logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Termaq electronic GE 19-02. Nie zawsze odpala. Wideo

John.D.Rush 28 Sty 2018 15:13 14727 13
REKLAMA
  • #1 16994712
    John.D.Rush
    Poziom 2  
    Piecyk pali jak mu się podoba. Raz zapali od pierwszego strzału, a raz w ogóle nie chce zapalić. Wystarczy wtedy zakręcić wodę i odkręcić ja z powrotem. tak jak na filmie:
    youtu.be/B6Hws1-LJF4
    Na filmie nie widać iskry ze względu na migawkę aparatu, ale pojawia się ona przy każdym "strzale". Nagrane 4 odpalenia:
    Pierwsze i ostatnie jest ok. Drugie jakieś takie opóźnione. Trzecie w ogóle nie odpalone. Baterie zmienione.
    Macie jakiś pomysł co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16995822
    John.D.Rush
    Poziom 2  
    Problem w tym, że piecyk jest na gwarancji, zostało to zgłoszone i przyszedł pan, podłubał, podłubał, poczyścił i powiedział, że będzie dobrze. I było... przez 15 minut od jego wyjścia. Bo z tym piecykiem tak jest. Ma dzień, że odpala za każdym razem a czasami się przycina i nie odpala. Żeby nagrać wideo, jak nie odpala, nagrywałem materiał przez 15 min. Cały czas odpalał, aż nagle dwie nieudane próby. W tej chwili nie pali ok. co 4-5 odpaleń.
  • #4 16996396
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Poczytaj instrukcję i zdaj sobie sprawę czy dasz radę czy nie lepiej wezwać innego fachowca.
    Załączniki:
    • instrukcja-serwisowa-g-19-02-wersja-vulcano.pdf (2.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 16997795
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    John.D.Rush napisał:
    Problem w tym, że piecyk jest na gwarancji, zostało to zgłoszone i przyszedł pan, podłubał, podłubał, poczyścił i powiedział, że będzie dobrze. I było... przez 15 minut od jego wyjścia. Bo z tym piecykiem tak jest. Ma dzień, że odpala za każdym razem a czasami się przycina i nie odpala. Żeby nagrać wideo, jak nie odpala, nagrywałem materiał przez 15 min. Cały czas odpalał, aż nagle dwie nieudane próby. W tej chwili nie pali ok. co 4-5 odpaleń.
    Nie wolno Tobie ingerować w gwarancyjne urządzenie.
    Do skutku reklamuj, włącznie z żądaniem wymiany na nowe urządzenie, nagrywaj filmy jako dowód.
    Następnym razem omijaj termeta szerokim łukiem, bo to co teraz robią to nawet radziecka myśl techniczna nie przewiduje.
    Szkoda, że z tak niezawodnych urządzeń zeszli na psy.
  • #6 16998145
    John.D.Rush
    Poziom 2  
    kasprzyk napisał:
    John.D.Rush napisał:
    Do skutku reklamuj, włącznie z żądaniem wymiany na nowe urządzenie, nagrywaj filmy jako dowód.
    Następnym razem omijaj termeta szerokim łukiem, bo to co teraz robią to nawet radziecka myśl techniczna nie przewiduje.

Nie chce ingerować w urządzenie na gwarancji. Po prostu jak zgłoszę ponownie piecyk na gwarancji i przyjedzie do mnie ten sam serwisant (chociaż poproszę o innego), to chcę wiedzieć o co go spytać. "Czy jest pewien i sprawdził, czy to, to i to na pewno działa. I żeby mi napisał co sprawdził i tak dalej. Piszę tutaj przede wszystkim, żeby być mądrzejszym przed wizytą kolejnego serwisanta :) .
  • #7 16998315
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    kasprzyk napisał:

Ta Twoja opinia tyczy się tylko podgrzewaczy przepływowych Termet, czy obejmuje również kotły kondensacyjne?
    20 lat temu miałem 2-funkcyjny kocioł gazowy marki Termet i nie byłem z niego zadowolony ale teraz sądzę, że kotły Termet nie są złe i są warte uwagi. Ale jak wiesz coś czego ja nie wiem to chętnie wysłucham bardziej szczegółowej opinii dlaczego powinienem unikać kotłów gazowych Termet.
  • REKLAMA
  • #8 16998406
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    John.D.Rush napisał:
    kasprzyk napisał:
    John.D.Rush napisał:

Nie chce ingerować w urządzenie na gwarancji. Po prostu jak zgłoszę ponownie piecyk na gwarancji i przyjedzie do mnie ten sam serwisant (chociaż poproszę o innego), to chcę wiedzieć o co go spytać. "Czy jest pewien i sprawdził, czy to, to i to na pewno działa. I żeby mi napisał co sprawdził i tak dalej. Piszę tutaj przede wszystkim, żeby być mądrzejszym przed wizytą kolejnego serwisanta :) .

Usterki przy których dzieje się coś okresowo, są trudne do naprawy. Przyjedzie serwisant, spisze protokół, i stwierdzi że jest wszystko ok - dlatego nagrywaj tą sytuację jak tylko możesz, jeżeli facet podejdzie konkretnie do tematu - może zacznie eliminować droga dedukcji - być może wiesza się zespół gazowy lub problem ze sterownikiem, nie bez znaczenia są także warunki pogodowe i tutaj nie będzie winny producent, jeżeli jednak po takim czasie (jak na filmiku) nie następuje wybuchowe odpalanie, raczej nie jest to problem zduszanego płomienia czy zbyt dużego ciągu kominowego.
    Możesz zrobić zdjęcie "wnętrzności" pod nagrzewnicą.
  • #9 16998758
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 317
    Jak będziesz wzywał serwis to niech ma ze sobą zaworek serwa od pilota i niech podmieni.
  • #10 17145792
    dzieju1
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Czy udało Ci się rozwiązać problem?
    Mam podobny, ale piecyk już dawno po gwarancji.
    Poszukuję dobrego fachowca w Lublina lub okolic.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 17157672
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Rozwiązaniem problemu jest delikatne (żeby nie pokruszyć ceramiki) dogięcie końcówki elektrody zapalającej w kierunku palnika + ewe. regulacja jej odległości od w.w. (przez poluzowanie 2 wkrętów, ustawienie odl. i dokręcenie wkrętów). Przynajmniej u mnie pomogło.
  • #12 19575680
    LiisiKtt
    Poziom 1  
    Hej

Czy udało ci się rozwiązać problem? Wygląda na to, że mam podobny problem. Raz bojler się zapala i jest ciepła woda, a potem znowu próbuje się zapalić i nic się nie dzieje 😌 Mieszkam w Estonii i nie wiem skąd poprzedni właściciel mieszkania wziął ten podgrzewacz gazowy. Wydaje się również, że nie ma techników wiedzących cokolwiek o tym podgrzewaczu gazowym, dlatego czuję się trochę beznadziejnie Termet Termaq electronic GE 19-02. Nie zawsze odpala. Wideo .
  • #13 19579159
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Zrób zdjęcie armatury w środku.
  • #14 19579218
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Ja mam taki sam grzejnik jak na zdjęciu. Instrukcję do niego mam taką jak w załączniku - może się przyda.
    Załączniki:
    • Terma Q typ G-19-02 Instrukcja-serwisowa-wersja-vulcano.pdf (2.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecykiem gazowym Termet Termaq GE 19-02, który nie zawsze odpala. Czasami piecyk zapala się od razu, a innym razem wymaga kilku prób, co prowadzi do frustracji. Po interwencji serwisanta, który przeprowadził czyszczenie, problem na chwilę ustąpił, ale szybko powrócił. Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących potencjalnych przyczyn awarii oraz pytań, które mógłby zadać serwisantowi przy kolejnej wizycie. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące regulacji elektrody zapalającej oraz konieczności dokumentowania problemu wideo dla serwisu. Inni użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i radami, w tym potrzebą unikania ingerencji w urządzenie na gwarancji oraz poszukiwania alternatywnych fachowców.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA