logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebne materialy do programowania Mitsubishi seria FX

lord_nv 15 Sie 2005 11:09 3129 9
  • #1 1735173
    lord_nv
    Poziom 11  
    WItam!
    Potrzebuje materialow w wersji elektronicznej do programowania sterownikow Mitsubishi z serii FX a konkretnie do programowania SFC, jesli ktos ma cos takiego to bylbym bardzo wdzieczny, ewentualnie prosze o linki.
    Na google za duzo nie znalazlem :)
    Pozdro 4all
  • #2 1735427
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Potrzebujesz programu o nazwie MELSOFT. Poszukaj w emule.
  • #3 4040417
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Mam ten program tylko mam taki problem że mam gotowy program i nie wiem jak odczytać adresy wejść i wyjść oraz zaszyte procedury w bloku.
    Ma może ktoś instrukcje do tego oprogramowania - sterowników Mitsubishi fx2
  • #4 4040606
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    może to ci coś pomoże
    Załączniki:
    • GXDeveloperSFC.pdf (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 4040916
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Witam.Mam taki program do sterownikow z serii fx,ale ma ponad 100M,jak chcesz to moge wysłac Ci na poczte.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #6 4042944
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Dzięki poszukałem na zagranicznych forach i znalazłem program nazywa się Melsoft series GX Developer chyba że masz inny to daj znać.
    Pozdrawiam.
    Jeszcze mam pytanie kabelek połączeniowy do sterowników to gdzie mogę dostać oprócz serwisu.
  • #7 4043914
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    No ja sobie akurat zrobiłem.W serwisie krzykneli za niego 126 euro,a za program ponad 200 euro w "promocji".Ja korzystam z programu Melsec Medoc.Schemat kabelka znajdziesz na elektrodzie.Mozna albo zrobic na 485,albo 232.Mi na tym drugim działa,a kosztował mnie 4zł.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #8 4058412
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam

Jak dobrze poszukasz na elektrodzie jest schemat kabla. Ja taki sobie zrobiłem i działa. składa sie on z max232 oraz dwóch max485

pozdrawiam

Andrzej
  • #9 5040344
    adds28
    Poziom 1  
    mam pytanie co do bloku funkcyjnego (z GX_iec), ktory by realizowal funkcje odzytu poszczegolnego bitu z liczby binarnej.
    np mam liczbe 0010011.
    i codzi mi o funkce ktora pozwoli np odczytac bit nr5 i zwroci wartosc"1"

jest ktos w stanie mi pomoc?
  • #10 5052340
    roks
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 55
    Hm
    Pytanie z górnej półki :D
    Zapisz bajt do np MB0
    a odczytaj piąty bit M0.4

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania materiałów elektronicznych do programowania sterowników Mitsubishi serii FX, ze szczególnym uwzględnieniem programowania SFC. Zalecane jest użycie oprogramowania MELSOFT, w tym wersji GX Developer oraz Melsec Medoc. Użytkownicy dzielą się informacjami o dostępności programów, problemach z odczytem adresów wejść/wyjść i procedur w blokach oraz instrukcjami do sterowników FX2. Poruszono także temat kabli połączeniowych, gdzie schematy do samodzielnego wykonania kabla komunikacyjnego (RS232 lub RS485) są dostępne na forach, co pozwala uniknąć wysokich kosztów zakupu oryginalnych kabli. Wskazano, że do komunikacji można wykorzystać układy MAX232 i MAX485. W kontekście programowania bloków funkcyjnych w GX IEC omówiono metodę odczytu pojedynczego bitu z liczby binarnej poprzez zapis bajtu do pamięci MB i odczyt bitu M0.x.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA