irus.m napisał: Jaką temperaturę wody mamy zimą ?. 2 do 4 stC.
Napisałem wyraźnie:
BUCKS napisał: Wszystko zależy od tego jaką mamy temperaturę zimnej wody i do jakiej temperatury chcemy ją podgrzać.
Nie wiem jaką Ty masz wodę, może owe 2-4 stopni ale u mnie woda ma większą temperaturę, a więc automatycznie mam mniejszą deltę (różnicę temperatur).
irus.m napisał: 17 -ma kW możesz podgrzać wodę w umywalce do rąk ,cienkim siurkiem.
Ja nie podałem teorii lecz własną praktykę na atmosferyku Vaillant.
20-płytowy wtórny wymiennik (fabrycznie był 12-płytowy) w moim kotle grzeje wodę wystarczająco, mam ustawione 38 stopni na kotle i codziennie biorę prysznic i woda jest dla mnie ciepła.
Przepływ wody w prysznicu to niecałe 8 l/min, moc kotła skręcona do 17 kW na podstawie pomiaru ciśnienia gazu na dyszy.
Ustawienia robiłem sam dla siebie dlatego u mnie nie ma żadnych cienkich siurków jak próbujesz insynuować.
irus.m napisał: Jak chcesz coś sensownego napisać, przeczytaj temat ze zrozumieniem.
Mój post nr #6 nie tyczy się tematu lecz tylko wypowiedzi kolegi
prusak75 nr #5, pytającego jak sprawuje się Gold25, bo chce taki kupić.
Może tego nie zrozumiałeś i stąd Twoja nadpobudliwa reakcja.
irus.m napisał: Co ma ma moc kotła do rocznego zużycia gazu?. Nie potrzeby budynku?.
Nie dyskutujemy o potrzebach budynku ale o fakcie, że producent podaje inne przepływy gazu dla identycznej mocy minimalnej (2,8kW dla 80/60 albo 3,0kW dla 50/30), w identycznym modelu kotła gazowego (Gold) ale dla dwóch jego wersji (20kW vs 25kW).
Przyjmując, że producent robi pomiary w warunkach laboratoryjnych to skoro moc minimalna jest identyczna to dla mnie amatora przepływ gazu powinien być w teorii też identyczny, bo spalamy ten sam gaz o identycznej kaloryczności.
Jeśli przepływy są różne to nie trzeba dyplomu z metronomii, aby wiedzieć, że mniejszy przepływ będzie oznaczał finalnie mniejsze zużycie gazu zakładając, że oba kotły będą zwykle pracowały na katalogowej mocy minimalnej.
Jak wyżej napisałem różnica 1kWh, a raczej 1m3 w skali roku może decydować o przynależności do taryfy W2 lub W3. Różnica w spalaniu na mocy minimalnej rzędu 1,5m3/24h to już 45m3 w ciągu 30 dni (720h) ciągłej pracy palnika na cele ogrzewania. Jeśli sezon grzewczy ma średnio ok. 180 dni to oszczędność kilkudziesięciu m3 gazu na cały sezon z racji teoretycznie mniejszego przepływu wydaje się możliwa.
Jeśli wiesz skąd u producenta takie rozbieżności w jednym modelu Gold i jak się one mają do praktycznego użytkowania to możesz się podzielić wiedzą i wytłumaczyć amatorom takim jak ja, zamiast pisać post w stylu pouczania, z którego nic sensownego nie wynika, a tylko zaniża to poziom tego forum, co raczej zawodowcom z branży ogrzewania nie wypada.