logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 3 bad sektory na Seagate Barracuda 80GB to powód do wymiany dysku?

kris68 14 Sie 2005 19:57 1107 8
REKLAMA
  • #1 1733936
    kris68
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Cos mi sie niedobrego podzialo z dyskiem nie chcial wystartowac ani odtworzyc z ghosta - zapuscilem mu scandisk cos naprawial przez noc i rano niby ruszylo. Mam dysk Seagate Barracuda 80 Gb sprawdziłem go Sea tools
    ze strony seagate i wykrył 3 bad sektory ale naprawił - przeskanowalem jeszcze raz nie ma badow. Dysk ma 3,5 roku mam tez Fujitsu 6 Gb 6 letnie i na nim nie wykryl zadnych badow.
    Czy mam juz sie zbierac do kupna nowego czy 3 bady to nie tragedia i mozna spoko pracowac na nim. Przed sprawdzeniem tym programem cos sie plul o klastry ale potem przestał .

Licze na pomoc :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1734016
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    witam
    miałem kiedyś dysk seagate barracuda 30gb jeden z pierwszych na 7200.
    12 miesięcy gwarancji, 13 miesiąca dostał kilka badów, 14 stanoł w poprzek bez żadnoego ostrzeżenia i wsjo poszło w ... . Od tamtej pory nie współpracuję z seagate.
    więc jest ryzyko jest zabawa :D
  • #4 1734021
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak się zaczęło to pójdzie dalej.Zawczasu zrób backup tego co ważne dla ciebie.
  • #5 1734419
    Umarakuku
    Poziom 13  
    korneliuszo napisał:
    jak to dalej nie będzie występować to można się nie bać.
    Ale trzeba co jakiś czas skandiskiem sprawdzić.
    Czasami może się uszkodzić sektor po wstrząsie lub zaniku napięcia.

heh, ze niby nie trzeba się obawiać o dane, ponieważ dane zostały niby naprawione? Programy serwisowe, przeważnie bady naprawiają w sposób następujący: znajduję i ukrywają, a nie naprawiają.
    Czyli reasumując dysk wcześniej czy później się posypie, w tym przypadku należy zrobić backup danych i jeśli dysk jest na gwarancji odnieść go do serwisu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1734455
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    korneliuszo napisał:
    jak to dalej nie będzie występować to można się nie bać.
    Ale trzeba co jakiś czas skandiskiem sprawdzić.

I tego się trzymaj.
    Ja mam już Seagate'a z 6 bedami od 3 lat i nowe się nie pojawiają, ale na wszelki wypadek czasami go przelecę scandiskiem i tobie też tak radzę.
    Jak zaczną nowe wyskakiwać to backup i zmiana, a na razie nie ma się co martwić na zapas.
  • REKLAMA
  • #7 1735278
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Trochę mnie dziwi że scan trwał całą noc.Jeżeli były 3 bady,to scan powinien to naprawić b. szybko.Też mam Seagate 40Gb z 4 badami (od dawna) i scan szybko się z tym uporał.Czy te bady są rozrzucone,czy w kolejności? I w jakim obszarze dysku?
  • #8 1735326
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    kris68 napisał:
    zapuscilem mu scandisk cos naprawial przez noc

Przed sprawdzeniem tym programem cos się plul o klastry ale potem przestał .

Licze na pomoc

Liczymy na informacje! Słowo "coś" informacji za sobą nie niesie. Czy chcesz odpowiedzi, że masz coś uszkodzone?
    1. Czy scandisk uruchamiany był spod Windows?
    2. Czy próbowałes uruchomic scandisk w trybie awaryjnym?
    3. Podaj dokładny tekst komunikatu błędu (z tymi clusterami)
  • #9 1736618
    kris68
    Poziom 13  
    scandisk byl spod dosa a zostawilem go na noc bo puscilem kolo 24 a co do tych zlych klastrow to program nie pamietam nazwy do czyszczenia i naprawy dysku pisal cos o klastrach - potem przy scandisku pisalo cos o alokacji klastrow ale teraz badow nie ma i chodzi ok

Moderowany przez jankolo:

Autor wątku potwierdził, że wszystko jest dla niego jasne. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda 80GB po 3,5 roku użytkowania wykazał 3 bad sektory, które zostały wykryte i "naprawione" przez narzędzie SeaTools oraz scandisk uruchomiony spod DOS-a. Po naprawie bad sektory nie pojawiają się ponownie, a dysk działa poprawnie. Użytkownicy zalecają regularne monitorowanie stanu dysku za pomocą scandiska, wykonywanie kopii zapasowych danych oraz obserwację pojawiania się nowych bad sektorów. Bad sektory są zazwyczaj ukrywane, a nie fizycznie naprawiane, co oznacza, że dysk może ulec dalszym uszkodzeniom. W przypadku pojawienia się kolejnych bad sektorów wskazana jest wymiana dysku. Przykłady z doświadczenia wskazują, że dyski Seagate mogą nagle przestać działać po pojawieniu się bad sektorów, dlatego ostrożność i backup danych są kluczowe. Dodatkowo porównano dysk Seagate z 6-letnim Fujitsu 6GB, który nie wykazał bad sektorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA