Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet TermaQ Electronic G-19-02 - nie odpala

bartosz789 07 Nov 2010 19:32 35853 20
  • #1
    bartosz789
    Level 30  
    Witam,

    Piecyk ma około 3-4 tygodnie.
    Nie chce odpalać, słychać jak iskrownik pracuje, lecz nie chce odpalać.
    Ciąg kominowy jest sprawny (czuć jak ciągnie do góry).
    Co może być nie tak ?
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #3
    bartosz789
    Level 30  
    No ale przecież słychać jego pracę.
  • #4
    zybie
    Level 30  
    ale słabe baterie generują słabą iskrę zapłonową
  • #6
    bartosz789
    Level 30  
    Naprawy nie mam gratis, ponieważ piecyk nie był montowany przez instalatora.
    No ale po 3 tygodniach baterie by się rozładowały ?
    Na początku wszystko chodziło dobrze.

    Dzisiaj już odpalił normalnie, i będzie pewnie chodził przez następne 3-4 dni.
  • #7
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    bartosz789 wrote:
    Naprawy nie mam gratis, ponieważ piecyk nie był montowany przez instalatora.


    Mimo to, masz gratis.
  • #8
    bartosz789
    Level 30  
    Na jakiej podstawie ?
    Skoro montowałem go sam, czyli utraciłem gwarancję prawda ?
    Raz odpala raz nie .. już nie mam siły do niego.
  • #9
    zybie
    Level 30  
    kolego może to jest wina zbyt małego przepływu wody, powoduje wytwarzanie iskry a zbyt małe otwarcie gazu
  • #10
    grz3loo
    Level 10  
    Cześć.
    Mam ten sam piecyk tyle, że ani nie daje iskry ani nie czuć gazu. Chciałbym się dziś wykąpać ;) Macie jakieś pomysły?
  • #11
    bartosz789
    Level 30  
    U mnie problemem było zwarcie ..
    Iskra skakała po obudowie zamiast tam gdzie trzeba.
    A baterie kolega ma dobre ?
  • #12
    grz3loo
    Level 10  
    Baterie nówki Sony dałem i nic nie pomogło...
  • #14
    grz3loo
    Level 10  
    Piecyk pali ALE... musiałem rozkręcić armaturę wodną i ją wyczyściłem, a także odkamieniłem go. Problem jest taki, że piecyk zapala tylko i wyłącznie w przypadku kiedy wydatek wody jest ustawiony maksymalnie w praco (czyli najmniejszy) jak w trakcie używania albo przed uruchomieniem przekręcę w lewo to piecyk gaśnie.
    W związku z tym mam dość niskie ciśnienie ciepłej wody...
    Gdzie szukać przyczyny?
  • #15
    armada
    Level 22  
    Sprawdź jakie masz ciśnienie wody na zasilaniu budunku.

    Gdyby piecyk był stary to można było by podejrzewać uszkodzona membranę, albo pęknięcie w pierścieniu uszczelniającym co jest typowym uszkodzeniem w 4-6 letnich modelach.
  • #16
    grz3loo
    Level 10  
    Chodzi Ci o tą membranę gumową w armaturze wodnej? Jeżeli chodzi o ciśnienie wody to moim zdaniem jest ok. Zimna woda ma dużo większe ciśnienie.
    Nie znam się za bardzo na piecykach gazowych gdyż zawodowo zajmuje się całkiem innymi tematami (siedzę za biurkiem :) ) więc trzeba mi dość jasno opisywać co i jak.... Lubię czasem coś rozkręcić i dlatego się wziąłem za niego.
  • #17
    armada
    Level 22  
    W zespole wodnym jest membrana i taki pierścień uszczelniający na którym zamocowana jest dźwignia z kółeczkiem która steruje otwieraniem gazu przy przepływie wody. Może tam masz problem, może coś jest zatarte, albo "na siłę zostało zmontowane".

    Pisałeś ze piec jest na gwarancji ??.
  • #18
    grz3loo
    Level 10  
    Piec już kilka lat będzie miał więc gwarancji nie ma. Wymienię membranę oraz węże doprowadzające wodę do piecyka gdyż może są zapchane. Dzięki za pomoc.
  • #19
    armada
    Level 22  
    Na początku pisałeś że piecyk ma 3-4 tygodnie, teraz że jest stary ?
  • #20
    grz3loo
    Level 10  
    Nie ja otwarłem ten temat. Pierwszy post napisał kto inny. Ja mam podobny problem i dlatego tu pisałem również...
  • #21
    bartosz789
    Level 30  
    To załóż swój wątek.
    Zamykam.