logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 2.0HDI 136KM przerywa, kopci, chodzi wentylator

peugeotnbr2r37 08 Lut 2018 16:30 3873 9
REKLAMA
  • #1 17022381
    peugeotnbr2r37
    Poziom 2  
    Witam. Mam taki problem - moje auto jak w temacie to Peugeot 407 2.0HDI 136KM. Zaczęło się od nierównej pracy silnika. Jechałem autem i zaczęło się szarpanie, ale one jest tylko jeżeli trzymam pedałem gazu stałą predkość np.100 km/h. Gdy przyśpieszam wciskam gaz auto przyśpiesza i nie szarpie, gdy puszczam gaz i auto zwalnia silnikiem to jest takie odczucie, jak by auto zgasło, ale tak nie jest, ponieważ jak wcisnę sprzęgło to auto pracuje i jak naciskam ponownie gaz, to zaczyna szarpac ponownie. To bywa różnie - nie raz po 100km, a nie raz po 10km przejechanych. Nie raz na ten problem pomaga zgaszenie auta i ponowne odpalenie i jest ok wszystko, ale nieraz i to nie pomaga poprostu musi swoje poszarpać i wkońcu przestaje tak po 10 km przejechanych, ale dziś odpaliłem auto i chodził. Nigdzie nie jezdziłem, siedziałem w środku i zaczeło się to samo, zaczeły skakać obroty tak jak by chciał zgasnąć, ale nie gasł i zauważyłem, że jak się dzieją takie obiawy to pracuje wentylator i zaczyna kopcić na biało i nieraz taka czarna chmurka też poleci, ale to w momencie jak on spada z obrotów i idą w górę. Mam tylko błąd regulator ciśnienia paliwa który już podmieniałem od kolegi i jest to samo i też zamieniałem czujnik ciśnienia paliwa. Jeszcze taki błąd mam jak zawór układu chłodzenia P1598, ale ten błąd mam już od 2 lat, a mój problem wystepuje już od 2miesięcy.
  • REKLAMA
  • #2 17022472
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Mój Ford Focus miał podobnie - nierówne obroty, szarpania na ciepłym silniku. Pomogła wymiana regulatora obrotów jałowych. Może uderz w tą stronę?
  • REKLAMA
  • #3 17022479
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17022799
    kowal162
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    A FAP masz? Wyl jest w sofcie ECU? Bo to wygląda jakby był usunięty wkład FAP a ECU nadal wymusza regenerację FAP. Podłącz auto pod diagboxa i wczytaj błędy i parametry fap.
  • REKLAMA
  • #5 17022846
    peugeotnbr2r37
    Poziom 2  
    Fap jest sprawdzany był i jest ok wszystko pompa też dobrze daje wtryski też turbo też w normie no nie wiem już teraz troche filmików oglądałem i ja mam taki problem jak ten pan z volvo https://www.youtube.com/watch?v=fr-BbC8GEIs jutro postaram sie u siebie nagrać jak wpadnie w szajbe mój Peugeot bo nie zawsze tak ma. Ale też na jednym filmiku oglądałem jednego gościa który mówił ze to może być STEROWNIK SILNIKA i on może powodować takie objawy i nie będzie żadnych błędów co o tym myślicie ale obejrzyjcie ten filmik u mnie tak samo pracije śilnik.

Dodano po 3 [minuty]:

A fap jest i jest aktywny, mam go od 8lat i nic nie było robione z FAP. Ja go tylko raz w roku wyciągam latem i myję i to tylko tyle, ale jak mówiłem też fap na komputerze też był sprawdzany i wszystko ok z nim.
  • #6 17022918
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 627
    peugeotnbr2r37 napisał:
    zauważyłem, że jak się dzieją takie obiawy to pracuje WENTYLATOR i zaczyna kopcić na biało i nieraz taka czarna chmurka też poleci,
    Przejzyj wiazke i wtyczki komputera potrafia czasami zgnic .
    peugeotnbr2r37 napisał:
    Mam tylko błąd regulator ciśnienia paliwa
    Filtr paliwa zmieniany ?
    Bieda z nędzą napisał:
    Mój maluch też miał podobnie, karburator się zapchał.
    A u mnie w maluchu z takimi objawami polecialy wtryski :-) Kurcze co auto to inna usterka :-) :-)
  • REKLAMA
  • #7 17022937
    peugeotnbr2r37
    Poziom 2  
    tak filtr juz 3 w ciągu 6miesiecy
  • #8 17023256
    SebaD86
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Trzy filtry paliwa w pół roku? Co ty masz z tym autem...?
  • #10 17023756
    peugeotnbr2r37
    Poziom 2  
    Nic nie mam poprostu zmieniłem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 407 2.0HDI 136KM, który objawia się nierówną pracą silnika, szarpaniem przy stałej prędkości oraz skokami obrotów. Problemy występują sporadycznie, a czasami ustępują po ponownym uruchomieniu silnika. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzony regulator obrotów jałowych, zapchany karburator, problemy z filtrem cząstek stałych (FAP), nieszczelności w dolocie, a także konieczność sprawdzenia wtyczek i wiązek elektrycznych. Użytkownik potwierdza, że FAP jest aktywny i regularnie czyszczony, a filtr paliwa był wymieniany trzykrotnie w ciągu ostatnich sześciu miesięcy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA