logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECOCONDENS GOLD PLUS 25 - brak gazu i kocioł teraz nie działa

programosy.pl 25 Sty 2018 17:42 2106 9
REKLAMA
  • #1 16988123
    programosy.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Kocioł rok czasu. ECOCONDENS GOLD PLUS 25 - dzisiaj odłączyli gaz bo coś robili i teraz kocioł nie chce się uruchomić. Od dwóch godzin resetowałem go około 30 razy i nic. Palniki na kuchni gazowej uruchomiłem, ale kocioł nadal nie chce ruszyć - co zrobić? zamarzamy.
  • REKLAMA
  • #2 16988237
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 636
    Zapowietrzony najprawdopodobniej. Próbować dalej.
    Na dworze plusowe temp. :D
  • #3 16988867
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Odkręcić korek od filtra na zamkniętym zaworze gazu przed kotłem i odpowietrzyć instalację. Nie powinieneś tego sam robić.
    Po takich robotach to gazownia powinna odpowietrzyć instalację, a nie klient. Wezwij szpeca od kotła , a rachunek przedstaw do zapłaty u dostawcy gazu. Tak powinno być w normalnym kraju, ale nie u nas...
  • REKLAMA
  • #4 16991529
    programosy.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Jakiś kretyn pracownik zakręcił zawór na klatce, ale tak, że gaz szedł na kuchenkę gazową i było ok, ale na kocioł już było za słabo.
  • REKLAMA
  • #5 16996861
    prusak75
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    jak Ci się sprawuje po roku ten kocioł?, przymierzam sie do jego zakupu :)
  • REKLAMA
  • #6 16997454
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Warto zwrócić uwagę, że Termet Gold 20 i 25 wg producenta dla identycznej mocy minimalnej mają przepływy gazu GZ50 (E) różniące się o 1,1 l/min, co przy ciągłej pracy w ciągu 24h daje różnicę ok. 1,5m3 gazu, co w skali sezonu może decydować o przynależności do grupy taryfowej W3 zamiast do tańszej W2. Tracimy wtedy trochę na wydajności dla c.w.u. jeśli jest to dla kogoś bardzo ważne. Choć ja mam u siebie maksymalny pobór rzędu 8 l/min, więc w teorii, w takim wypadku wydajność kotła 9, czy 13 l/min dla c.w.u. nie powinna robić większej różnicy.
  • #7 16998675
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    20 kW to jest mało, by dobrze podgrzać cwu, szczególnie zimą.

Do jakiej taryfy Cię zaliczą, zależy od średniego rocznego zużycie gazu, a nie mocy kotła. A zużycie gazu jest proporcionalne do potrzeb ( kubatura,straty przez przegrody budowlane, straty przez wentylację, upodobania i potrzeby użytkowników, sprawność kotła) mieszkania/domu.

pozdrawiam
  • #8 16998854
    BUCKS
    Poziom 39  
    irus.m napisał:
    20 kW to jest mało, by dobrze podgrzać cwu, szczególnie zimą.

Wszystko zależy od tego jaką mamy temperaturę zimnej wody i do jakiej temperatury chcemy ją podgrzać. Ja nie narzekam na podgrzewanie c.w.u., choć kocioł mam skręcony do 17kW. Daje radę, gdy ustawie na kotle 40 stopni, bo więcej w zasadzie i tak nie ustawiam.
    Wg norm c.w.u. to minimum 55 stopni ale dla mnie to gruba przesada i prywatnie nie potrzebuję tak gorącej wody.

irus.m napisał:
    Do jakiej taryfy Cię zaliczą, zależy od średniego rocznego zużycie gazu, a nie mocy kotła

Podałem konkretny przykład tj. Golda 20 i 25kW, które mają identyczną moc minimalną ale producent podaje inne zużycie gazu dla mocy minimalnej.
    Nie jest to moje widzi mi się ale fakt podawany przez samego producenta w dokumentacji.
    Nie wiem skąd on wynika, być może model 20 ma większa sprawność i dlatego spala o 1,1 l/min gazu mniej, czyli w ciągu 24h wychodzi ok. 1,5 m3 gazu.
    Nie wiem na ile te dane są zgodne z rzeczywistością, a na ile to pobożne życzenia producenta ;)

Przynależność do danej grupy taryfowej zależy od tego czy przekroczymy konkretny limit zawarty w cenniku, a nie od średniego zużycia.
    Np. u mnie dla GZ50 jest to limit 13 350kWh na cały rok umowny pomiędzy spisami dokonanymi przez pracownika gazowni.
    Jeśli w tym okresie zużycie energii w przeliczeniu na kWh wyniesie 13351 kWh to automatycznie z W2 wskakuję na droższą W3.
    W taryfie W3 sam abonament wzrasta o ok. 280zł netto w skali roku.
    Dlatego nawet 1 m3 więcej może robić dużą różnicę i wtedy będzie to najdroższy 1 metr sześcienny gazu, bo realnie kosztujący kilka stówek.
  • #9 16999130
    irus.m
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 453
    Jaką temperaturę wody mamy zimą ?. 2 do 4 stC. 17 -ma kW możesz podgrzać wodę w umywalce do rąk ,cienkim siurkiem.

Jak chcesz coś sensownego napisać, przeczytaj temat ze zrozumieniem.
    Co ma ma moc kotła do rocznego zużycia gazu?. Nie potrzeby budynku?.

W innym temacie dyskutujesz o sposobach ustalania mocy kotła z odczytu licznika.

Wiesz, co to jest błąd pomiaru, od czego zależy jego wielkość, jak obarczony jest nim pomiar?.

.......Metrologia – nauka dotycząca sposobów dokonywania pomiarów oraz zasad interpretacji uzyskanych wyników. Można wyróżnić następujące rodzaje metrologii: ogólną; stosowaną; teoretyczną; normatywną (dotyczącą uregulowań prawnych). .......

Zanim coś znowu napiszesz, przemyśl co chciał powiedzieć adwersarz i co Ty chcesz wyrazić.

pozdrawiam
  • #10 16999403
    BUCKS
    Poziom 39  
    irus.m napisał:
    Jaką temperaturę wody mamy zimą ?. 2 do 4 stC.

Napisałem wyraźnie:
    BUCKS napisał:
    Wszystko zależy od tego jaką mamy temperaturę zimnej wody i do jakiej temperatury chcemy ją podgrzać.

Nie wiem jaką Ty masz wodę, może owe 2-4 stopni ale u mnie woda ma większą temperaturę, a więc automatycznie mam mniejszą deltę (różnicę temperatur).

irus.m napisał:
    17 -ma kW możesz podgrzać wodę w umywalce do rąk ,cienkim siurkiem.

Ja nie podałem teorii lecz własną praktykę na atmosferyku Vaillant.
    20-płytowy wtórny wymiennik (fabrycznie był 12-płytowy) w moim kotle grzeje wodę wystarczająco, mam ustawione 38 stopni na kotle i codziennie biorę prysznic i woda jest dla mnie ciepła.
    Przepływ wody w prysznicu to niecałe 8 l/min, moc kotła skręcona do 17 kW na podstawie pomiaru ciśnienia gazu na dyszy.
    Ustawienia robiłem sam dla siebie dlatego u mnie nie ma żadnych cienkich siurków jak próbujesz insynuować.

irus.m napisał:
    Jak chcesz coś sensownego napisać, przeczytaj temat ze zrozumieniem.

Mój post nr #6 nie tyczy się tematu lecz tylko wypowiedzi kolegi prusak75 nr #5, pytającego jak sprawuje się Gold25, bo chce taki kupić.
    Może tego nie zrozumiałeś i stąd Twoja nadpobudliwa reakcja.

irus.m napisał:
    Co ma ma moc kotła do rocznego zużycia gazu?. Nie potrzeby budynku?.

Nie dyskutujemy o potrzebach budynku ale o fakcie, że producent podaje inne przepływy gazu dla identycznej mocy minimalnej (2,8kW dla 80/60 albo 3,0kW dla 50/30), w identycznym modelu kotła gazowego (Gold) ale dla dwóch jego wersji (20kW vs 25kW).

Przyjmując, że producent robi pomiary w warunkach laboratoryjnych to skoro moc minimalna jest identyczna to dla mnie amatora przepływ gazu powinien być w teorii też identyczny, bo spalamy ten sam gaz o identycznej kaloryczności.
    Jeśli przepływy są różne to nie trzeba dyplomu z metronomii, aby wiedzieć, że mniejszy przepływ będzie oznaczał finalnie mniejsze zużycie gazu zakładając, że oba kotły będą zwykle pracowały na katalogowej mocy minimalnej.

Jak wyżej napisałem różnica 1kWh, a raczej 1m3 w skali roku może decydować o przynależności do taryfy W2 lub W3. Różnica w spalaniu na mocy minimalnej rzędu 1,5m3/24h to już 45m3 w ciągu 30 dni (720h) ciągłej pracy palnika na cele ogrzewania. Jeśli sezon grzewczy ma średnio ok. 180 dni to oszczędność kilkudziesięciu m3 gazu na cały sezon z racji teoretycznie mniejszego przepływu wydaje się możliwa.

Jeśli wiesz skąd u producenta takie rozbieżności w jednym modelu Gold i jak się one mają do praktycznego użytkowania to możesz się podzielić wiedzą i wytłumaczyć amatorom takim jak ja, zamiast pisać post w stylu pouczania, z którego nic sensownego nie wynika, a tylko zaniża to poziom tego forum, co raczej zawodowcom z branży ogrzewania nie wypada.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem ECOCONDENS GOLD PLUS 25, który przestał działać po odłączeniu gazu. Po wielokrotnym resetowaniu urządzenia, kocioł nadal nie uruchamia się, mimo że kuchenka gazowa działa. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z zapowietrzenia instalacji gazowej, a także wskazują na konieczność wezwania specjalisty do odpowietrzenia systemu. W dyskusji poruszane są również kwestie dotyczące wydajności kotła oraz różnic w zużyciu gazu między modelami Termet Gold 20 i 25.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA