logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączanie urządzeń USB, problem z portami USB

Rico52 13 Mar 2022 22:23 423 6
REKLAMA
  • #1 19929806
    Rico52
    Poziom 4  
    Witam, mam nietypowy problem. Od jakiegoś czasu mam problem z portami USB. Mianowicie doświadczam samoistnego rozłączania się urządzeń USB. Dzieje się to najczęściej podczas ekranu wczytywania w jakiejś grze lub gdy podłączę do komputera nowe urządzenie USB lub odłącze stare. Wówczas wszystkie urządzenia USB rozłączają się z komputerem (myszka, klawiatura, słuchawki), kostki RAM podświetlają się na czerwono (jeśli to ma jakieś znaczenie) i w tym momencie jest loteria: albo po 3-4 sekundach wszystko połączy się na nowo i kostki RAM zgasną albo urządzenia nie połączą się na nowo, kostki RAM nie zgasną i jestem wówczas zmuszony do restartu komputera. Rzadko zdarza się to podczas gry, ale parę razy również się zdarzyło. Czasami po ponownym połączeniu urządzeń USB lub nawet po włączeniu komputera, gdy wejdę do programu sterującym podświetleniem komponentów, ten nic nie wykrywa. Przykładowo często nie jestem w stanie zmienić podświetlenia kostek RAM, nigdy nie mogłem sterować podświetleniem karty graficznej (program to RGB Fusion od gigabyte). Oczywiście podświetlenie komponentów jest mi całkowicie zbędne i całe mam wyłączone, ale czasami tracę kontrolę nad podświetleniem kostek RAM lub ekranem LCD od chłodzenia wodnego procesora ,co jest irytujące. Natomiast podczas rozłączania urządzeń USB, również niektóre wiatraki potrafią przestać się kręcić same z siebie. Na forach zagranicznych wyczytałem, iż rzekomo jest to problem wadliwej konstrukcji płyty głównej
    Załączam zdjęcia ze specyfikacji komputera z programu CPU-Z poniżej
    Rozłączanie urządzeń USB, problem z portami USB Rozłączanie urządzeń USB, problem z portami USB Rozłączanie urządzeń USB, problem z portami USB Rozłączanie urządzeń USB, problem z portami USB Rozłączanie urządzeń USB, problem z portami USB
  • REKLAMA
  • #2 19929867
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    W Menedżer Urządzeń jest opcja ustawianie wejść USB
  • REKLAMA
  • #3 19929934
    Rico52
    Poziom 4  
    No jest taka opcja, ale w czym to miałoby pomóc? W Menedżerze Urządzeń wszystko jest moim zdaniem w porządku. Powyłączane opcje oszczędzania energii itp.
  • REKLAMA
  • #4 19932824
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    W pozycji USB właściwości odinstaluj sterownik jak nie pomoże płyta do wymiany Czy masz miernik do sprawdzenia nap.5.0 volt Młotkiem i przeciniakiem nie naprawisz
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 19934770
    Rico52
    Poziom 4  
    Odinstalowywałem i restartowałem komputer w pierwszej kolejności jak tylko miałem problemy z portami USB. Nie mam miernika do sprawdzania napięcia, także myślę, że faktycznie płyta główna będzie do wymiany. W takim razie oddaje komputer na serwis, żeby fachowo stwierdzili, czy jest to faktycznie wina płyty głównej. Liczyłem na to, że będzie szansa na naprawienie problemu z poziomu systemu
  • #6 19934826
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Przed wyprawą do serwisu:
    1. Czy BIOS tej płyty głównej ma podawanie napięć zasilacza?
    2. Czy da się uruchomić jakiś program odczytujący napięcia zasilacza?
  • #7 19935501
    Rico52
    Poziom 4  
    Czy chodzi o to? Jeżeli nie, to przepraszam. Na BIOsie akurat kompletnie się nie znam Rozłączanie urządzeń USB, problem z portami USB

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z portami USB, które samoistnie się rozłączają, szczególnie podczas wczytywania gier lub podłączania/odłączania urządzeń. W momencie rozłączenia, kostki RAM podświetlają się na czerwono, a po kilku sekundach mogą się ponownie połączyć lub wymagać restartu komputera. Użytkownik odinstalował sterowniki USB i wyłączył opcje oszczędzania energii, ale problem nadal występuje. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie napięcia zasilania oraz ewentualną wymianę płyty głównej. Użytkownik planuje oddać komputer do serwisu w celu diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA