logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maszynka do strzyżenia Remington HC 5800 nie chce się ładować

kostello1 27 Sty 2018 20:13 6180 6
REKLAMA
  • #1 16993089
    kostello1
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam,
    mam problem z maszynką do strzyżenia Remington hc 5800. Wszystko działało poprawnie do momentu kiedy przestała działać, a przy tym nie chciała się ładować.

Po przyciśnięciu przycisku "ON", cyfrowy wyświetlacz pokazywał migające 00 min. i po podłączeniu ładowarki nie było charakterystycznego symbolu ładowania na wyświetlaczu. Poczytałem na różnych forach (również na elektrodzie), co może być typową przyczyną awari w takich urządzeniach i wywnioskowałem w większości porad, że prawdopodobną przyczyną może być wyładowany całkowicie akumulatorek lub padnięty silniczek.

Nie czekając długo rozebrałem maszynkę i sprawdzilem na krótko silnik i działał. Stwierdziłem, że przyczyną musi być w takim razie akumulator. Kupiłem w sklepie elektronicznym akumulatorek, dokładnie o tych samych parametrach, co oryginalny. Wymieniłem go sprawdzając przy tym, czy działa maszynka. Maszynka działała, dlatego złożyłem wszystko do kupy. Maszynka po złożeniu działała, natomiast cały czas na wyświetlaczu migało 00, czyli symbol rozładowania maszynki. Zdążyłem się nawet ostrzyc. Wszystko działało do czasu aż maszynka znowu się rozładowała. Działa w sumie ponad 20 minut strzyżenia.

Postanowiłem naładować akumulatorek. Nie od razu, ale po pewnym poruszaniu kabelkiem ładowarki pojawił się symbol ładowania. Ładowarka jest ok, ładuje inne urządzenia np. telefon etc. Z racji że ten typ maszynki ładuje się dość długo (wejście do gniazda ładowania to mini USB) postanowiłem zostawić żeby się ładowała całą noc. Z rana po kilkunastu godzinach ładowania zauważyłem, że symbol ładowania zniknął, co jest typowe dla tej maszynki przy pełnym naładowaniu. Odłączyłem od ładowania i maszynka nawet nie drgnęła. Po włączeniu migało 00.

Dodam, że na kablu już od pewnego dłuższego czasu maszynka nie działa, żeby pracowała musiała być odłączona od ładowania. Nie wchodzi również przeładowanie akumulatora, bo ponoć ten typ maszynki ma zabezpieczenia przed przeładowaniem. Proszę o pomoc i podpowiedzi co może być przyczyną. Maszynka ma dość prostą budowę więc nie ma się teoretycznie co psuć. Przepraszam z góry za moje amatorskie nazewnictwo. Jestem laikiem, który lubi majsterkować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16993929
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Zamieść zdjęcia elektroniki. Sprawdź czy dociera napięcie do akumulatora.
  • #6 17482097
    nasu
    Poziom 22  
    Ocena: 251
    Witam u mnie HC 5800 naładowana zatrzymała się po kliku minutach strzyżenia nic się nie wyświetla nie daje się wyłączyć. Po podłączeniu zasilania miga wtyczka i przesuwają się strzałki oraz wyświetla kolejno 00, 11, 22, 133, 144, 155, potem tak jakby ładowała się i 120. Na ładowarce działa, po odłączeniu nic. Akumulator padł, ale działała i raptem zgasła? Zaprogramowana trwałość wymiana akumulatora coś da??
  • #7 17484168
    nasu
    Poziom 22  
    Ocena: 251
    Wymieniłem akumulator 18650 miał tylko 0.2V na taki ze starej baterii z laptopa. Niby waży tyle samo 42g. Ten kod 00, 11, 22, 133, 144, 155, to chyba jakiś start systemu. Tym razem po nim pojawił sie napis 86 i działa jak w reklamie. Zobaczymy ile minut wytrzyma na pełnym naładowaniu.
    By dostać się do akumulatora wyjmujemy zaślepkę od dołu przy USB wykręcamy wkręt i delikatnie odpinamy zatrzaski podnosząc górną część od strony USB

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z maszynką do strzyżenia Remington HC 5800, która przestała się ładować i nie włącza się poprawnie. Po rozebraniu urządzenia stwierdził, że silnik działa, co sugeruje, że problem leży w akumulatorze. Po wymianie akumulatora na nowy, maszynka zaczęła działać, jednak nadal występują problemy z wyświetlaczem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie układu ładowania oraz napięcia docierającego do akumulatora, a także zamieszczenie zdjęć elektroniki w celu dalszej diagnostyki. Inny użytkownik wymienił akumulator 18650, co poprawiło działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA