logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] CKE twierdzi że używałem telefonu podczas egzaminu

Khantyer 29 Sty 2018 10:40 4941 34
REKLAMA
  • #1 16996670
    Khantyer
    Poziom 7  
    Witam, przydarzyła mi się taka sytuacja, gdzie pisałem praktyczny egzamin E.14, sesja zimowa 2k18, napisałem sobie wesoło część pracy, a drugą część nie.. po prostu nie umiałem. Problem pojawił się teraz, kiedy CKE wysłało do mojej szkoły pismo, że korzystałem z telefonu podczas egzaminu bo z mojego konta na Facebooku ktoś pisał w sprawie tego egzaminu w czasie kiedy ja go pisałem. Mają niby screeny mojego konta i tego że piszę tam że uważam telefonu, ale w rzeczywistości telefonu nie miałem przy sobie.

Czy jest jakiś sposób w jaki mógłbym się teraz bronić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16996723
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    Mów, że tym kontem posługuje się Twój agent od wizerunku. Poza tym, konto na FB nie jest dowodem tożsamości!
  • #3 16996733
    Khantyer
    Poziom 7  
    Brzmi sensownie, ale jak udowodnię tego agenta?
  • #4 16996749
    czareqpl
    Poziom 33  
    A to masz udowadniać swoją niewinność? Wystarczy, ze poprosisz swojego kolegę aby stwierdził, że Cię promuje w internecie zajmując się Twoim kontem.

Jeszcze raz powtarzam: Konto na FB nie jest poświadczeniem tożsamości. Jak Ci udowodnią to, że konto na FB jednoznacznie Cię identyfikuje? Jest tam opublikowany PESEL i inne wrażliwe dane jak w dowodzie osobistym? Czy urzędnik państwowy sprawdził Twój dowód tożsamości/akt urodzenia podczas zakładania konta?
  • #5 16996755
    Khantyer
    Poziom 7  
    No biorąc pod uwagę fakt, że nie chce żeby unieważnili egzamin całej sali, to jakoś będę musiał się obronić. Sprawdzałem logi lokalizacji na swoim koncie i żaden log z tamtego okresu nie pokazywał lokalizacji miasta w którym pisałem.
  • #6 16997002
    MarcelKowal
    Poziom 18  
    Ocena: 278
    A może nie chodzi o FB i po prostu jesteś tym asem, który wstawił zdjęcia arkusza wraz z PESELem? :D
    A jak nie, to podpier*** go i napisz do CKE w stylu "A jemu co zrobiliście??? Czy tylko na mnie się uwzięliście?!"

CKE twierdzi że używałem telefonu podczas egzaminuCKE twierdzi że używałem telefonu podczas egzaminu
  • #7 16997025
    Khantyer
    Poziom 7  
    Hahahahah, nieee 😂 to nie ja 😂 w każdym razie czy screen tego, mojej wypowiedzi z Facebooka że mam niby telefon może byc skutecznie wykorzystany jako powód do unieważnienia egzaminu.
  • REKLAMA
  • #8 16997043
    czareqpl
    Poziom 33  
    Mogłeś mieć telefon np uszkodzony, niesprawny, wyłączony...
  • #9 16997045
    MarcelKowal
    Poziom 18  
    Ocena: 278
    Że mam niby telefon ;) Czyli miałeś, a teraz się przyznajesz na elektrodzie, a jak CKE to szerloki i deDektywy i sprawdzą teraz Twoje IP? Obyć pisał z Kejefsi :) Bo się wkopiesz drugi raz.
    Dobra koniec śmieszków. Jeśli Ci zależy, to słowo kogoś z elektrody powinno być niewystarczające dla Ciebie. Idź do adwokata albo chociaż zmień forum na forumprawne.org
    pozdro

Dodano po 58 [sekundy]:

czareqpl napisał:
    Mogłeś mieć telefon np uszkodzony, niesprawny, wyłączony...

Nie można wnieść nawet Nokii 3310 z wyjętą baterią...
    Tak jak powiedziałem - idź na inne forum albo do adwokata
  • #10 16997051
    Khantyer
    Poziom 7  
    Tak, niby, bo telefonu przy sobie nie miałem. Rozchodzi się o odpowiedź w komentarzu na fejsie z mojego konta, z której można wnioskować że miałem telefon na sali w momencie pisania egzaminu...
  • #11 16997067
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    To teraz pytanie czy ktoś pisał z tego konta?

Jeżeli tak, to kto to był? Znajomy? Ktoś z rodziny?

Masz dostęp do tego co było udostępniane na Twoim koncie na FB przecież.

Jeżeli były takie zapisy to niby mogą się czepić, ale tak jak to było wyżej wspominane zawsze są logi i można dojść do tego skąd pojawił się taki wpis na koncie FB.
    Z tego co mi się obiło podczas pobieżnego czytania regulaminu FB to i tak tych logów nie dostaną, co za tym idzie nie mają jak Ci udowodnić, że fizycznie to zrobiłeś Ty telefonem na egzaminie.

Ale jak są obawy to bez konsultacji z prawnikiem się nie obejdzie.
    Pamiętaj, w Polsce obowiązuje domniemanie niewinności. Więc do póki nie będą mieli twardych dowodów, to wygrasz sprawę.

Pozdrawiam
  • #12 16997074
    czareqpl
    Poziom 33  
    Czyli komisja nie dopuszcza do siebie myśli, że mogłeś zostawić telefon swojej dziewczynie przed wejściem na salę i ona używając Twojego telefonu coś skomentowała?
    Niech najpierw komisja przedstawi niezbite dowody, na to, że osoba pisząca na FB z Twojego konta to na 100% Ty... Inaczej, ich podejrzenia i stwierdzenia są bezpodstawne.
  • REKLAMA
  • #13 16997082
    Khantyer
    Poziom 7  
    Mają to, że kolega z który pisał w tej samej sali odpowiedział na post w żartach i odpowiedź na jego wypowiedź była jednoznaczna z tym że faktycznie byłem w sali i to niby ja pisałem
  • #14 16997109
    czareqpl
    Poziom 33  
    Przypominam, ze konto na FB, nie jest dowodem tożsamości. Nie może stanowić jednoznacznego dowodu, że to Ty fizycznie używałeś urządzenia elektronicznego w tym czasie. Wystarczyło, że się nie wylogowałeś podczas korzystania z komputera o publicznym dostępie.
  • #15 16997124
    Khantyer
    Poziom 7  
    Tak się to prezentuje :/
    Załączniki:
    • CKE twierdzi że używałem telefonu podczas egzaminu IMG_20180129_134525.png (194.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CKE twierdzi że używałem telefonu podczas egzaminu IMG_20180129_134640.png (220.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 16997172
    icosie
    Poziom 34  
    Faktycznie prezentuje się to źle. Prawdopodobnie bez prawnika się nie obejdzie. Zacznij od jakiejś darmowej pomocy prawnej, póki nie przedstawią solidnych dowodów, bo screen z FB nie jest dowodem (tak jak kolega wyżej pisał).
  • #17 16997175
    Khantyer
    Poziom 7  
    Temat tego pytania dotyczył skryptu PHP, którego ja w pracy nie zawarłem..

Dodano po 6 [minuty]:

I wyjaśnijcie mi proszę, w czym pomoże mi tutaj prawnik?
  • #18 16997221
    icosie
    Poziom 34  
    Idziesz do prawnika, przekazujesz mu wszystkie informacje (nie typu, teoretcznie miałem, hipotetycznie napisałem), on znając prawo powie Ci czy masz problem, czy go nie masz. My nie mamy przy sobie ustaw i kodeksów, nie znamy interpretacji przepisów na poziomie obrony sądowej.

Jeżeli prawnik uzna, że nic Ci nie zrobią to będziesz spokojny. Może naskrobie Ci jakieś pismo typowym "prawniczym bełkotem" i się od Ciebie odczepią.

To tylko moje domysły
  • #19 16997224
    Khantyer
    Poziom 7  
    Jedyne co CKE ma w arsenale to unieważnienie egzaminu całej sali prawda?
  • #20 16997229
    icosie
    Poziom 34  
    I Ciebie pociągną do odpowiedzialności zapewne, być może nawet grzywna czy coś innego bo jesteś już pełnoletni. Tak czy inaczej nie wiem dokładnie, nie jestem prawnikiem.
  • #21 16998462
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 229
    Prawnik się przyda, ale z drugiej strony, jeśli nie masz zweryfikowanego konta facebook oraz nie masz go zabezpieczonego swoim numerem telefonu, to na jakiej podstawie są Ci w stanie udowodnić, że to Twoje konto ??(Teoretycznie zależnie od dostawcy internetu mogą ustalić, z czyjego internetu się ktoś logował na to konto, ew. również lokalizację z telefonu, ale to im niewiele daje, ale czy mają takie fizyczne możliwości, nie wiem). Równie dobrze mogłem je stworzyć ja i wrzucić tam na profilowe Twoje zdjęcia. Może wypadałoby je zgłosić jako fałszywe. Przecież tak podszyć się może każdy. A Screeny to żaden dowód. Sam sobie takie mogę namalować w Paincie.
  • #22 16999477
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 16999923
    Khantyer
    Poziom 7  
    Pong.Chu napisał:
    Czyli miałeś w sali działający telefon, napisałeś na FB komentarz że jesteś na sali a teraz chcesz aby ludzie Ci doradzili jak okłamać CKE i nie posieść kary?

Bardzo proszę się nie udzielać jak się nie potrafi czytać ;)
  • #24 17000128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #25 17000357
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Pong.Chu napisał:

Przeczytałem dokładnie - sprytnie unikasz odpowiedzi wprost czy wpis został dodany przez Ciebie w trakcie egzaminu a na pozostałe dajesz wymijające odpowiedzi. FB pokazuje daty i godziny dodania postów więc w CKE ma zrzut ekranu kiedy post był wysłany. Wiadomo z protokołu także jak długo trwał egzamin i kiedy się zaczął. ...

Podobnie jak bardzo starannie ubiera w słowa "zadanie z PHP którego nie zamieściłem w odpowiedzi" a nie "którego nie było w zestawie".
    Cóż, złodziej tożsamości FB (gdyby to przyjąć) miał i znajomość zadań w godzinach egzaminu ...
  • #26 17000385
    Khantyer
    Poziom 7  
    Arkusz który był pisany przez nas był wręcz identyczny jak z poprzedniej godziny, różnice były minimalne, a napisałem "nie umieściłem w odpowiedzi" bo nawet tej części zadania nie ruszyłem.. ludzie tam odpowiedzieli wręcz gotowcem, jaki byłby sens pytania o coś, dostania odpowiedzi po czym nawet jej nie udzielenia na teście..
  • #27 17000487
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    A ja bym chciał się dowiedzieć, skąd CKE wpadło na pomysł, że możesz szukać pomocy na FB? Wszystkich tak sprawdzają? Czy może mieli jakieś podejrzenia?
  • #28 17000493
    Khantyer
    Poziom 7  
    To jest grupa która działa stricte powstała pod kątem tych egzaminów, pojawiają się tam arkusze, odpowiedzi, pomoce i moim zdaniem są 2 opcje,albo mają kogoś kto przegląda tę grupę albo ktoś z grupy po prostu im to wysłał..
  • #29 17000512
    bodzio507
    Poziom 30  
    Khantyer napisał:
    Jedyne co CKE ma w arsenale to unieważnienie egzaminu całej sali prawda?

Nie unieważnią pisania całej sali tylko tobie. Chyba że wszyscy ściągali od siebie i mają to samo w arkuszach.

U mnie w szkole w zeszłym roku unieważnili osobie egzamin za to że na FB przed egzaminem pisemnym umieściła post z odpowiedziami do egzaminu z wcześniejszej sesji.
    Myślę że się nie udało jej nic zdziałać bo już w tym roku jej w szkole nie widziałem.
  • #30 17000534
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Żaden prawnik nic tu nie pomoże, raz że żaden prawnik nie działa za darmo, tylko każdy każe sobie słono płacić, to jeszcze w CKE nie siedzą wystraszone "nepki", którzy pobrudzą bieliznę na sam widok pana w todze. Idź zgłoś na policji włamanie do konta internetowego i kradzież tożsamości - w końcu to nie krasnoludki pisały - jeśli nie Ty, to powinieneś wiedzieć kto ma dostęp do konta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje sytuację, w której CKE oskarża go o korzystanie z telefonu podczas egzaminu E.14, ponieważ na jego koncie Facebook pojawiły się posty w czasie trwania egzaminu. Użytkownik zaprzecza, że miał telefon przy sobie, a jego konto mogło być używane przez inną osobę. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące obrony, takie jak wskazanie, że konto na Facebooku nie jest dowodem tożsamości, oraz potrzeba konsultacji z prawnikiem. Użytkownik podkreśla, że nie ma dowodów na to, że to on pisał na Facebooku w czasie egzaminu, a także że logi lokalizacji nie wskazują na jego obecność w mieście, w którym odbywał się egzamin. Wiele odpowiedzi sugeruje, że CKE powinno przedstawić niezbite dowody na jego winę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA