ubuntu wiem tyle co o windowsie, używam i tyle
    rozumiem, że to nie są kwoty rzędu milionów, ani tysięcy, tylko nie wiem czy warto cokolwiek robić z tym kompem - widziałam podobne na allegro za 400zł, do tego już musiałam kupić ładowarkę i po prostu teraz kombinuję ;]
  • #9 16969815
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    linewea napisał:
    większość stron otwiera się i wygląda tak, jakby ktoś je pisał w wordzie

Ustaw poprawną datę.
    Jakiej prędkości masz internet na podstawie speedtest.net?
    Niestety CPU cienki, grafika GMA 950 zapewne. Z 512MB RAM linux by zadziałał. Jak widać MAC OS niekoniecznie.
    Niestety nie wiem, jak zrobić na tym linux.
  • #10 16969846
    linewea
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    Ustaw poprawną datę.

jest ustawiona poprawna, ustawiłam od razu

safbot1st napisał:
    Jakiej prędkości masz internet na podstawie speedtest.net?

nie chce dziś współpracować, więc:
    www.predkosc.pl: download: 27,9 Mbit/s; upload: 1,1 Mbit/s; ping: 34,0 ms

safbot1st napisał:
    grafika GMA 950 zapewne.

tak jest
  • REKLAMA
  • #11 16971267
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:

Z tego, co czytam, wystarczy przytrzymać w czasie uruchamiania ⌥ i instalować normalnie linux.
    Najpierw tylko wydzielić partycję na niego.
  • #12 16971273
    linewea
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:
    safbot1st napisał:

Z tego, co czytam wystarczy przytrzymać w czasie uruchamiania ⌥ i instalować normalnie linux.
    Najpierw tylko wydzielić partycję na niego.

tak, tylko jak nagrywam na windowsie ten wirtualny dysk, to ten mac nie widzi pena - a na tym mackbooku nie chce się nagrać :(
  • #13 16971281
    safbot1st
    Poziom 43  
    linewea napisał:
    tylko jak nagrywam na windowsie ten wirtualny dysk

Na macu nagraj.

Dodano po 4 [minuty]:

linewea napisał:
    UNetbootin działał na tym systemie starym

Ale trzeba najpierw na penie stworzyć partycję GUID, MS-DOS (FAT), nazwa UBUNTU.
    Summa summarum, chyba da się jednak przygotować, aby był widoczny pen.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby zainstalowania systemu Ubuntu na starym MacBooku z 2006 roku, który obecnie działa na OS X 10.4.11. Użytkownik boryka się z problemami z przeglądarkami, które nie wczytują niektórych stron poprawnie. Uczestnicy sugerują, aby rozważyć aktualizację pamięci RAM do 2 GB, co mogłoby poprawić wydajność. Wskazówki dotyczą również sposobu nagrania Ubuntu na pendrive'a, w tym konieczności utworzenia partycji GUID oraz formatu MS-DOS (FAT). Użytkownik napotkał trudności z widocznością pendrive'a na MacBooku podczas prób instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA