logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa podłączonych urządzeń USB - brak reakcji

mrozilla 04 Lut 2018 19:14 1209 4
REKLAMA
  • #1 17012865
    mrozilla
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Zauważyłem ostatnio nietypową sytuację z portami USB na przednim panelu. Gdy podłączam urządzenie nic się nie dzieje (np. dysk USB, pendrive), na dysku da się bardzo przyglądając zauważyć jakby bardzo delikatnie świeciła dioda led w głębi obudowy. Pendrive zaświeci przez chwilę i nic dalej się nie dzieje, nie ma dźwięku wykrycia urządzenia, a w systemie nie pojawia się żaden komunikat. Zazwyczaj wystarczy zrestartować komputer i wtedy już te same urządzenia wykrywa prawidłowo. Wydaje mi się, że najczęściej sytuacja ma miejsce gdy np. był wyłączony zasilacz/listwa i po włączeniu PC pierwsze podłączenie urządzenia do panelu przedniego. Tylne porty w płycie działają, bo są tam podpięte urządzenia takie jak mysz, klawiatura, karta sieciowa.
    Wydaje mi się, że zauważyłem to w momencie gdy dołożyłem do 4GB dodatkowe 8GB RAM jednocześnie wymieniając procesor z i3 na i5 i przywracając BIOS do ustawień fabrycznych.
    Czy może to być jakaś opcja w BIOSie oszczędzania energii lub coś podobnego? Ewentualnie co może być problemem, bo obecnie resetowanie PC przed skorzystaniem z pendrive jest bardzo kłopotliwe.

Płyta główna: Intel DH55TC
    Zasilacz: be quiet! Efficient Power BQT F1-500W
    Podpięte dwa dyski HDD (wewnętrzne)
  • REKLAMA
  • #2 17012955
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Sprawdź podłączając kable USB od panelu przedniego do innych pinów na płycie głównej.

Obsługa podłączonych urządzeń USB - brak reakcji
  • REKLAMA
  • #3 17013077
    mrozilla
    Poziom 17  
    Czy wtedy wszystkie zainstalowane urządzenia będą instalować się na nowo przypisując nowe porty? Myślałem aby zrobić to w ostateczności. Do jednego USB podpięty jest czytnik, do drugiego panel przedni i jedno jest wolne. Jakieś przypuszczenia o co może chodzić? Tak przy okazji sprawdzałem kondensatory to nie wyglądają na rozlane, a widziałem ogólnie dużo rozlanych kondensatorów na płytach więc sądzę, że w tym przypadku jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 17013113
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    mrozilla napisał:
    Czy wtedy wszystkie zainstalowane urządzenia będą instalować się na nowo przypisując nowe porty?

Podłącz i sprawdź jak będzie się zachowywał pendrive.
  • #5 17030398
    mrozilla
    Poziom 17  
    Niestety to nic nie pomaga, w tym samym czasie nie działa również czytnik kart, który jest podpięty również do jednego z tych USB. Dodam, że w tym samym czasie wszystkie porty z tyłu działają bez najmniejszego problemu. Zauważyłem też, że najczęściej dzieje się to po tym jak wyłączę listwę i praktycznie pewne jest, że po uruchomieniu PC nie odczyta nic z USB z przodu, pendrive tylko zamiga i nic nie zostaje wykryte, system nawet nie wydaje dźwięku podłączenia, również zauważyłem, że jak wyłączę i włączę ponownie PC to nie pomaga ale gdy tylko uruchomię go ponownie po tym jak się włączy wszystko czyta bez problemu. Jak wspomniałem zauważyłem to po wymianie podzespołów i zresetowaniu BIOSu, może właśnie tam coś trzeba przestawić? Nigdy wcześniej nie było takiej sytuacji.

Edit.
    Przeprowadziłem bardzo wiele testów i udało się zaobserwować, że po każdym wyłączeniu zasilacza i uruchomieniu bez względu czy jakimkolwiek przyciskiem na klawiaturze czy przyciskiem POWER na obudowie nie działają porty na przednim panelu, pendrive zamiga i nic więcej się nie dzieje. Wyłączenie i włączenie PC nie pomaga, bez względu czy zrobimy to raz czy trzy (więcej nie sprawdzałem, kilkukrotnie po wyłączeniu zasilacza przeprowadzałem trzykrotny test). Pomaga dopiero ponowne uruchomienie systemu i tutaj działa to od razu zarówno po tym jak po pierwszym włączeniu od wyłączenia zasilacza włączymy i uruchomimy PC czy tak jak wcześniej pisałem trzykrotnie wyłączę i włączę PC bez rezultatu (pendrive nie działa) pierwsze uruchomienie ponownie i już wszystko działa. Dodam, że jak już uruchomię ponownie wszystko działa cały czas, mogę już normalnie wyłączać i włączać PC, problem powraca po wyłączeniu zasilacza, wtedy od początku, włączamy PC, uruchamiamy ponownie i już wszystko działa do odcięcia zasilania.
REKLAMA