logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen tcp/ip.sys po reinstalacji systemu, Firefox i Path of Exile

Wirowmaker 22 Sty 2018 21:32 1497 11
REKLAMA
  • #1 16980943
    Wirowmaker
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam problem jak w temacie przeinstalowałem system w celu odświeżenia sprzętu, po czym po standardowym zainstalowaniu systemu zaczęły mi się pojawiać blue Screeny... związane z TCP/IP było ich w sumie już 3 dzisiaj jeden dwa wczoraj... co za obserwowałem.
    Błędy wyskakują przy włączonej przeglądarce FireFox z włączonymi 12 kartami przypiętymi, a także dzisiaj przy dodatkowo włączonej także grze Path of Exile. Przy pierwszym blue screenie oglądałem Youtube po czym nagle zupełnie bez powodu odłączył mi się internet, restart routera nic nie pomógł, postanowiłem z restartować komputer normalną procedurą (nie reset) i nic, w związku z tym odłączyłem wtyczkę od internetu i podłączyłem zero reakcji, znalazłem się znowu w pokoju i odłączyłem od routera kabel biegnący do mojego PCta, poszedłem do pokoju sprawdzić ... i zobaczyłem ładującego się Windowsa "Zapraszamy" to był za pewne 1 bluescreen... po tym załadowaniu internet wrócił. Następne 2 bluescreeny następują nagle bez ostrzeżenia po dłuższym dziennym użytkowaniu PCta.

Statystki sprzętowe:
    - Zasilacz LCpower 6600 - 600W (Czarna lista ale działa nie przerwanie od 8 lat (regularnie rozkręcany i czyszczony chyba dlatego działa ^ ^).

Dodatkowe wyposażenie chłodzenie mostka północnego + fan do tego 2 wentylatory Cooling master podłączone na zasadzie wciąga z przodu- wyrzuca powietrze z tyłu (pc zadbany czyszczony co miesiąc z kurzu wymiana past termo co rok).
    Dane blue screena:

Co robiłem w związku z powyższym błędem:
    - Reinstalacja sterownika karty sieciowej Realtek
    - Sprawdziłem stan dysku twardego "Crystal disc info" - stand DOBRY zero bad sectors itp.
    - Przeskanowałem Avastem dyski (zero wirusów)
    - Przeskanowałem Malwarebytes (znalazł kilka malvarów - > Kwarantanna)
    - Obecnie nie miałem czasu instalować aktualizacji windows 7 stwierdziłem że o tym powiem nie wiem czy to może mieć znaczenie. Szykuję się do instalacji niezbędnych aktualizacji. (zainstalowane aktualizacje windows 7 aktualizowałem ręcznie z uwzględnieniem nie instalowania nie potrzebnych).
    (poprzednia aktualizacja KB 971033 spowodowała błąd i uznało mi system za nie oryginalny mimo że kupiony itp.)

Co może być przyczyną tego błędu ? Co powinienem jeszcze sprawdzić? Proszę o pomoc :) w ratowaniu staruszka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16980960
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Nie da się przez sysinfo wygenerować modelu i marki zasilacza, więc go podaj.
    Wykonaj bootowalny memtest i podaj wynik 1-2 przebiegów:
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip

Dodano po 1 [minuty]:

Wirowmaker napisał:
    - Reinstalacja sterownika karty sieciowej Realtek

Wyłącz całkowicie zintegrowany LAN na płycie przez BIOS i napisz, czy BSODy zniknęły.
  • REKLAMA
  • #3 16985490
    Wirowmaker
    Poziom 9  
    Witam dzięki za odpowiedź postaram się dzisiaj wykonać memtest podam wyniki jak to zrobię. Mam nadzieję że moja archaiczna płyta główna to ogarnie ;]. Zasilacz podany w głównym poście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16986233
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Crash address jest zlokalizowany w obszarze pliku Rt64win7.sys - jeśli przeinstalowałeś sterownik to spróbuj zainstalować jego inną wersję. Polecam stronę producenta - http://www.realtek.com/downloads/downloadsVie...d=5&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false (druga pozycja z tabelki będzie odpowiednia). Zaktualizuj przez menedżer urządzeń.

Czasem crash sterownika może być spowodowany usterką sprzętu, być może karta cierpi na coś.

Warto również sprawdzić stan kluczowych plików systemowych - uruchom wiersz poleceń koniecznie jako administrator i wykonaj komendę: sfc /scannow - sprawdzi ona poprawność plików systemowych i spróbuje naprawić wykryte nieprawidłowości.
  • #5 16986829
    Wirowmaker
    Poziom 9  
    Mam jeszcze pytanko bo próbnie uruchomiłem mem test od kolegi powyżej ... ile powinienem przejść tych testów ? Bo z tego co pamiętam ... może ten proces trwać w nieskończoność?... Wiem że nie chodzi tutaj o ilość godzin a o ilość testów także :P wolę wiedzieć kiedy mogę nacisnąć "esc"i mieć pewność co do wyników by były wymierne.

Sprawdziłem stan kluczowych plików wszystko 100% ok.

Warto też wspomnieć nie wiem czy to może mieć znaczenie że blue screeny pojawiały się przed zainstalowaniem 120+ aktualizacji dla windows 7 ponieważ był to goły system posiadający tylko zainstalowane sterowniki dla podzespołów typu procek płyta główna grafika itp... czy mogło być to powodem BS?

Co do sterownika jesteś pewny że druga pozycja w tabelce?? Bo tam pisze "Win10 Auto Installation Program (SharedID:1152921504607393482 SId:1152921504627328287)" na a ja mam 7 ulti?
  • Pomocny post
    #6 16986906
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Oczywiście niech jest "Win7 and Server 2008 R2 Auto Installation Program" ;)
    Albo się zagapiłem i pominąłem jedną pozycję, albo ta lista jest losowo sortowana (przy czym podejrzewam raczej moją pomyłkę).
  • #7 16988169
    Wirowmaker
    Poziom 9  
    Wynik mem test : zagapiłem się wykonał 3 cykle po 10 testów ... 0 errorów.... więc pamięci ram są sprawne i od nich błąd nie wyskakuje ... zatem jedynym podejrzanym jest sterownik karty sieciowej. Ok sterownik zainstalowany :) teraz będę piłować PCta by sprawdzić czy wszystko gra. Przy okazji dzięki za dodatkowe sposoby na sprawdzenie działania PCta ;].
  • Pomocny post
    #8 16988386
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wirowmaker napisał:
    Mam nadzieję że moja archaiczna płyta główna to ogarnie ;]

Bardzo nowoczesna płyta ;) z kondensatorami polimerowymi.
    Wirowmaker napisał:
    zatem jedynym podejrzanym jest sterownik karty sieciowej.

Niekoniecznie. Jak będą bluescreeny szukaj też w jednostce LC-POWER. ;)
  • #9 16988774
    Wirowmaker
    Poziom 9  
    Okey :D to wtedy pod lupę pójdzie czarno listowy zasilacz hehe :D z innej beki jestem zdziwiony że jeszcze dycha ^ ^ ... co do płytki zadziwiłeś mnie ale wierzę na słowo :D :) pożyjemy zobaczymy najwyżej odświeżę temacik za kilka dni :) na razie piłuję go troszkę 10 kart w firefoxie gra w tle muzyka :) zobaczymy czy znowu się pojawi... a tak w ogóle za obecną pomoc dzięki i macie łapki w górę.

EDIT
    Witam ponownie, niestety :) było wszystko w porządku do godziny 18 ... przyszedłem do domu włączam komputer i podczas ładowania windowsa ... nagle restart bluescreen też choć nie widziałem bo moczyłem łapy w akwarium ... błąd dotyczy najczęstrzego bluescreena jakiego miałem z całej listy.Blue Screen tcp/ip.sys po reinstalacji systemu, Firefox i Path of Exile

Przedtem omawialiśmy problem TCP/IP ... ale jak to bywa doskonałość ludzka jest naprawdę kiepska i zapomniałem wspomnieć o tym błędzie powyżej ... 07e nie pojawił się za to ten 01 no któryś raz z kolei. Co to może być? Objaw ten sam po bluescreenie brak połączenia z internetem ... po resecie routera internet dopiero wrócił, przepiąłem kabelek sięgający z kompa do routera w inne gniazdo. Ręce mi opadają ;] co to może być za cholerstwo? :D

Wklepuje częstotliwość pojawiania się tego błędu i jakie sterowniki się wysypały by obrazków za dużo nie wklejać chyba że będą potrzebne.
    śmierć z 6.01 -----> ntoskrnl.exe ; Bug code: 0x0000001e
    śmierć z 12.01 -----> ntoskrnl.exe ; Bug code: 0x0000001e
    śmierć z 20.01 ----> Rt64win7.sys (w opisie błędu realtek było coś tam coś tam) 0x000000d1
    śmierć z 20.01 ----> tcpip.sys ; 0x0000001e
    śmierć (tego omawianego powyżej) ---->tcpip.sys ; 0x1000007e
    śmierć z dzisiaj 18 godzina ----> netbt.sys 0x0000001e
    Ciekawe co się sypie system... zasilacz czy sieciówka ... a może router ... Czekam na opinie jeżeli potrzeba wkleję wszystkie analizy błędów które miałem.

Dodano po 3 [minuty]:

Widok ilości błędów ...

Scaliłem. RADU23
  • REKLAMA
  • #10 16993710
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    Wyłącz całkowicie zintegrowany LAN na płycie przez BIOS i napisz, czy BSODy zniknęły.

Nie wiem, jak dostarczysz internet na ten czas do PC, (np. kartą PCI) ale trzeba spróbować.
  • #11 17002334
    Wirowmaker
    Poziom 9  
    Witam ponownie wyłączyłem w swoim Biosie zintegrowaną kumpel dał mi za dyszkę" TP link 1000MBps model TG-3468" sieciówkę działa bezproblemowo podłączona do PCI tak jak zaleciłeś :) , zobaczymy czy ekrany zgonu powrócą jeżeli tak to chyba mnie coś trafi ;].
  • #12 17003312
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wirowmaker napisał:
    wyłączyłem w swoim DOSie

"BIOSie".
    Układy LAN na płytach są zwykle narażone na wyładowania środowiskowe - pierwsze "padają".
    Wirowmaker napisał:
    zobaczymy czy ekrany zgonu powrócą jeżeli tak to chyba mnie coś trafi ;].

Życzę Ci, aby w obu przypadkach odpowiedź była negatywna... ;]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niebieskimi ekranami (BSOD) związanymi z plikiem tcp/ip.sys po reinstalacji systemu Windows. Problemy występują podczas korzystania z przeglądarki Firefox z wieloma otwartymi kartami oraz podczas gry Path of Exile. Użytkownik przeprowadził test pamięci RAM (memtest), który nie wykazał błędów, co sugeruje, że problem może leżeć w sterownikach karty sieciowej. Zostały podane sugestie dotyczące wyłączenia zintegrowanego LAN w BIOSie oraz aktualizacji sterowników. Użytkownik zainstalował nową kartę sieciową TP-Link TG-3468, co może rozwiązać problem. W dalszym ciągu monitoruje sytuację, aby sprawdzić, czy BSOD-y powrócą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA