logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cyfral Smart 5P w miejsce Urmet 1131 - dedukcja po kablach

Leewang 05 Lut 2018 19:37 7257 11
REKLAMA
  • #1 17015394
    Leewang
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam,

Koledzy pomóżcie :) Robiłem remont w mieszkaniu i chciałbym wymienić stary domofon na nowy. Stary domofon to Urmet 1131 (z tego co znalazłem po zdjęciach na internecie), a nowy to Cyfral Smart 5P. Niestety, jak przyszedłem do mieszkania, to domofon był już zdemontowany i nie wiem jak połączyć kabelki do nowego domofonu.

Ze ściany wystaje 5 kabelków.

Kolory:
    1. Czerwony
    2. Czarny
    3. Zielony
    4. Brązowy
    5. Niebieski

Koledzy, możecie podpowiedzieć jak rozszyfrować który kabelek gdzie przyłączyć? Wiem że muszę się raczej udać do sąsiada aby spisać od niego podłączenie do Urmeta, ale może mogę jakoś spróbować je podłączyć? Jedna osoba pójdzie na dół i będziemy próbowali czy działa dzwonienie/odsłuch itd, ale potrzebowałbym chociaż jakiś wstępny trop :)

Link do instrukcji Cyfrala : http://www.eura-tech.eu/b2b/files/Instrukcja_SMART-5P.pdf
    Instrukcja Urmeta: http://urmet.com.pl/INSTRUKCJE/1131_INSTRUKCJA.pdf

Dziękuję!

Cyfral Smart 5P w miejsce Urmet 1131 - dedukcja po kablach Cyfral Smart 5P w miejsce Urmet 1131 - dedukcja po kablach Cyfral Smart 5P w miejsce Urmet 1131 - dedukcja po kablach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17015436
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Wstępny trop jest taki. W nowym unifonie do zacisków SPK i MASA podłączaj kolejno kabelki. Słuchawkę trzymaj przy uchu i spróbuj znaleźć te kabelki, na których słyszysz odgłosy z dołu. Nikt (póki co) nie musi tam schodzić. Jak już ustalisz, które to są kabelki, to dopiero połowa sukcesu a to dlatego, że mogą być one jeszcze nie na swoich miejscach (zamiana). Teraz próbnie na zacisk MIC podłączamy kolejno różne kabelki i szukamy "przedmuchu". Jak go nie możemy znaleźć, to zamieniamy miejscami te wspomniane wcześniej dwa kabelki i ponawiamy próby. Jak będzie przedmuch, to wysyłamy kogoś na dół aby nacisnął przycisk. W tym czasie musimy wcisnąć widełki i próbujemy do RING przyłączać kolejno pozostałe kabelki aż usłyszymy wywołanie. Jak zostanie nam ostatni kabelek, to będzie on otwieraniem zamka.
  • #3 17015465
    Leewang
    Poziom 15  
    Dziękuję Zybex, jutro będę go próbował podłączyć, bo dziś już nie będę na tym mieszkaniu. Instrukcja brzmi dobrze i mam nadzieje że uda mi się go podłączyć.
  • REKLAMA
  • #4 17020071
    Leewang
    Poziom 15  
    zybex napisał:
    Wstępny trop jest taki. W nowym unifonie do zacisków SPK i MASA podłączaj kolejno kabelki. Słuchawkę trzymaj przy uchu i spróbuj znaleźć te kabelki, na których słyszysz odgłosy z dołu. Nikt (póki co) nie musi tam schodzić. Jak już ustalisz, które to są kabelki, to dopiero połowa sukcesu a to dlatego, że mogą być one jeszcze nie na swoich miejscach (zamiana). Teraz próbnie na zacisk MIC podłączamy kolejno różne kabelki i szukamy "przedmuchu". Jak go nie możemy znaleźć, to zamieniamy miejscami te wspomniane wcześniej dwa kabelki i ponawiamy próby. Jak będzie przedmuch, to wysyłamy kogoś na dół aby nacisnął przycisk. W tym czasie musimy wcisnąć widełki i próbujemy do RING przyłączać kolejno pozostałe kabelki aż usłyszymy wywołanie. Jak zostanie nam ostatni kabelek, to będzie on otwieraniem zamka.

Podpinałem dziś domofon.

Podpiąłem czarny kabelek do masy i niebieski do SPK wtedy było słychać co się dzieje na dole, jak zmieniłem czarny z niebieskim to nie było nic słychać. Następnie do mica podłączyłem brązowy bo wydawało mi się że słyszę "przedmuch" później do ring czerwony i pozostały zielony do SW1.

Otwieranie działało, słychać mnie było na dole, domofon dzwonił i ja słyszałem dół. Jedyny fail to to że jak ktoś dzwoni na dole pod mój nr to od razu otwierają się drzwi.

Próbowałem zmieniać te ostatnie kabelki ale nadal coś nie działa, nie wiem co może być problemem?

Czy te kabelki masa i speaker są dobrze podpięte jeżeli słyszę dół?
  • REKLAMA
  • #5 17020089
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    A próbowałeś ustawiać zworki zgodnie z instrukcją? Z tego co widzę w instrukcji, dla instalacji 5 żyłowej ZW1 i ZW2 mają być zdjęte a ZW3 założona.
  • REKLAMA
  • #6 17020132
    Leewang
    Poziom 15  
    Właśnie 3 zworka jest zwarta. Tak było fabrycznie.

Zastanawia mnie ta masa i spk czy są Ok? To już bym tylko tymi trzema się jakoś pobawil.

PS. Jak coś mam źle podłączone to może być tak że nie będzie działać domofon sąsiadom ? Bo nie chce żeby ktoś miał przeze mnie jakieś problemy z domofonem :)
  • #7 17020577
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ciekawi mnie tylko to, czy możesz otwierać elektrozaczep wciskając przycisk bez podnoszenia słuchawki? Jeżeli tak jest, to nikomu nie szkodzi twoje podłączenie. Poza tym możesz zadzwonić z dołu do kogoś i przeprowadzić rozmowę z otwarciem zamka. Wtedy się przekonasz czy u niego wszystko gra.

Ps. Nie jestem do końca przekonany czy masz wszystko dobrze podłączone. Masa jest najważniejsza, a ta zamiana miejscami o której wspomniałeś nie daje mi spokoju.
  • #8 17020745
    Leewang
    Poziom 15  
    Muszę to jeszcze raz na spokojnie jutro sprawdzić, później zamiast czarnego do masy dałem niebieski i podłączałem do spakera kable, okazało się że chyba na trzech słyszałem głos z dołu tylko jakby ciszej. Może jakbym podpiął miernik to jakoś mógłbym znaleźć mase?
  • #9 17020779
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Czasem ta masa bywa trudna do ustalenia na słuch, bo unifon niby działa lecz nie działa właściwie. Mając miernik, na masie masz mieć minus a plus zasilania na kabelku od mikrofonu. Tu nie może się nic zmieniać, tzn. napięcie nie ma spadać lub rosnąć (no chyba, że ktoś akurat podniesie w innym mieszkaniu słuchawkę, to wiadomo nieco siądzie). Jak ustalisz właściwie masę, to musisz uzyskać to co napisałem na początku, tzn. zamiana miejscami spk z masą daje taki sam efekt, ale tylko jedna z opcji jest właściwa.
  • #10 17020916
    Leewang
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie za pomoc, jutro się tym zajmę. Myślę że jutro z tym miernikiem będę próbował. Może za pomocą miernika coś uda mi się znaleźć. Czyli ten kabelek z plusem ma iść do mikrofonu czy do głośnika (SPK)?

Jak będę mierzył miernikiem to ktoś musi stać na dole i naciskać guzik żebym wiedział który kabelek odrzucić bo się zmienia napięcie? Czy mogę to jakoś sam na górze przy słuchawce mierzyć ?
  • Pomocny post
    #11 17021680
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Leewang napisał:
    Czyli ten kabelek z plusem ma iść do mikrofonu czy do głośnika (SPK)?

Oczywiście, że do mikrofonu.

Leewang napisał:
    Jak będę mierzył miernikiem to ktoś musi stać na dole i naciskać guzik żebym wiedział który kabelek odrzucić bo się zmienia napięcie? Czy mogę to jakoś sam na górze przy słuchawce mierzyć ?

Nikt nie musi stać na dole. Na kabelku od wywołania nie ma nic i to jest dla ciebie istotną wskazówką.
  • #12 17025622
    Leewang
    Poziom 15  
    Zybex dziękuję Ci za wytrwałość i pomoc. Koniec końców poszedłem do sąsiadki i zrobiłem fotkę podpięcia. Okazało się że kabel ring i spk były dobrze podpiete, ale problemem była masa. Teraz wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił stary domofon Urmet 1131 na nowy model Cyfral Smart 5P, jednak napotkał trudności w podłączeniu kabli, ponieważ stary domofon został zdemontowany. W dyskusji podano szczegółowe instrukcje dotyczące podłączenia pięciu kabli o różnych kolorach: czerwony, czarny, zielony, brązowy i niebieski. Użytkownicy sugerowali, aby najpierw ustalić, które kable odpowiadają za głośnik (SPK) i masę, a następnie eksperymentować z podłączeniem do zacisków MIC i RING. Po kilku próbach i wskazówkach dotyczących użycia miernika, użytkownik ostatecznie skonsultował się z sąsiadką, co pozwoliło mu poprawnie podłączyć domofon, rozwiązując problem z działaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA