logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić Urmet na Cyfral Smart 5P - podłączenie kabli

karczyk91 02 Sty 2019 19:23 1470 3
REKLAMA
  • #1 17670878
    karczyk91
    Poziom 2  
    Cześć,
    Chciałbym w swoim mieszkaniu w bloku wielorodzinnym wymienić stary domofon firmy Urmet na nowy - Cyfral Smart 5P. Wymieniam stary po pierwsze dlatego, że nie słychać nic w słuchawce, gdy ktoś mówi do domofonu przed klatką (i w drugą stronę również nie słychać). Po drugie niezbyt estetycznie wygląda ten stary domofon w wyremontowanym mieszkaniu:)
    Nie jestem pewien, czy dobrze podpięte są kabelki w starym domofonie (jeden z kabli w ogóle nie jest podpięty).
    Przedstawiam zdjęcia jak to wygląda:
    Stary domofon:
    Nowy domofon:

Kompletnie nie znam się na tych tematach więc proszę o łopatologiczne podpowiedzi, co do czego mam podłączyć :)
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17670896
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17671493
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    Ten twój stary Urmet był podłączony trochę dziwnie. Najpierw ktoś zerwał mostek na płytce "6-10", by następnie go ponownie odtworzyć za pomocą krótkiego niebieskiego kabelka. Gdy instalacja jest 5 żyłowa, to rzeczywiście ten mostek jest potrzebny. W przypadku instalacji 6 żyłowej nie ma go być. I tu jest dylemat, czy ktoś wiedział co robi?
    W każdym razie w Urmecie masz od lewej:
    1 - słuchawka
    CA - wywołanie
    2 - mikrofon
    6 - masa
    10 - przycisk
    9 - przycisk
  • #4 17671520
    karczyk91
    Poziom 2  
    Dzięki, nie zauważyłem tej instrukcji. Podpiąłem wszystko jak tam tam było napisane i analogicznie jak w starym Urmecie. I działa :) Widocznie stary domofon był uszkodzony.

Dzieki za pomoc :)
REKLAMA